Βασιλικές επισκέψεις στην Καβάλα

2020-05-05

Η πριγκίπισσα Ειρήνη, οι προικοδοτήσεις

Εξιστόρηση γεγονότων . από τις επισκέψεις των μελών της πρώην Βασιλικής οικογένειας στην Καβάλα, τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η ΠΡΙΓΚΗΠΙΣΣΑ ΕΙΡΗΝΗ

Τον Δεκέμβριο του 1959 την Καβάλα επισκέπτεται η Πριγκίπισσα Ειρήνη, κόρη του τότε Βασιλέως Παύλου. Σκοπός της επίσκεψης η απονομή βιβλιαρίων, αποκατάστασης κορασίδων. Έρχεται από την Ξάνθη και ο Νομαρχών Καβάλας Αθανάσιος Τσουπολάκος εκδίδει πρόγραμμα ..υποδοχής της Ειρήνης. Οι κάτοικοι των κοινοτήτων Παραδείσου, Αβραμηλιάς, Διαλεχτού, Ξεριάς, Γέροντα, Γραβούνας , Πέρνης , Πετροπηγής , Νέας Κώμης και Νέας Καρβάλης καλούνται να υποδεχθούν την Ειρήνη στην δημοσία οδό ..από τις 1 το μεσημέρι. Στις 3 η ώρα η υποδοχή θα γίνει στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και άπασαι οι αρχαί.. Εκεί θα γίνει και η απονομή των βιβλιαρίων προικοδότησης. Ακολούθησε το γεύμα και την επομένη (9 Δεκεμβρίου) η Ειρήνη αναχώρησε για την Δράμα. Οι κάτοικοι των κοινοτήτων Αμυγδαλεώνος, Πολυστήλου, Κρηνίδων και Υδρομύλων ..καλούνταν να συγκεντρωθούν από τις 8.30 το πρωί στην δημοσία οδό για να «υποδεχθώσιν την Α.Β.Υ. Πριγκίπισσα Ερήνην» .

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ένα χρόνο μετά το 1960, στην Καβάλα ο διάδοχος πια Κωνσταντίνος. Είναι ήδη ενήλικας και έρχεται και αυτός για την επίδοση βιβλιαρίων αποκατάστασης κορασίδων.

Συμβολική η ημέρα άφιξης του 13 Δεκεμβρίου 1960 )εφτά χρόνια μετά ίδια μέρα θα έρχονταν κάτω από άλλες συνθήκες στην Καβάλα, ως Βασιλιάς και θα έφευγε την επομένη για την Ρώμη).

Το μακρινό 1960 , ο Κωνσταντίνος έφτασε στην Καβάλα το απόγευμα της Τρίτης (13 Δεκεμβρίου) η υποδοχή του έγινε από τις τοπικές αρχές στην πλατεία Ελευθερίας. Στην Καβάλα έφτασε από την Ξάνθη και ο τότε Νομάρχης Θεόδωρος Μπαγλανέας είχε φροντίσει για την υποδοχή του διαδόχου , από τις κοινότητες από όπου διέρχονταν το αυτοκίνητο του. Στην πλατεία αθλητές της πόλεως, με τις σημαίες και τα λάβαρα των συλλόγων τους υπέβαλαν τα συγχαρητήρια τους στον Κωνσταντίνο ως Ολυμπιονίκη.

Το 1960 , ο Κωνσταντίνος, χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο, από το 1912, κερδίζοντας στην κατηγορία Ντράγκον της ιστιοπλοΐας ως πηδαλιούχος του σκάφους Νηρεύς στον Κόλπο της Νεάπολης στην Ιταλία. Η αδελφή του Σοφία (η μετέπειτα Βασίλισσα της Ισπανίας) αποτελούσε αναπληρωματικό μέλος του πληρώματος του σκάφους εκείνου.

Η προικοδότηση, των απόρων κορασίδων έγινε την επομένη ημέρα . Ο Κωνσταντίνος έμεινε στον ΑΣΤΕΡΑ και την επομένη (14 Δεκεμβρίου 1960) αναχώρησε για την Δράμα.

Στις φωτογραφίες μας . Η πλατεία Ελευθερίας στην Καβάλα και το ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ όπου έμενε η Βασιλική οικογένεια. Η πριγκίπισσα Ειρήνη και η Βασιλική οικογένεια

Ο Κωνσταντίνος στέφθηκε ολυμπιονίκης κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στις 7 Σεπτεμβρίου 1960 στον κόλπο της Νάπολης στο άθλημα της Ιστιοπλοΐας .

Το Χρυσό Ολυμπιακό πλήρωμα της Ρώμης, ήταν ο Κωνσταντίνος, ο Οδυσσεύς Εσκιντζόγλου και ο Γιώργος Ζαΐμης.