Στην αγορά της πόλης στην δεκαετία του 1920

2021-12-22

Η αναζήτηση στοιχείων για την ιστορική διαδρομή αυτής της πόλης είναι μια συναρπαστική υπόθεση. Σήμερα με τις δυνατότητες της τεχνολογίας οι πηγές πολλαπλασιάζονται και οι ερευνητές βρίσκουν σε .. ελάχιστο χρόνο πολύτιμα στοιχεία που συνθέτουν την καταγραφή της ιστορικής διαδρομής αυτού του τόπου. Να γυρίσουμε το χρόνο πίσω .. εκεί στην δεκαετία του 1920.

H εφημερίδα "ΚΗΡΥΞ" (τοπικά) αλλά και το λεύκωμα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" (Θεσσαλονίκη) φιλοξενούσαν τις διαφημίσεις των Καβαλιώτικων καταστημάτων της εποχής.

Ξεκινάμε από διαφημίσεις καταστημάτων. Διαβάζουμε για το ξενοδοχείο Ύπνου «ΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟΝ» του Ιωάννη Καριπίδου, που ήταν ,στην οδό Κουντουριώτου 44, με .."τέλειο εστιατόριο και ευρωπαϊκή κουζίνα", όπως γράφει η διαφήμιση.

Στην οδό Κολοκοτρώνη ήταν και ο Εργολάβος Δημοσίων Έργων Ιωάννης Μυριανθόπουλος, που στην ιδιοκτησία του είναι και το Κεραμοποιείον που βρίσκονταν εκεί.

Στην οδό Ύδρας «έναντι του Μεγάλου Τζαμιού» στον Άγιο Νικόλαο, ήταν οι Ασφάλειες ζωής του Βασίλη Θωμόπουλου που ήταν όπως πληροφορούμαστε και ο πρόεδρος της Λέσχης των Λαϊκών και δήλωνε επιχειρηματίας, δημοσιογράφος και Πολιτευτής Καβάλας.

Στις διαφημίσεις στον έντυπο τύπο παρουσιάζονται με φωτογραφίες ο «Διπλωματούχος» της Βασιλικής Οδοντιατρικής Σχολής του Μονάχου και των Αθηνών Ν. Κ. Σαμλής. Ο οδοντίατρος Κωνσταντίνος Λαγαρίδας με ιατρείο που έχει στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, αναγγέλλει την παρουσία του στην πόλη .

Διαφήμιση συναντάμε την εποχή εκείνη, και από τον γιατρό Νίκο Παναγιωτόπουλο, (μετέπειτα Βουλευτή Καβάλας).

Η Χειρουργική κλινική του Ιωάννη Μαρίνου «πρώην αρχιάτρου χειρουργού των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, βρίσκεται στην οδό Ελληνικής Δημοκρατίας 39 με αίθουσες νοσηλείας και ακτίνες "Χ" νεότατου συστήματος, όπως λέει η διαφήμιση.

Με φωτογραφίες των ιδιοκτητών τους παρουσιάζονται το «Καλλιτεχνικό Υποδηματοποιείων Αντωνίου Κ. Κάβουρα που ήταν στην οδό Παύλου Μελά 6», το κατάστημα υποδημάτων Φωτίου Κοφιναδέλη , στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 38, το Υποδηματοποιείο Μ. Τσιρίδη στην οδό Βενιζέλου 20.

Το Ηλεκτροτεχνικό Εργαστήριο «Ο ΕΔΙΣΣΩΝ» του Χρήστου Καραμανλάκη, βρίσκονταν στην οδό Αβέρωφ 24 που και αναλάμβανε «Παντός είδους ηλεκτροτεχνικαί εργασίαι, εγκαταστάσεις φωτισμού οικιών, τηλεφώνων, κωδώνων κ.λ.π.».

Το Εμποροραφείο «Γεράκη», Διπλωματούχου σχολής Παρισίων, ήταν στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το κατάστημα του Άγγελου Αγγελίδη βρίσκονταν στην οδό Επαναστάσεως 44 ( Η σημερινή οδός Ομονοίας) πουλούσε Ηλεκτρικά είδη, Γραμμόφωνα και είδη αυτοκινήτου.

Ο Νίκος Τζωάννος που κατασκεύαζε υποδήματα «με όλους τους κανόνας της τέχνης..» βρίσκονταν στην οδό Μ Αλεξάνδρου 18.

Οι δερματέμποροι Αντώνης Μικλής και Αναστάσιος Σπανδωνίδης, είχαν το μαγαζί τους στην οδό Φιλελλήνων 15.

Το χαρτοπωλείον - τυπογραφείο, βιβλιοδετείο και σφραγιδοποιείον «Μέλισσσα» των Ι. Σιώκη, Α. Νικολέρη και Γ. Πώλη ήταν στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 10.

Στον ίδιο δρόμο ήταν το πασίγνωστο ανά την Ελλάδα Χαρτοπωλείον Βιβλιοπωλείο, Τυπογραφείο «Ο ΗΛΙΟΣ» του Σ.Κ. Διαμαντόπουλου. Στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 28 ο Ν. Πασχαλίδης πωλούσε ηλεκτρικά είδη και ραδιόφωνα.

Στην γνωστή θέση που είναι εδώ και εκατό και πλέον χρόνια , ήταν το Καφεκοπτείον ΑΝΑΝΙΑΔΗ (γωνία Ομονοίας και Ίωνος Δραγούμη) ...«υπερέχομεν πάντοτε, διότι ο καφές μας είναι προϊόν των πλέον εκλεκτών καφέδων Βραζιλίας» λέει η διαφήμιση.

Στην οδό Δοϊράνης ήταν τα αποικιακά και εγχώρια προϊόντα του Γ. Φταρά.

Στην οδό Κουντουριώτου 2 ο Στέλιος Παπαδόπουλος πουλούσε Ψιλικά, χαρτικά και αρώματα.

Από το εικονογραφημένο λεύκωμα «Μακεδονία» , που κυκλοφόρησε σε όλη την Βόρεια Ελλάδα, μαθαίνουμε ότι ο Νομός Καβάλας είχε 90 χιλιάδες κατοίκους. Νομάρχης, την εποχή εκείνη, είναι ο Εμμανουήλ Λουλακάκης που διετέλεσε Γενικός Διοικητής Κρήτης αλλά ήταν και αυτός που δημιούργησε το Ταμείον Υδρεύσεως Εξυγιάνσεως στον Δήμο Καβάλας το 1924). Η Νομαρχία στεγάζονταν στην συνοικία της Παναγίας.

Ο κεντρικός δρόμος ονομάζονταν οδός Ζαλόγγου (το 1949 μετενομάσθει σε οδό Θεοδώρου Πουλίδη , στο κτίριο αυτό σήμερα είναι γραφεία του 5ου Γυμνασίου.

Δήμαρχος της πόλης ήταν την εποχή, που περιγράφουμε, ο Ευγένιος Ιορδάνου και το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πρόεδρο τον ιατρό Απόστολάτο Αναστάσιο, αντιπρόεδρο τον Ευλάμπιο Λαμπριανίδη και συμβούλους τους Σ. Σωτηριάδη, Ε. Οικονομίδη, Γ. Σεκερτζή, Χ. Κοντοθεωδόρου, Α. Κρυωνά, Γ. Κασούρη, Π. Καζαντζή, Θ. Σοφιανό, Μ. Αλβανό, Κ. Κυριακίδη , Απ. Γκρόζο, Κ. Παπαδόπουλο, Κ. Γαβριηλίδη, Γ. Κοκκίδη, Ε. Χατζηαναστασίου, Α. Λαζαρίδη, Απ. Αρζόγλου, Γ. Κανταρτζή, Ι. Ευθυμιάδη, Χρ. Θεράπογλου, Δ. Μακέδο.

Το προσωπικό της Δημαρχίας αποτελούσαν οι: Δ. Λαμπαδίτης (Γενικός Γραμματέας), Κ. Βαρδάκας (Διευθυντής Εσωτερικής Υπηρεσίας), Αλκ. Ιωαννίδης (Ταμίας), Γ. Περικλέους (Λογιστής), Κ. Σχοινάς (Μηχανικός) Γ. Αγγελίδης (Ληξίαρχος), Βίκτωρ Ρουδομέτωφ (Τοπογράφος) -πατέρας του αειμνήστου Νικολάου Ρουδομέτωφ, - Π. Λαουτάρης (Βοηθός Ταμία), Δ. Σταμάτης (Αρχειοφύλακας) .