Στη μνήμη του Γιάννη Παναγιωτόπουλου

2024-01-02

Μια συζήτηση με τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο

…έτσι έγινε το δικαστικό μέγαρο

Του Κωνσταντίνου Π. Παπακοσμά*

Έφυγε από την ζωή ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος ο μακροβιότερος πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου στην Ελλάδα και φυσικά στην Καβάλα, άφησε την τελευταία του πνοή στην αγαπημένη του πόλη. Είχα την εξαιρετική τιμή να συνομιλώ και να μαθαίνω πολλά για την ιστορία της περιοχής μας, από τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο. Ώρες έχω καταγράψει τη ζωή της οικογένειας του που συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του τόπου μας.

Το τρίτο παιδί της οικογένειας, του Νικολάου Παναγιωτόπουλου, γιατρού και πολιτικού στην Καβάλα, σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και άσκησε δικηγορία στην Καβάλα, δεινός κολυμβητής με διακρίσεις, εκ των ιδρυτών του Ναυτικού Ομίλου και πολλά χρόνια πρόεδρος του. Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου και μέλος της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος.

Μαχητής για την Δημοκρατία, την Αλληλεγγύη το καλό της γενέτειρας Πατρίδας του. Δεν δείλιασε και ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών στην διάρκειας της επταετούς δικτατορίας στην χώρα μας , μαζί με άλλους 14 δικηγόρους της πόλης το 1972.

Η μεταπολίτευση τον βρήκε να μάχεται για το στέριωμα της Δημοκρατίας και της προόδου των πολιτών.

Είχε συνδέσει το όνομα του με έργα και δράσεις που άφησαν βαθύ αποτύπωμα στην Καβάλα. Πρωτοπόρες ιδέες και αλληλεγγύη στους δικηγόρους με το ταμείο αρωγής που δημιούργησε αλλά και την καθοριστική συμβολή του στο να αποκτήσει η Καβάλα νέο Δικαστικό Μέγαρο απονομής της δικαιοσύνης. Η ζωή και η δράση του αποτέλεσε φωτεινό παράδειγμα , δημιουργίας και προσφοράς στα κοινά για όλους μας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Τα τελευταία χρόνια είχα την ευκαιρία να συνομιλώ τακτικά με τον αγαπητό κυρ Γιάννη, με εξιστορούσε την ιστορία της οικογένειας του. Με εμπιστεύτηκε μοναδικές πτυχές της ιστορίας της πόλης μας. Καμάρωνε για το Νίκο που έγινε Υπουργός Αμύνης, δεν μου έκρυβε τις ανησυχίες του, ειδικά τα δύσκολα χρόνια 2020 – 22. Τιμή και τον ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Στην μνήμη του ..επαναφέρω μια συνομιλία μας για την δημιουργία του Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας που φιλοξενήθηκε τότε από τον έντυπο τύπο της Καβάλας και συγκεκριμένα από την εφημερίδα "Ν. ΕΓΝΑΤΙΑ" την 6η Σεπτεμβρίου 2021.

Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ..

Μακρά και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η ιστορία των δικαστηρίων στην Καβάλα. Από τις πρώτες πόλεις που απέκτησαν δικαστές με την απελευθέρωση το 1913, έδρα Πρωτοδικείου όπου σταδιοδρόμησαν δικαστές που έφτασαν στα ύπατα αξιώματα της Ελληνικής δικαιοσύνης. Εύλογο να διακριθούν και πολλοί δικηγόροι είτε ήρθαν στην Καβάλα, είτε ήταν "γέννημα θρέμμα" αυτής της πόλης. Το διοικητήριο των Οθωμανών έγινε η έδρα του δικαστηρίου και αυτό ήταν για περίπου έναν αιώνα χώρος απονομής της δικαιοσύνης.

Το κτίριο αρχικά είχε τις προϋποθέσεις για την απονομή της δικαιοσύνης αλλά και άλλων συναφών δικαστικών υπηρεσιών. Με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση των υποθέσεων και των συναλλαγών με τους πολίτες οι χώροι δεν επαρκούσαν. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έγινε μια ριζική συντήρηση αλλά και αλλαγή της αρχιτεκτονικής εικόνας του κτιρίου , γκρεμίστηκαν χώροι και άλλαξε η διαρρύθμιση.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε η συζήτηση για νέο δικαστικό μέγαρο αλλά και η .. επέκταση αυτού που υπήρχε στη γύρω περιοχή.

Ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος μάχιμος δικηγόρος και επι μακρόν πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Καβάλας (ίσως ο μακροβιότερος πρόεδρος σε δικηγορικό σύλλογο της χώρας) πρωτοστατεί στις ενέργειες αυτές.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα δημόσια κτίρια σε κάθε μεγάλη πόλη βρίσκονται στο κέντρο αυτής. Μια σειρά ενεργειών γίνονται για τα οικόπεδα γύρω από το υπάρχων δικαστικό μέγαρο , αρκετοί ιδιοκτήτες συμφωνούν, κάποιες δημευμένες ιδιοκτησίες (ιδιοκτησία δικηγόρου Σχοινά) θα απαλλοτριώνονταν και θα καταβάλλονταν τίμημα στους ιδιοκτήτες τους .

Ευτυχή συγκυρία ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος , αδελφός του προέδρου του Δικηγορικού συλλόγου Γιάννη Παναγιωτόπουλου, βουλευτής Καβάλας, είναι στην κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη που με πράξη του Υπουργικού συμβουλίου βοηθάει στο σενάριο για την επέκταση του δικαστικού μεγάρου στην Καβάλα. Όμως υπάρχουν και οι αντιδρώντες.. που έχουν οικόπεδα στην κατοχή τους στην συγκεκριμένη περιοχή ..

Η προσπάθεια για .. επέκταση και αναδιαμόρφωση του υπάρχοντος δικαστικού μεγάρου ναυαγεί.. "Το ίδιο έγινε και με τη νέα μας προσπάθεια , να αποκτήσει η Καβάλα δικαστικό μέγαρο στο κέντρο της πόλης" .. μου είπε ο κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος συνταξιούχος σήμερα δικηγόρος. Ήταν ο χώρος του πρώην κινηματογράφου "Ροδόπη" ιδιοκτησίας του Δήμου και εκεί υπήρξαν μια σειρά .. αντιδράσεων από συλλόγους της πόλης , που δεν ήθελαν το δικαστικό μέγαρο υποστηρίζονταν την κατασκευή πνευματικού κέντρου για το οποίο είχαν εκπονηθεί και μελέτες.

" Το είχα βάλει σκοπό να δημιουργήσουμε στην Καβάλα νέο δικαστικό μέγαρο , τα παλιά δικαστήρια δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι ο χώρος της απονομής της δικαιοσύνης" συνεχίζει ο κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος και με αποκαλύπτει τις σκέψεις του για την "εκμετάλλευση" του οικοπεδικού χώρου που είχε η Εθνική Τράπεζα στην κατοχή της στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας..

"Διαπίστωσα ότι υπήρχε ένα .. λάθος με τον αριθμό των στρεμμάτων που είχε στην κατοχή της η Εθνική από την απόκτηση της περιουσίας των Μύλων "Γεωργής – Νικολετόπουλος" ζήτησα τότε, από τον αείμνηστο πρόεδρο της Εθνικής Τραπέζης Μ. Βρανόπουλο να κάνει μια .. παροχή στην πόλη με το αντίστοιχο αντάλλαγμα στα ..υπόλοιπα στρέμματα της Τραπέζης.. Εδώ θέλω να τονίσω ότι σε όλη αυτή την διαδικασία υπήρχε άψογη συνεργασία με τον τότε Δήμαρχο αείμνηστο Λευτέρη Αθανασιάδη αλλά και τον μετέπειτα Νομάρχη Γιάννη Καρατζιώτη σε ότι αφορά την αλλαγή στον συντελεστή δόμησης στην συγκεκριμένη περιοχή , που έγινε το Δικαστικό Μέγαρο".

Η δολοφονία του Μιχάλη Βρανόπουλου από την 17η Νοέμβρη πάει πίσω τις προσπάθειες για την κατασκευή δικαστικού μεγάρου στην Καβάλα.. Ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος εκφράζοντας το σύνολο του δικηγορικού κόσμου αλλά και της κοινωνίας της πόλης όμως.. επιμένει . Ο Γιώργος Μίρκος είναι ο επόμενος διοικητής και ο κ. Παναγιωτόπουλος μου λέει για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα, την τύχη των Σιλό αλλά και την τελική παραχώρηση στο ΤΑΧΔΥΚ (το ταμείο ανέγερσης των δικαστικών μεγάρων) του συγκεκριμένου οικοπέδου.

Η πολύχρονη συνεργασία με τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο (από την εποχή που και οι δυο ήταν πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων) βοήθησε στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την μελέτη , δημοπράτηση και κατασκευή του συγκεκριμένου κτιρίου.

Ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος εκφράζει όμως και την άποψη του για την αρχιτεκτονική του νέου κτιρίου, περίμενε να είναι πιο εντυπωσιακό να ταυτίζεται με την ιστορία, με την Ελλάδα , αναφέροντας παραδείγματα ξένων κρατών που δημιουργούν .. αντίγραφα Ελληνικών κτιρίων και προσόψεων της αρχαιότητας .

Μας μίλησε ακόμα και για την διεκδίκηση της Καβάλας για την δημιουργία Εφετείου αλλά και για την εθνική ανάγκη τα πρώτα χρόνια απελευθέρωσης του Ελληνικού κράτους το Εφετείο να είναι στην Κομοτηνή , αν και οι περισσότερες υποθέσεις του ήταν από την Καβάλα..

Μαζί του είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και για τους δικηγόρους της πόλης , όπως και για την αλληλεγγύη και το ενδιαφέρον που υπήρχε για τους νέους δικηγόρους με την καθιέρωση , για πρώτη φορά από τον σύλλογο της Καβάλας, ειδικής παροχής στους νέους δικηγόρους από τα ποσοστά κέρδους των δικηγόρων από τις υποθέσεις απαλλοτριώσεων.

Ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος ήταν 18 συναπτά έτη πρόεδρος των Δικηγόρων της Καβάλας μαζί του μίλησα και για πολλά άλλα … θέματα της νεότερης ιστορίας της πόλης μας , όπως και για την μεγάλη του αγάπη το πόλο αλλά και το Ναυτικό Όμιλο Καβάλας , τη δημιουργία του Κολυμβητήριου αλλά και την .. κατάληψη της "Μεγάλης Λέσχης".

Στις φωτογραφίες που αναρτούμε και μου τις εμπιστεύτηκε από το προσωπικό του αρχείο, ο εκλιπών Γιάννης Παναγιωτόπουλος είναι σε κοπή πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, με τον αδελφό του αείμνηστο Γιώργο αλλά και τους Κωνσταντίνο Γανωτόπουλο και Δημήτρη Λαμπαδίτη, με τον Χρήστο Ταμανά Δημοτικό σύμβουλο Καβάλας επι δημαρχίας Μ. Λολίδη αλλά και το δικαστικό μέγαρο στη φάση κατασκευής και τα σιλό δίπλα σε αυτό.

*Ο Κωνσταντίνος Π. Παπακοσμάς καταγράφει την νεότερη ιστορία της πόλης