περιδιαβαίνοντας στην Καβάλα τον περασμένο αιώνα

2020-12-03

Η Καβάλα η Δράμα το Άγιο Όρος μέσα από τις αφηγήσεις και τις φωτογραφίες του Βρετανού συγγραφέα και ανταποκριτή πολέμου George Frederick Abbott.

Στα 1900 το Πανεπιστήμιο Καίμπριτζ τού ανέθεσε ερευνητική αποστολή στην υπό οθωμανική κυριαρχία Μακεδονία, με στόχο τη συλλογή εθνογραφικού υλικού.

Ο Abbot έφτασε στη Μακεδονία από τη Σερβία. Παρέμεινε ένα διάστημα στη Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκε τις Σέρρες, το Σιδηρόκαστρο, τη Δράμα και έφτασε έως το Μελένικο, ενώ επιστρέφοντας διέμεινε στην Καβάλα και περιηγήθηκε στο Άγιον Όρος. Οι λίγες φωτογραφίες που συνοδεύουν το έργο του παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον, παρά τις εσφαλμένες πολλές φορές διευκρινίσεις, καθώς την περίοδο αυτή σπανίζουν οι αποτυπώσεις του βορειοελλαδικού χώρου.

Την περίοδο που βρισκόταν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (1900-1903), διετέλεσε επίσης ειδικός ανταποκριτής πολλών εφημερίδων του Λονδίνου.

O Abbot συνέταξε πολλά έργα που αφορούν την πολιτική και την κοινωνική κατάσταση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η κριτική και διεισδυτική ματιά του καταγράφει, συχνά με βρετανικό φλέγμα, τις επιπτώσεις της επέμβασης των Μεγάλων Δυνάμεων σε λαούς και χώρες, την ταραχώδη αυτή περίοδο για τα Βαλκάνια. Στα έργα του συγκαταλέγονται μια μελέτη για τα ελληνικά τραγούδια, συλλογή λαογραφικού υλικού από τη Μακεδονία, μια μελέτη πάνω στον Θουκυδίδη καθώς και έκδοση για τις σχέσεις της Ελλάδας με τους συμμάχους. Για την προσφορά του στα ελληνικά θέματα τιμήθηκε με το παράσημο του Ταξιάρχη του Σωτήρος. O Abbot γεννήθηκε το 1874 και πέθανε το 1947. Τα ιστορικά αυτά στοιχεία συντάχθηκαν από την Ιόλη Βιγγοπούλου και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα Travelogues του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη». Σκοπός του Ιδρύματος είναι η προαγωγή σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού και ιδιαίτερα των ελληνικών γραμμάτων.

Στόχος δε της ιστοσελίδας Travelogues είναι να προβληθεί, το εικονογραφικό υλικό των εκδόσεων των περιηγητών, που ταξίδεψαν προς την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, από τον 15ο αιώνα και μετά, εμπλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις του μαθητικού κοινού αλλά και της επιστημονικής κοινότητας. Σημαντικό τμήμα του βιβλιακού υλικού που αποτέλεσε τη βάση της ιστοσελίδας αυτής θησαυρίζεται στην υπό συγκρότηση «Ιστορική Βιβλιοθήκη» του Ιδρύματος. Αξίζει το κόπο να επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη»