Πάμε μια .. βόλτα στο Λιμάνι…

2022-03-01

Αφορμή για το σημείωμα αυτό μια ανακοίνωση του Δήμου για την πορεία εκτέλεσης των έργων του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Καβάλας (ΒΑΑ) που αφορούσε εκτελούμενο έργο στο Λιμάνι της πόλης μας. Πρώτα τι είναι η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και που θα υπάρξουν παρεμβάσεις; Θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις συνοικίες Αγίου Ιωάννη, κέντρου, Αγίου Νικολάου και Παναγιάς, το μεγαλύτερο μέρος των συνοικιών Αγίου Παύλου και Αγίου Γεωργίου και ένα μικρό́ μέρος της συνοικίας «Σούγιολου», με συνολική́ έκταση 1 τ.χλμ και πληθυσμό́ 12.276 άτομα.

Το έργο (της πρόσφατης φωτογραφίας) αφορά στη βελτιστοποίηση των χερσαίων και λιμενικών εγκαταστάσεων της περιοχής του προσήνεμου μόλου του Κεντρικού́ Λιμένα Καβάλας, από́ την επαφή́ του με τα πρανή́ της "Παναγίας" έως το ακρομόλιό του, η οποία ταυτίζεται με την περιοχή́ ελλιμενισμού́ των κρουαζιερόπλοιων.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν, όπως μας λέει το πρόγραμμα: διορθωτικές επεμβάσεις στο οδόστρωμα και στις επενδύσεις του κρηπιδώματος του προσήνεμου μόλου, εξοπλισμό́ του κρηπιδώματος με σύγχρονους προσκρουστήρες, βελτίωση του οδικού́ δικτυού της χερσαίας ζώνης του λιμανιού́ και ηλεκτρομηχανολογική́ υποστήριξη του προσήνεμου μόλου με δίκτυα φωτισμού́, ηλεκτροδότησης, πυρασφάλειας και υδροδότησης των εισερχομένων πλοίων.

Μαθαίνουμε ακόμα ότι μέχρι τον Μάρτιο, πρόκειται να ολοκληρωθεί μέρος των παρεμβάσεων και να δοθεί ένα τμήμα στη διάθεση των ιδιοκτητών, του πληρώματος και των επιβατών των φιλοξενούμενων πλοίων.

Για να ενημερωθείτε για το σύνολο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης μπορείτε να δείτε στο: https://www.urbankavala.gr

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ανατρέχοντας στο ..χθές, παρουσιάζω μια σειρά από μερικές φωτογραφίες από έργα στο λιμάνι και την χερσαία του ζώνη διαχρονικά τα τελευταία 90 χρόνια . Είναι γνωστό ότι ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1929 , ο μεγάλος λιμενοβραχίονας . Φυσικά μικρές λιμενικές εγκαταστάσεις είχαν γίνει από την αρχή της δεκαετίας του 1920 , ο επονομαζόμενος και μόλος του Γιάντσου, από το όνομα του μηχανικού του Λιμενικού Ταμείου που τον κατασκεύασε. Στην εντυπωσιακή φωτογραφία που είναι από το τέλος της δεκαετίας εκείνης διακρίνεται το κτίριο του Λιμενικού Ταμείου, η Εμπορική Τράπεζα η παραλιακή ζώνη της πόλης, χωρίς τις επιχωματώσεις και φυσικά τα επιβλητικά καπνομάγαζα να .. αγγίζουν την θάλασσα.

Προθέτω ότι το κτίριο του Λιμενικού Ταμείου, το ορθότερο της Λιμενικής Επιτροπής, ξεκίνησε να γίνεται το 1926, τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπέστατου για την εποχή κτιρίου, έγιναν στις 19 Ιανουαρίου 1927 από τον τότε Μητροπολίτη Φιλίππων Χρυσόστομο Χατζησταύρου, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Κόστισε 970.000 δραχμές και στο ισόγειο του κτιρίου στεγάσθηκε και ιχθυαγορά της πόλης. Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής ήταν ο Θεοδόσιος Χαραλαμπίδης . Δυο χρόνια αργότερα , τον Νοέμβριο του 1929, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, θεμελιώνει το νέο Λιμάνι Καβάλας με πρόεδρο της Λιμενικής Επιτροπής τον Δημήτριο Γρηγοριάδη. Τα γραφεία της Λιμενικής Επιτροπής στεγάσθηκαν στο κτίριο εκείνο μέχρι το 1973, όπου μεταφέρθηκαν εκεί που είναι σήμερα το Λιμεναρχείο . Η Λιμενική Επιτροπή, πρόδρομος του Λιμενικού Ταμείου, έπαψε να υπάρχει από τότε που ιδρύθηκε η Ανώνυμη Εταιρεία «Οργανισμός Λιμένος Καβάλας». Την εποχή εκείνη μείζον θέμα για την πόλη ήταν η κατασκευή του Λιμανιού αφού το καπνεμπόριο γνωρίζει πρωτοφανή άνθηση και οι εξαγωγές πληθαίνουν. Ήδη από την αρχή του αιώνα είχαν ξεκινήσει οι προεργασίες για το μεγάλο έργο αλλά οι πόλεμοι και η διαμάχη με την Γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει αρχικά το έργο από το Οθωμανικό κράτος καθυστέρησαν σημαντικά την υλοποίηση του.

Σε απολογιστικό έντυπο του Επιμελητηρίου Καβάλας (που περιλάμβανε και τις περιοχές των Σερρών και της Δράμας) , μια καλαίσθητη έκδοση, υπάρχει το 1928 μια εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της Λιμενικής Επιτροπής πού διαχειρίζονταν τα έργα εκτέλεσης για το Λιμάνι. Διαβάζουμε ότι σύμφωνα με την μελέτη ο προσήνεμος μόλος θα κοστίσει 50.948.957,30 δραχμές σε μελέτη Α. Γκίνη. Η συνολική μελέτη για έργα είχε υποβληθεί , από τον μηχανικό του Λιμενικού Ταμείου Κωνσταντίνο Γιάντσο στο Υπουργείο Συγκοινωνιών το 1927.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ

Στις φωτογραφίες εικονίζονται, η συνοικία της Παναγίας από την άκρη του προσήνεμου μόλου στα μέσα της δεκαετίας του 1930 όπως και τα έργα τοποθέτησης γρανιτένιων πλακών στην παραλιακή ζώνη , σημερινή οδό Ερυθρού Σταυρού, έργα που έγιναν στην αρχή της δεκαετίας του 1950 και ενώ είχαν ολοκληρωθεί, στο μεγαλύτερο μέρος, τα έργα επέκτασης της παραλίας .

ΟΙ ΜΠΙΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΘΑ

Να σημειώσω ότι εκατοντάδες συμπολίτες μας, καθημερινά περπατούν στη παραλία της πόλης μας. Αντικρίζουν τις μεγάλες .. κίτρινες "μπίντες» που τις βλέπουμε από το Ν.Ο.Κ. μέχρι την άκρη του Λιμανιού μας , πάνω σε αυτές υπάρχουν τα στοιχεία "ΕΡ.ΘΑ." Πρόκειται για την κατασκευάστρια εταιρεία του Λιμανιού την «Ανώνυμο Εργοληπτική Εταιρεία Θαλασσίων και Υδραυλικών Έργων εν Ελλάδι» («ΕΡ-ΘΑ») , η εταιρεία είχε την εποχή εκείνη ,μετοχικό κεφάλαιο ύψους 31.000 λιρών στερλινών. Πρόεδρος της εταιρείας ήταν ο Γ. Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος ο τσιμεντοβιομήχανος Ανδρέας Χατζηκυριάκο, ο οποίος μετείχε, επίσης, στην «ΕΡΕΚΑ», και διευθυντής της εταιρείας ήταν ο μηχανικός Αριστ. Σακελλαρόπουλος. Στην «ΕΡ-ΘΑ» μετείχε η εταιρεία «Όλυμπος» του Βόλου. Η εταιρεία είχε υποκαταστήματα στον Βόλο, στη Μυτιλήνη, στο Κατάκολο. Ιδιαιτέρως επισημαίνονται ότι η εταιρεία κατασκεύασε τα λιμενικά έργα εκτός της Καβάλας αλλά και αυτά στον Βόλο, στη Σάμο, στη Σύρο, στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, στο Κατάκολο, στην Πρέβεζα και στην Θεσσαλονίκη.