Ο σύλλογος της ..Καλαμίτσας – Οφμαν
Ιστορικές αναζητήσεις. Ψηφίδες τοπικής ιστορίας μέσα από την ιστορία του συλλόγου των ...λαχανοκηπουρών στην περιοχή Καλαμίτσα - όφμαν. Στην περιοχή Καλαμίτσα στην Καβάλα στα μέσα της δεκαετίας του 1950, υπήρχε ο Σύλλογος Απαλλοτριωθέντος κτήματος Οφμαν - Καλαμίτσα όπου οι λαχανοκηπουροί μοχθούσαν καθημερινά στην καλλιέργεια των κτημάτων τους.
Αρχικά στους ανθρώπους αυτούς θα δίνονταν 8 στρέμματα γης ανά κλήρο όμως αργότερα το 1959 ο κλήρος περιορίσθηκε στα 6 στρέμματα. Τότε όμως εμφανίσθηκε και ο ..νεοσύστατος Ε. Ο. Τ. που ζητούσε την απαλλοτρίωση όλης της περιοχής με σκοπό την δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων. Ανάστατοι οι λαχανοκηπουροί διαμαρτυρήθηκαν στον τότε Νομάρχη Κώστα Κουκουρίδη ο οποίος τους είπε ότι ..«προτιμώ αργότερον να με υβρίζετε μόνοε εσείς παρά όλη η Καβάλα, ισχυρισθη δε ότι και η Καλαμίτσα πρέπει να δοθή είς τον Ε.Ο.Τ. υπεστήριξεν δε ότι τούτο είναι επιθυμία όλων των τάξεων και παραγόντων της Καβάλας ..».
Οι θιγόμενοι συνέταξαν επιστολές διαμαρτυρίας προς τότε Δήμαρχο Αθανάσιο Βαβαλέσκο, ζητώντας την συμπαράσταση του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και προς το Επιμελητήριο Καβάλας το οποίο σε συνεδρίαση του, με πρόεδρο τον Κώστα Βλήτο δήλωσε την συμπαράσταση του προς τους λαχανοκηπουρούς , στέλνοντας μάλιστα και επιστολή προς τον Νομάρχη.
Οι λαχανοκηπουροί με πρόεδρο τον Νικόλαο Ράπτη , στην επιστολή τους αναφέρονται στο χρονικό κατοχής των κτημάτων τους. Γράφουν ότι τα εκμίσθωναν για 30 χρόνια από την Οφμαν και ήταν αρχικά άγονες εκτάσεις τις οποίες οι ίδιοι και οι οικογένειες τους αξιοποίησαν «Ορύξαμεν φρεάτια , ανεγείραμενεν οικίας , σταυλους, μεταβάλαμεν την περιοχήν σε προτύπους λαχανόκηπους τροφοδοτούντες την Καβάλα δια κηπευτικών προϊόντων..». Σε άλλο σημείο της διαμαρτυρίας τους αναφέρους ότι οι ίδιοι με κίνδυνο την ζωή τους καθάρισαν την περιοχή από τις Βουλγαρικές νάρκες, «την γήν ταύτην εξ ής αποζώμεν θεωρούσαμεν ιδική μας..» τόνιζαν με έμφαση στην επιστολή διαμαρτυρίας τους.