Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Καβάλα

2021-04-27

Του Κωνσταντίνου Π. Παπακοσμά*

Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή -που υπήρξε αδιαμφισβήτητα μια τεράστια πολιτική μορφή της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας- έχουν γραφεί και θα γραφούν πολλά βιβλία, ιστορικά σημειώματα, και άρθρα. Το καθένα από αυτά προσπαθεί να προσεγγίσει το μεγάλο Μακεδόνα μέσα από ένα συγκεκριμένο πρίσμα και να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του Ηγέτη και ανθρώπου Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ενός ανθρώπου που ταύτισε τη ζωή του με τη ζωή του Ελληνικού λαού και αισθανόταν απέραντη ευγνωμοσύνη γιατί μπόρεσε από νέος να ανταποκριθεί στην αποστολή αυτή που ο ίδιος είχε αναθέσει στον εαυτό του, όπως συχνά το ομολογούσε, και ο λαός του είχε δώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει κάθε του προσδοκία.

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ Η ΚΑΒΑΛΑ

Ιστορικά σκιαγραφώ τις επισκέψεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Καβάλα , επισκέψεις που αφορούν μείζονος σημασίας θέματα. Ήταν αυτός στήριξε και θεμελίωσε τα μεγάλα έργα της χερσαίας ζώνης του Λιμανιού της Καβάλας εμπνεόμενος από το μεγάλο όραμα του επιστήθιου φίλου στην Καβάλα Ιωάννη Πρυμικίδη προέδρου τότε του Λιμενικού Ταμείου.

Τον Φεβρουάριο του 1958, η χώρα αντιμετωπίζει, τότε, μια κρίση που έχει σχέση με την υπερπαραγωγή καπνού. Τόνοι του προϊόντος παραμένουν στις αποθήκες και στα σπίτια των καπνοπαραγωγών. Οι τιμές είναι εξευτελιστικές τόσο για τους αγρότες όσο και στα μεροκάματα των καπνεργατών. Η περιοχή που πλήττετε από το γεγονός αυτό έντονα είναι η Ανατολική Μακεδονία και ειδικά η Καβάλα. Την χώρα κυβερνά η Ε.Ρ.Ε. και πρωθυπουργός είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στις 26 Φεβρουαρίου ο Καραμανλής βλέποντας το μέγεθος της κρίσης , που ταράζει την εύθραυστη Ελληνική οικονομία συγκαλεί σύσκεψη με την συμμετοχή των Υπουργών Συντονισμού, Εμπορίου , Οικονομικών, και Γεωργίας, του Καβαλιώτη Υφυπουργού Εμπορίου Νικολάου Μάρτη του διοικητή και υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του Εθνικού Οργανισμού Καπνού.

Ο Καραμανλής ανακοινώνει σειρά μέτρων που θα στηρίξουν την καπνοπαραγωγή τους εργαζόμενους και φυσικά το κράτος δεσμεύεται για την απορρόφηση και επεξεργασία των καπνών.

Ο Καραμανλής αποφασίζει ακόμα την αποστολή στην Ανατολική Μακεδονία του Υφυπουργού Νικολάου Μάρτη και της ηγεσίας του Καπνικού Οργανισμού για να παρακολουθήσουν από κοντά τις εξελίξεις ενώ ο ίδιος καλεί την Καπνεμπορική Ομοσπονδία να συμβάλει με τον δικό της τρόπο στην ομαλή εξέλιξη των αγορών των χωρικών καπνών.

Ο Ν. Μάρτης επιβλέπει τις αγορές και προσπαθεί να δώσει λύσεις. Μερικούς μήνες μετά τον Απρίλιο του 1958 ο Κ. Καραμανλής, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έρχεται στην Καβάλα και ανακοινώνει μέτρα στήριξης των καπνεργατών των καπνοπαραγωγών και εξαγγέλλει πίστωση 10 εκατομμύρια δραχμών για έργα στον Δήμο της Καβάλας.

Στις εκλογές της 11ης Μάιου η Ε.Ρ.Ε. εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία με ποσοστό 41,16% και 171 βουλευτές σε σύνολο 300 βουλευτών. Η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά καταλαμβάνει την δεύτερη θέση με ποσοστό 24,42% ενώ οι Φιλελεύθεροι περιορίζονται στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,67%. Στις 17 Μαΐου ορκίζεται η νέα κυβέρνηση και σε αυτήν μετέχουν οι Καβαλιώτες Ν. Μάρτης που αναβαθμίζεται στο Υπουργείο Βιομηχανίας και ο Αύγουστος Θεολογίτης στο Υπουργείο Βορείου Ελλάδος.

Φροντίζει για την κατασκευή του μεγάλου αρδευτικού έργου στη πεδιάδα του Νέστου και αρνείται να προχωρήσει με τους Ρώσσους στην εκμετάλλευση της τύρφης στη πεδιάδα των Φιλίππων .

Το 1962 βάζει τον θεμέλιο λίθο για την κατασκευή του εργοστασίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Ο Κ. Καραμανλής είχε συνδέσει το όνομα του και με τα κοιτάσματα αλλά και την εκμετάλλευση των Πετρελαίων στον κόλπο της Καβάλας αλλά και με την κατασκευή του Αεροδρομίου στην Χρυσούπολη.

Ο Καραμανλής επισκέπτεται την Καβάλα δυο φορές στη διάρκεια της πρώτης κυβερνητικής του θητείας, μετά από το 1974 . Στη μία μάλιστα επίσκεψη ο τότε Δήμαρχος της πόλης Κώστας Τσολάκης μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου του απονέμει το χρυσό κλειδί της πόλης.

Το 1981 τον Μάϊο εγκαινιάζει την λειτουργία των εγκαταστάσεων των Πετρελαίων στη Νέα Καρβάλη .

Στις φωτογραφίες : Έχουν περάσει 45 χρόνια από την πρώτη επίσκεψη στην Καβάλα, μετά την μεταπολίτευση και την ανάληψη της Πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετά τις εκλογές του Νοέμβριου του 1974. Συνοδευόμενος από τους τότε Υπουργούς Βιομηχανίας Κ. Κονοφάγο, Βορείου Ελλάδος Νικόλαο Μάρτη και Εμπορίου Γεώργιο Παναγιωτόπουλο.

Στο κέντρο της πόλης, τον υποδέχθηκε πλήθος λαού με επικεφαλής, τον μακαριστό Μητροπολίτη Φιλίππων- Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιο, τον Δήμαρχο Καβάλας Κωνσταντίνο Τσολάκη, τον Νομάρχη Δημήτριο Κιουρτσή, και τους τότε βουλευτές Μάρκο Αντωνιάδη και Γεώργιο Αστεριάδη.

Από την θεμελίωση του εργοστασίου Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη, με τον ιδιοκτήτη της Εμπορικής Τράπεζας Στρατή Ανδρεάδη.

Από την επίσκεψη του στην Καβάλα με τους Γιώργο Παναγιωτόπουλο, τότε Υπουργό και τον Ευάγγελο Καρφαρίδη περιφερειακό έφορο προσκόπων Καβάλας.

Από ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το μπαλκόνι του Επιμελητηρίου Καβάλας.

*Ο Κωνσταντίνος Π. Παπακοσμάς καταγράφει την νεότερη ιστορία της πόλης.