Ο Φρίξος Παπαχρηστίδης

2021-03-09

Ο Μεγάλος Ευεργέτης

Το μεγαλύτερο εν ενεργεία δεξαμενόπλοιο του κόσμου είναι Ελληνικό μαζί με άλλα τρία παρόμοια δεξαμενόπλοια με ιδιοκτήτη την εταιρεία " Ελληνικά δεξαμενόπλοια Hellespont Shipping." (Βασίλης Παπαχρηστίδης). Είναι διπλού τοιχώματος, ο μοναδικός κύριος κινητήρας αποδίδει 79000 χιλιάδες ίππους, η διάμετρος της προπέλας σταθερού βήματος είναι έντεκα μέτρα βάρους 90 τόνων και ο άξονας της, διαμέτρου ενός μέτρου. Κατασκευαστής η εταιρεία Daewoo της Νοτίου Κορέας. Έχει βύθισμα 39 μέτρα.

Η Καβάλα, η Ελευθερούπολη αλλά και γενικά η Πατρίδας μας έχει δει και βιώσει, εδώ και δεκαετίες τις δωρεές του Φρίξου Παπαχρηστίδη και των απογόνων του. Μέγας ευεργέτης του Σανατορίου Καβάλας, εκατοντάδες συμπολίτες μας σώθηκαν από την φυματίωση λόγω των φαρμάκων που έστελνε ο Φρίξος Παπαχρηστίδης . Η δημιουργία του Παιδικού Σταθμού της Μέριμνας αλλά και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας είναι .. έργα του Μεγάλου Ευεργέτη. Η Καβάλα οφείλει να τιμήσει τον Μεγάλο ευεργέτη και να θυμίσει στους νέους την προσφορά του . (Στο κείμενο που ακολουθεί θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω τον μεγάλο αυτό Ευεργέτη.

Ο Φρίξος Παπαχρηστίδης γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη (Πράβι) ενώ ο πατέρας του Βασίλης Παπαχρηστίδης ήταν μεγάλος καπνέμπορος γεννημένος στο Κουκούλι Ηπείρου. Γράφω σήμερα για τον Ευεργέτη Φρίξο Παπαχρηστίδη, με αφορμή ένα έγγραφο του 1968, όπου η Ιατρική Εταιρεία Καβάλας, ζητούσε από τον Δήμο Καβάλας να ανακηρυχτεί επίτιμος Δημότης ο Παπαχρηστίδης με την ευκαιρία της έλευσης του στην πόλη μας. Τότε η διοίκηση της Ιατρικής Εταιρείας πήρε την απάντηση ότι οι τιμές αυτές αποδίδονται στην διάρκεια των εορτασμών απελευθέρωσης της πόλης και το αίτημα των γιατρών θα εξετάζονταν ευθέτω χρόνου. Αυτά στην Καβάλα, των χρόνων εκείνων .

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Θα γράψω μερικά στοιχεία για τον μεγάλο αυτό τον ευεργέτη και την σχέση ειδικά με την Ελευθερούπολη . Ο Παπαχρηστίδης ήταν δωρητής του Μαιευτηρίου της πόλης που στεγάζει σήμερα το Κέντρο Υγείας , του κτιρίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης (ξεκίνησε να λειτουργεί το 1967) , δύο οικοτροφείων, του κτιρίου της Ιεράς Μητροπόλεως, του Θεραπευτηρίου ΕΛΠΙΣ στην Καβάλα, δύο γηροκομείων και του τρισυπόστατου Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου, Αγίου Βασιλείου και Αποστόλων. Ο Παπαχρηστίδης βοήθησε στην δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας, μετά τον πόλεμο και ήταν ακόμα ευεργέτης πολλών ιδιωτών καθώς και ιδρυμάτων της ιδιαιτέρας πατρίδας του αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.

Ο μεγάλος ευεργέτης το 1944 εισέρχεται στον χώρο της ναυτιλίας . Αυτός ήταν ο τομέας που τον κέρδισε και αφοσιώθηκε. Ίδρυσε την πρώτη του ναυτιλιακή εταιρία και αγόρασε 9 καράβια συνολικά (ποταμόπλοια μεταφοράς ξηρού φορτίου εντός του Καναδά). Ένα από αυτά το ονόμασε «Καβάλα».

Το 1958 «έκτισε» το πρώτο του δεξαμενόπλοιο και μπαίνει πλέον σε «διεθνή ύδατα». Το ονόμασε «Ελευθερούπολις». Ήταν ένα πολύ σύγχρονο καράβι για την εποχή του χωρητικότητας 20.000 κόρων, το μεγαλύτερο στον Καναδά . Μέχρι το 1970 είχε ένα στόλο 30 περίπου καραβιών. Σε πολλά από αυτά έδωσε ελληνικά ονόματα. Ξεχωρίζουν και χρήζουν ενδιαφέροντος για τον τόπο μας το «Αμβρόσιος» το 1974, ένα γκαζάδικο (μεταφοράς αερίου) χωρητικότητας 50.000 τόνων που εγκαινίασε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ελευθερούπολης κ.κ. Αμβρόσιος, το καράβι πάλι «Ελευθερούπολις» 281.000 κόρων το 1974 υπερσύγχρονο δεξαμενόπλοιο και το καράβι «Φίλιπποι» (μεταφοράς ξηρού φορτίου).

Βοήθησε παράλληλα πάρα πολύ κόσμο που δούλεψε γι' αυτόν στα καράβια και στις επιχειρήσεις του.

Με χρήματα τα οποία έστελνε σε φτωχές οικογένειες, κατάφεραν πολλά παιδιά να σπουδάσουν. Επιδόθηκε στην ανέγερση πολλών ναών όπως του Αγ. Ελευθερίου και του Αγ. Νεκταρίου και βοήθησε στην αποπεράτωση πάρα πολλών άλλων.

Η ξεχωριστή μορφή αυτού του ανθρώπου με τις εξαιρετικές ευαισθησίες, το ήθος και την απαράμιλλη φιλοπατρία, τον καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους .Με θαυμασμό βλέπουμε σήμερα το τόσο μεγάλο, σημαντικό και κοινωφελές έργο του για την περιοχή μας. Ένα έργο που δεν σταμάτησε με την φυσική απώλεια του δωρητή, αλλά συνεχίστηκε με την ίδια θέρμη από τον γιό του Βασίλειο Παπαχρηστίδη, που υιοθετώντας πλήρως την αγαθοεργό τακτική του πατέρα του, ακολούθησε τον δρόμο της προσφοράς.

Ο Φ. Παπαχρηστίδης πέθανε στις 17 Ιουλίου 1981.

Θα είναι ευχής έργον να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα της οικογένειας του Φρίξου Παπαχρηστίδη. Τέτοιοι ευεργέτες αποτελούν λαμπερό παράδειγμα και στις νέες γενιές που έρχονται, και που συμβολίζουν τον νέο δυναμικό ελληνισμό και ζητούν ένα μέλλον με προοπτική.

Στην γενέτειρα του ευεργέτη, στην Ελευθερούπολη, υπάρχει η προτομή του Φρίξου Παπαχρηστίδη, που τοποθετήθηκε πριν μερικά χρόνια .

Εκεί ο Δήμος στο παρελθόν τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη της Ελευθερούπολης και η πολιτεία από την πλευρά της του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα και τον Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου του Α' για την μεγάλη προσφορά του στην πόλη του Παγγαίου. Ο κεντρικός δρόμος της πόλης φέρει το όνομά του.

ΕΔΡΑ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

Από την έρευνα στοιχείων μάθαμε ότι στον Καναδά υπάρχει έδρα Πανεπιστημιακή με το όνομα του ευεργέτη Παπαχρηστίδη. Μάλιστα πρόσφατα επίκουρος καθηγητής στην έδρα αυτή των Νεοελληνικών Σπουδών , στο Πανεπιστήμιο McGill διορίσθηκε ο Νίκος Πουλόπουλος με σπουδές κλασσικής αρχαιολογίας στο Berkley και διδακτορική διατριβή με θέμα "Αθηναϊκή Ρομαντική Σχολή" στην έδρα Γιώργου Σεφέρη του Harvard.

Η έδρα Νεοελληνικών Σπουδών με το όνομα του «Φρίξος Παπαχρηστίδης», που παρέμεινε σε εκκρεμότητα επί πολλά χρόνια, απέκτησε δικό της επίκουρο καθηγητή με τριετές συμβόλαιο. Στην έδρα των Νεοελληνικών Σπουδών στο McGill προσφέρονται δύο εισαγωγικά μαθήματα στην ελληνική γλώσσα (για αρχάριους και προχωρημένους), ένα μάθημα για τον "Ελληνικό Μοντερνισμό" κι ένα εισαγωγικό μάθημα στην Ελληνική Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό. Πρόσφατα ο Δήμος Παγγαίου μετονόμασε το Αμφιθέατρο «Δημοκρατίας» σε αμφιθέατρο «Φρίξου Παπαχρηστίδη». Στη φωτογραφία ο Ευεργέτης Φρίξος Παπαχρηστίδης στο Αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα ενώ τον υποδέχονται οι αρχές και οι κάτοικοι της Ελευθερούπολης.