Ο αείμνηστος Δημ. Φατούρος και η Καβάλα

2021-02-03

Έφυγε από την ζωή πλήρης ημερών ο καθηγητής Δημήτρης Φατούρος τα έργα του ονομαστά σε όλη την χώρα . Στην Καβάλα σχεδίασε τα Αρχαιολογικά Μουσεία Καβάλας και Φιλίππων, όπως και την επέκταση και διαμόρφωση εκ νέου του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας στην δεκαετία 1990 -2000.

Το κτίριο του Μουσείου Καβάλας κατασκευάστηκε το 1963-64 από τους καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Φατούρο και Γ. Τριανταφυλλίδη.

Από το Περιφερειακό Πρόγραμμα του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης έγινε η επέκταση του Μουσείου, η μελέτη η οποία συντάχθηκε από την Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. υπό την διεύθυνση του καθηγητή Δ. Φατούρου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων κτίστηκε επίσης τη δεκαετία του 1960 σύμφωνα με σχέδια των αρχιτεκτόνων Ι. Δ. Τριανταφυλλίδη και Δ. Φατούρου, στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων. Επειδή το παλιό κτίριο, παρουσίαζε πολλαπλά προβλήματα (έλλειψη στεγανότητας των δωμάτων, κατεστραμμένα κουφώματα, παντελής έλλειψη θέρμανσης, προβλήματα στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση κ.α.) η ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων κατέφυγε στην ένταξη του έργου στο Π.Κ.Π INTERREG IIIA/ PHARE CBC Eλλάδα - Βουλγαρία από το 2006 ως το 2009, έτσι σήμερα υπάρχει έναν νέο σύνολο έκθεσης των αρχαιοτήτων.

O Δημήτρης Α. Φατούρος είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1928. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), απ' όπου αποφοίτησε το 1952. Από το 1945 έως το 1947 μαθήτευσε κοντά στον ζωγράφο Παναγιώτη Μάρθα. Από το 1953 έως το 1959 ήταν επιμελητής στο ΕΜΠ, στον Δημήτρη Πικιώνη και στον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Την περίοδο 1959-1996 ήταν καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και από το 1983 έως το 1988 διατέλεσε Πρύτανης του πανεπιστημίου. Από το 1996 ήταν ομότιμος καθηγητής στο ΑΠΘ. Το 2014 αναγορεύεται επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών. Τo 1966-67 ήταν Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο Yale. Είχε διδάξει και είχε δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και αλλού. Το ζωγραφικό του έργο, έως το 1966 που διακόπτεται, είχε παρουσιαστεί στην Ελλάδα σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις (Αθήνα 1957, Ύδρα 1962) καθώς και σε ομαδικές στο Παρίσι, στη Ρώμη, στη Φλωρεντία και αλλού. Είχε κυκλοφορήσει πολλά βιβλία για την τέχνη και την αρχιτεκτονική και είχε πολλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και λεξικά. Το αρχιτεκτονικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και άλλες εκδόσεις, κι έχει παρουσιαστεί σε ντοκιμαντέρ και μονογραφίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έκθεση με το αρχιτεκτονικό του έργο πραγματοποιήθηκε το 2009 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς , το 2010 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ αλλά και το 2017 στην Θεσσαλονίκη στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ.