Νοσταλγικές ιστορίες της Βιβλιοθήκης

2021-12-02

Ήταν το φθινόπωρο του 1954 και στις 27 Σεπτεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας έπαιρνε μια σημαντική απόφαση. Ήταν η δημιουργία στην πόλη της Καβάλας, Δημοτικής Βιβλιοθήκης , τα δύσκολα εκείνα χρόνια, το βιβλίο ήταν κάτι το μαγικό , το παράθυρο στον κόσμο, η πηγή της γνώσης αλλά και της ψυχαγωγίας. " Σκοπός του συνιστωμένου νομικού προσώπου είναι η συγκέντρωσις επιστημονικών, λογοτεχνικών κ.λ.π. βιβλίων περιοδικών και χειρογράφων, δι επιστημονικάς μελέτας και δια την ανάπτυξιν της πνευματικής μορφώσεως των δημοτών." Ανέφερε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μερικούς μήνες μετά τον Μάρτιο του 1955 στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης εγκρίνονταν η απόφαση αυτή των Καβαλιωτών , δειλά - δειλά τα πρώτα βιβλία συγκεντρώνονταν χάρις και στην σημαντική προσφορά του Μεγάλου Ευεργέτη της περιοχής Φρίξου Παπαχριστίδη, όπως και στη δωρεά όλων των βιβλίων που είχε το Αμερικανικό Κέντρο που λειτουργούσε στην οδό Ομονοίας στην Καβάλα. Όπου εκεί γίνονταν οι κινηματογραφικές προβολές από επίκαιρα του Β' ΠΠ με μια μικρή μηχανή προβολής, κάθε Τετάρτη.

Ο Ηλίας Φέσσας μας είπε ότι : "Η πρώτη βιβλιοθήκη στεγάστηκε από το 1955 έως το 1967 επάνω από το ζαχαροπλαστείο Φέσσα, και στη διάρκεια της ανάγνωσης ερχόταν εκείνες οι αξέχαστες λαχταριστές μυρωδιές!! από το ονομαστό ζαχαροπλαστείο".

Ελευθέριος Παπαγιαννάκης, μας περιέγραψε την εικόνα μέσα , στην βιβλιοθήκη εκείνη, "Ανεβαίναμε την ξύλινη σκάλα,,, τρίζανε τα ξύλινα πατώματα και πιάναμε την γωνία μας για το διάβασμα και τις εργασίες. Θαυμάζαμε ένα παππού που είχε διαβάσει όλες τις εγκυκλοπαίδειες και γνώριζε όλα τα τριαντάφυλλα. Άλλα χρόνια που γέμιζε η βιβλιοθήκη"..