Μια βόλτα στο παρελθόν στην Καβάλα , στις αρχές του 20ου αιώνα.

2020-12-07

Ιστορικά και νοερά θα μεταφερθούμε, στις αρχές του περασμένου αιώνα , στο φθινόπωρο του σωτήριου έτος 1913, ταραγμένα χρόνια όπου συνέβησαν κοσμοϊστορικά γεγονότα στην χώρα μας και φυσικά στην περιοχή μας.

Η Μακεδονία και η Καβάλα απολάμβανε μόλις δυο μήνες ελευθερίας από έναν μακρόχρονο οθωμανικό ζυγό και μια πρόσκαιρη αλλά καταστροφική βουλγαρική κατοχή.

Στην Καβάλα μόλις είχαν επιστρέψει οι όμηροι που είχαν απαχθεί από τους Βουλγάρους τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ταλαιπωρημένοι από την συμπεριφορά των ...γειτόνων και αφήνοντας πίσω τους και νεκρούς.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Νομάρχης Δράμας - Καβάλας είναι ο Τουρκο Κρητικός πολιτικός, Αλή Βέη Ναίπ Ζαδέ. Αυτός τηλεγραφεί στην Γενική Διοίκηση Μακεδονίας και αναφέρει ότι έφθασαν στην Καβάλα προερχόμενοι από Πύργου (Βουλγαρίας) ο επίσκοπος Μυρέων Αθανάσιος και εκ Καβάλας, Δεδέ - Αγάτς και Ξάνθης απαχθέντες υπό των Βουλγάρων ομογενείς 200. Εκ των απαχθέντων λείπει είς , τον οποίο κατέσφαξαν οι Βούλγαροι.

Μερικές μέρες μετά, αρχές Σεπτεμβρίου, του σωτηρίου έτους, 1913, συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Στην εφημερίδα «Μακεδονία» της 10ης Σεπτεμβρίου διαβάζουμε τηλεγράφημα από την Δημαρχία Καβάλας που απευθύνεται στον Γάλλο πρόεδρο Πουαγκαρέ και τον ευχαριστεί για την καθοριστική συμβολή της Γαλλίας στην απελευθέρωση των ομήρων.

ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ

Στο τηλεγράφημα γίνεται λόγος για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την ομόφωνη απόφαση να δοθεί το όνομα της Γαλλίας , σε έναν δρόμο της πόλης, προς τιμή και ανάμνηση της πρωτοβουλίας αυτής. Η εφημερίδα δημοσιεύει και απάντηση του Γάλλου προέδρου που δέχεται την.. «ωραία αυτή προσφορά..».

Από την ενέργεια αυτή ίσως αρκετά χρόνια αργότερα ονομάσθηκε η οδός που συνδέει την οδό Ομονοίας κοντά στο Δικαστήριο με την συνοικία του Τιμίου Σταυρού (συνοικία Σούγιελου) σε οδός Γαλλικής Δημοκρατίας.

Μερικές μέρες αργότερα, μαθαίνουμε από τα δημοσιεύματα, της ίδιας εφημερίδας, ότι την Μακεδονία μπορούν οι Καβαλιώτες να την αγοράζουν από τον κ. Σταυρίδη .. είς το κουρείον το «Πανελλήνιον» στην οδό Τζιαμή Τσιαρσισή.

Η εφημερίδα , στην πρώτη σελίδα της αναφέρει ακόμα ότι ένας λεμβούχος που έχει αναλάβει να εκτελεί την μεταφορά του ταχυδρομικού σάκου από το ατμόπλοιο του προσεγγίζει το Λιμάνι της Καβάλας, μεταφέρει και .. επιβάτες έτσι η αλληλογραφία καθυστερεί αρκετές ώρες να φθάσει στην πόλη. Ζητά, η εφημερίδα να επιλειφθεί του θέματος ο διευθυντής του ταχυδρομείου στην Καβάλα τονίζοντας ότι ο λεμβούχος πληρώνεται από το Δημόσιο ταμείο για την μεταφορά της αλληλογραφίας..

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ

Στην τελευταία σελίδα βλέπουμε και διαφήμιση από την Καβάλα του ξυλεμπορικού οίκου Νίκου Ι. Τερμεντζή .

Την ίδια εποχή με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ανακοινώθηκε από την Γενική Διοίκηση Μακεδονίας , με τηλεγράφημα του Υπουργού Εσωτερικών η νήσος.. Θάσος προσηρτήθη είς την Γενικήν Διοίκηση Μακεδονίας.

Στις 19 Σεπτεμβρίου στην Καβάλα φθάνει ο Στερογιάννης, επιθεωρητής Τηλεγραφείων, Τηλεφώνων, Ταχυδρομείων ( τα γνωστά για πολλά χρόνια Τ. Τ. Τ.) με σκοπό να επιβλέψει τις εργασίες εγκατάστασης τηλεφώνου από την Θεσσαλονίκη στην Καβάλα. Την ίδια εποχή στην Καβάλα Οικονομικός Επίτροπος είναι ο Στ. Ντάνος που δημοσιεύει στον τύπο κάθε δράση της διοίκησης όπως οι πλειστηριασμοί πλίνθων στο Σαρή - Σαμπάν (Χρυσούπολη) αλλά και αραβοσίτου από το Μπερικετλή.

Στις φωτογραφίες: Η Θάσος και ο Λιμένας την εποχή εκείνη.

H Οθωμανική τράπεζα στην παραλία στην σημερινή διασταύρωσή των οδών Φιλελλήνων και Βενιζέλου.

Η περιοχή του Λιμανιού στην Καβάλα.

Η είσοδος του Ελληνικού Στρατού και συγκεκριμένα της 7ης Μεραρχίας στην Καβάλα το 1913.