Μια βόλτα στην …Κεραμωτή

2020-11-29

Στη λαίλαπα του ξεριζωμού το 1923, εξήντα περίπου προσφυγικές οικογένειες από το Ξάστερο της Ανατολικής Θράκης, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, μετά από αναρίθμητες ταλαιπωρίες και αφού πέρασαν από Βόλο , Τρίκαλα και Πτολεμαΐδα, κατέληξαν στην αμμουδερή παραλία, που σήμερα φιλοξενεί το χωριό Κεραμωτή κι έστησαν τις σκηνές τους. Τους περίμεναν ατέλειωτες ταλαιπωρίες μέχρι να μπορέσουν να στεριώσουν σ΄ αυτόν τον τόπο. Νερό πόσιμο δεν υπήρχε και η ελονοσία θέριζε τα πάντα. Κάθε οικογένεια θυσίαζε στο βωμό της ελονοσίας ένα ή και περισσότερα από τα μέλη της, μέχρι που έφτασαν στο σημείο να μη χτυπάνε την καμπάνα της εκκλησίας όταν πέθαινε κάποιος, για να μην «αγριέψουν» τους κατοίκους.

Η περιοχή ονομαζόταν ήδη Κεραμωτή και χρησιμοποιούνταν ως χώρος αποθήκευσης προϊόντων, που επρόκειτο να μεταφερθούν στη Θάσο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Για το σκοπό αυτόν υπήρχαν μεγάλες αποθήκες κοντά στην παραλία, που εκμεταλλεύονταν Ηπειρώτες (Βλάχοι), προερχόμενοι από την περιοχή της Λάιστας, που κατοικούσαν με τις οικογένειές του στην Χρυσούπολη.

Με τον καιρό οι κάτοικοι με τη βοήθεια και του κράτους την εποχή εκείνη, έχτισαν τα προσφυγικά τους σπίτια και έδωσαν ζωή στον έρημο τόπο. Το χωριό άρχισε να μεγαλώνει καθώς πρόσφυγες που ζούσαν στα χωριά της γύρω περιοχής έφταναν εδώ για μόνιμη εγκατάσταση προβλέποντας την εξέλιξη που θα είχε το παραθαλάσσιο χωριουδάκι.

Το 1945 μετά το τέλος του πολέμου, 30 ψαράδες με πίστη και με κουράγιο έφτιαξαν το ιχθυοτροφείο. Έφτιαξαν φράγματα με καλαμιές, επισκεύασαν τα καλυβόσπιτά τους, ναυπήγησαν βάρκες, αγόρασαν και αυτοκίνητο, για να μεταφέρουν τα ψάρια στις ψαραγορές. Πέτυχαν ένα σπουδαίο έργο όλοι μαζί, ενωμένοι σ΄ έναν συνεταιρισμό, με συνεργασία, αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια.

Στην δεκαετία του ΄70 το χωριό γνωρίζει τουριστική ανάπτυξη και αλλάζει όψη χάρη στις όμορφες παραλίες του, με την υπέροχη ψιλή άμμο, βραβευμένες από το 2007 με την γαλάζια σημαία, το γραφικό λιμάνι του και το πορθμείο Κεραμωτής - Θάσου. Τα πεύκα στα γύρω δασάκια, το ιχθυοτροφείο, το φυσικό της λιμάνι σαν μια αγκαλιά, τα άφθονα φρεσκότατα ψάρια, η υπέροχη θάλασσά της, την καθιστούν μέχρι σήμερα έναν από του καλύτερους προορισμούς διακοπών στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.

Η Κεραμωτή είναι ευρέως γνωστή και για την Αμμόγλωσσα, μια λωρίδα γης που εισχωρεί στην θάλασσα και τη χωρίζει με φυσικό τρόπο. Η Αμμόγλωσσα Κεραμωτής αποτελείται από πεύκα και χρυσή άμμο, ενώ τα νερά της είναι διάφανα και πεντακάθαρα.

Πίσω από την παραλία της Κεραμωτής, βρίσκεται ένα τεράστιο πευκοδάσος, το οποίο είναι καταφύγιο αποδημητικών πουλιών.

Στην παραλία της Κεραμωτής, τις απογευματινές ώρες ,ειδικά το καλοκαίρι, βλέπεις ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα . Απέναντι ακριβώς από την παραλία, θα διακρίνεις την Θάσο και το μικρό νησάκι Θασοπούλα.

(Στοιχεία του κειμένου και φωτογραφίες από την ιστοσελίδα του Δημοτικού Σχολείου της Κεραμωτής αλλά και τουριστικές δημοσιεύσεις).