Μια όμορφη νότα αισιοδοξίας

2021-03-23

Μια όμορφη νότα αισιοδοξίας δίνει η εντυπωσιακή εικόνα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καβάλα μετά την εξωτερική ανακαίνιση και τα νέα της χρώματα. Τα υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος στην περιφέρεια από τη δημιουργία τους μέχρι και σήμερα παίζουν σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Επιπλέον, τα κτίριά τους έχουν αναδειχθεί σε τοπόσημα κάθε πόλης που τα φιλοξενεί, αποτελώντας μέρος της ταυτότητας και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της και χρησιμεύοντας ως ζωντανή και ανεκτίμητη μαρτυρία της ιστορικής μνήμης και των ποικίλων πολιτιστικών αλλαγών κάθε τόπου. Να θυμίσουμε ιστορικά ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 14 Μαΐου 1928.

Στην Καβάλα το κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Παύλου Μελά

Τα κτίρια της Τράπεζας ανεγείρονταν, κατά κανόνα, σε περίοπτες και κεντρικές θέσεις στις πόλεις της επαρχίας. Επιπλέον, κατασκευάζονταν σύμφωνα με τους κανόνες μιας ιδιαίτερα προσεγμένης, αναλυτικής και εμπεριστατωμένης συγγραφής υποχρεώσεων, που κάλυπτε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια όλες τις πτυχές του έργου, από τη χάραξη επί του εδάφους μέχρι τους ελαιοχρωματισμούς και τις διακοσμήσεις, πάντοτε υπό τον αυστηρό έλεγχο των έμπειρων μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας το συγκεκριμένο κτίριο, και το γειτονικό του ήταν καπναποθήκες πριν περιέλθουν στην κυριότητα της Τράπεζας. Το συγκεκριμένο κτίριο, και το γειτονικό του ήταν καπναποθήκες πριν περιέλθουν στην κυριότητα της Τράπεζας. Μετά τις εκτεταμένες μετατροπές στις οποίες προέβη προπολεμικά ο αρχιτέκτονας Κ. Παπαδάκης της Τεχνικής Υπηρεσίας της Τράπεζας και την κατεδάφιση της μιας καπναποθήκης και κυρίως μετά την επέκταση και τον ανασχεδιασμό των όψεων του από τον Μ. Κανάκη το 1952, το κτίριο απέκτησε τη σημερινή μορφή του και το ύφος μοντέρνου κλασικισμού ανάλογο με αυτό των περισσότερων κτιρίων της Τράπεζας.

Πρόσφατα η Τράπεζα προχώρησε στην εξωτερική ανακαίνιση του κτιρίου το οποίο σήμερα έχει μια εντυπωσιακή όψη. Καβαλιώτες επιστήμονες και τεχνικοί ανέλαβαν τις εργασίες αυτές που θα συνεχιστούν και εσωτερικά . Την ευθύνη είχε ο Μηχανικός Θεμιστοκλής Τσουμπάκης σε συνεργασία με τον επίσης Μηχανικό Γεώργιο Νικολαΐδη. Η δουλειά τους είναι εξαιρετική και τους αξίζουν συγχαρητήρια.