Ματιές στην ιστορία ..ξέρετε ότι;

2020-12-11

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ; Στις 11 Νοεμβρίου 1879, η εφημερίδα "Κλειώ" της Τεργέστης

σε µακροσκελέστατο άρθρο της ασχολήθηκε µε το Γυμνάσιο που δημιουργήθηκε τότε στην πόλη της Καβάλας

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ; Στη διάρκεια 1870-80 το καπνεμπόριο στην Καβάλα βρίσκεται σε μεγάλη άνθιση. Οι καπνεμπορικές επιχειρήσεις παρουσιάζονται περισσότερο οργανωμένες. Πραγματοποιούν μεγάλες εξαγωγές σε χώρες του εξωτερικού και οι περισσότεροι καπνέμποροι, αν όχι όλοι τους, συνέχιζαν μια επιχείρηση που είχαν παραλάβει από τον πατέρα τους.

Αναφέρονται πάνω από 25 ονόματα Ελλήνων καπνεμπόρων. Μερικοί από αυτούς ή-

ταν:Ν.Γρηγοριάδης,Κ.Φέσσας,Π.Φώσκολος,αδελφοίΦέσσα,Χ.Ιωάννου,Ι.Κωνστσντινίδης, Κ. Ενφιετζόγλου, Ισαακίδης, Μ. Βάρδας, Ηλίας Παπαηλίας, αδελφοί Ροδοκανάκη. Υπήρχαν ακόμα και µμερικοί Τούρκοι καπνέμποροι.

Η οικονομική αυτή ανάπτυξη είχε ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να εγκαθιστούν υποπροξενεία στην Καβάλα προκειμένου να εξυπηρετούν τα εμπορικά

συμφέροντα τους. Το 1847 λειτουργούσαν ήδη στην Καβάλα 3 υποπροξενεία: της Γαλλίας, Αυστρίας και Ελλάδας. Το 1867 λειτουργούσαν 6: της Αγγλίας, Αυστρίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Πρωσίας και Ελλάδας. Το 1868 άρχισε να λειτουργεί και ρωσικό υποπροξενείο.

Στα περισσότερα ξένα υποπροξενεία υπηρετούν ως υποπρόξενοι πλούσιοι Έλληνες

έμποροι.

Η οικονομική ακμή της πόλης δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την

πνευματική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των κατοίκων της ελληνικής κοινότητας Καβάλας. Ένα πλήθος αδελφοτήτων και συλλόγων που συστήνονται από το 1874 συμβάλλουν στη βελτίωση των κοινοτικών πραγμάτων. Ιδιαίτερα ο φιλεκπαιδευτικός σύλλογος "Αριστοτέλης", πραγματοποίησε ένα ηράκλειο άθλο στην Καβάλα. Η ανέγερση του σχολείου της Ομονοίας, κατά τα έτη 1879-81,καθώς και άλλων κοινοτικών καταστημάτων, οφείλονται στην πρωτοβουλία του συλλόγου αυτού. Ο τελευταίος σύλλογος της σειράς αυτής, που ιδρύθηκε το 1902 είναι η "Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Καβάλας ", που συνεχίζει τη δράση του μέχρι και σήμερα.

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ; Εκατόν δυο χρόνια έχουν περάσει από τότε που δημοσιεύθηκε το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που αναγνώριζε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου τον Δήμο Καβάλας; . Ο Δήμος της Καβάλας με την μορφή που τον γνωρίζουμε αναγνωρίστηκε το 1918 με το Βασιλικό Διάταγμα της 29ης Νοεμβρίου 1918 που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Α 248/1918 της 3ης Δεκεμβρίου 1918.

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ; Στις 10 Οκτώβρη 1921, εγκρίθηκε με την απόφαση υπ' αριθμόν 64 του Πρωτοδικείου Καβάλας το καταστατικό του ταξικού Σωματείου Καπνεργατών «η Ευδαιμονία», πρόεδρος του οποίου υπήρξε ο Α. Γκρόζος (μετέπειτα Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ). Στο κόκκινο λάβαρο του Σωματείου αναγράφονταν οι λέξεις «Εργάται όλου του κόσμου ενωθήτε», ενώ καθιερωνόταν ως ημέρα εορτασμού η 1η Μάη «καθ' ην εορτάζουσιν οι εργάται όλου του κόσμου». Ενα ιδιαίτερα σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό του σωματείου υπήρξε η πολυεθνική του σύνθεση. Το ενδεκαμελές Διοικητικό του Συμβούλιο αποτελούνταν από έξι Χριστιανούς, τέσσερις Μουσουλμάνους και έναν Ισραηλίτη, σε αντιστοιχία με τον εθνολογικό χάρτη των μελών του σωματείου (πριν την Ανταλλαγή των Πληθυσμών).

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ; Το αρχικό κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας ξεκίνησε να κτίζεται το 1961 και άνοιξε τις πύλες του για το κοινό τον Δεκέμβριο του 1964; Αργότερα ολοκληρώθηκε με την έκθεση του άνω ορόφου. Μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας, ένα νέο κτιριολογικό πρόγραμμα συνταγμένο από την Εφορία Αρχαιοτήτων και τον αρχικό μελετητή του κτηρίου αείμνηστο πια Δ. Φατούρο, οδήγησε σε αναμόρφωση του παλαιού κτηρίου. Με προσθήκες και κατασκευή συμπληρωματικών χώρων που οι σύγχρονες ανάγκες επιβάλουν, η πόλη της Καβάλας διαθέτει, σήμερα ένα από τα πιο αξιόλογα μουσεία της Ελλάδας.

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ; Η πρώτη συνεδρίαση του πρώτου αιρετού Νομαρχιακού Συμβουλίου, που εκλέχθηκε τον Οκτώβριο του 1994, έγινε στις 10 Φεβρουαρίου 1995. Η συνεδρίαση εκείνη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Νομάρχη και εξέλεξε Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γραμματέα. Ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης Νομαρχιακός Σύμβουλος της πλειοψηφίας Μιχάλης Τιμοσίδης προήδρευσε στην συνεδρίαση εκείνη. Πρόεδρος εξελέγη ο Μιχάλης Ντουνιάμπιλεν (προτεινόμενος από την πλειοψηφούσα παράταξη του Νομάρχη Γιάννη Καρατζιώτη) με 14 ψήφους έναντι 9 που έλαβε ο Μένανδρος Μαρινάκης (πρόταση της μειοψηφίας και της αρχηγού της αντιπολίτευσης Βούλης Δημοπούλου) υπήρξε ένα λευκό και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Γιώργος Τσιμενίδης με 15 ψήφους , υπήρξαν 9 λευκά και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Γραμματέας εξελέγη ο Νικόλαος Τσουμπάκης.

Στις 5 Ιανουαρίου 1997 έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προεδρείου , όπως ο Νόμος ορίζει ανά διετία.

Πρόεδρος εξελέγη ο Βασίλης Καγκαίδης με 16 ψήφους έναντι 7 του Γιώργου Ζυγούλα. Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Σωτήρης Ασημίδης με 16 ψήφους έναντι 7 λευκών ψηφοδελτίων.

Γραμματέας εξελέγη ο Νικόλαος Τσουμπάκης έναντι 7 λευκών ψηφοδελτίων. Απουσίαζαν από την διαδικασία δυο Νομαρχιακοί Σύμβουλοι.

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ; Στις 20 Νοεμβρίου 2012 σε ηλικία 82 χρόνων, πέθανε ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος; . Είχε «εισβάλει» το 1985 στα ελληνικά γράμματα με το βιβλίο «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς...» που έκανε πάταγο. Είχε γεννηθεί στην Καβάλα των καπνεργατών, το 1930.

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ; Στις 14 Νοεμβρίου 2012 έγινε η παρουσίαση λευκώματος «Επί του πιεστήριου».Ο επί πολλά χρόνια τυπογράφος της πόλης Παναγιώτης Αναστασιάδης συγκέντρωσε σε ένα τόμο πολλές εξόχως ενδιαφέρουσες φωτογραφίες σε σχέση με την ιστορία του Τύπου στην Καβάλα.

Ομιλητές στην εκδήλωση εκείνη ήταν ο τότε θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού - Πολιτισμού κ. Κώστας Παπακοσμάς και ο ιστορικός Νίκος Καραγιαννακίδης.