Η μουσική ..τα παιδιά … και οι γονείς
Γράφει η : Αλεξία Βαρβέρη*
Όσο ασχολούμαι με τη μουσική, πιο πολύ ανακαλύπτω τα οφέλη της. Δεν είναι μόνο να την ακούσεις σε κάθε πτυχή της ζωής σου, γιατί η μουσική είναι στη ζωή μας παντού, από το πρωί μέχρι το βράδυ, από τη χαρά μέχρι τη λύπη, αλλά ακόμη τα πραγματικά οφέλη που δίνει σε έναν άνθρωπο όταν ασχοληθεί με αυτήν.
Καταρχήν όποιος μαθαίνει ένα μουσικό όργανο παίζει με δύο χέρια, που συνήθως όλοι μας χρησιμοποιούμε μόνο ένα και το άλλο παραμένει άχρηστο, μαθαίνει να κάνει διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα με τα δυο του χέρια. Επίσης όταν κάποιος μαθαίνει μουσική και παίζει ένα κομμάτι, εκτός του ότι παίζει με τα δυο του χέρια κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, όσον αφορά το πιάνο παίζει σε δύο διαφορετικά κλειδιά, δεξί χέρι κλειδί του σολ αριστερό χέρι κλειδί του φα, οπότε διαβάζει νότες, μετράει τη ρυθμική αξία κάθε νότας και ταυτόχρονα την έκφραση της και την ταχύτητα του κομματιού στο σύνολο του, όλο μαζί πρέπει να αποτελέσει ένα μουσικό νόημα. Για να επιτευχθούν τόσοι πολλοί στόχοι ταυτόχρονα, ένα παιδί πρέπει να μάθει υπομονή, επιμονή, συγκέντρωση και σωστή μελέτη.
Από τη στιγμή που το παιδί θέλει να λάβει μέρος σε συναυλία εκτίθεται σε κόσμο, είναι το δυσκολότερο που μπορεί να κάνει όπου ο καθένας μπορεί να κρίνει με το μυαλό του. Η ικανοποίηση όμως που κερδίζει ένα παιδί από αυτή τη διαδικασία είναι ανεκτίμητη. Και τα οφέλη που έχει κερδίσει από αυτή τη διαδικασία, για το υπόλοιπο της ζωής του επίσης ανεκτίμητα.
Αν ένα παιδί ακόμα παραπέρα ασχοληθεί σοβαρά με τη μουσική και γίνει μέλος μίας ορχήστρας, τότε μαθαίνει να δουλεύει ομαδικά. Έχει μάθει να προσπαθεί, να συγκεντρώνεται, να έχει επιμονή, να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, να εκτίθεται σε κόσμο. Φυσικά τα οφέλη στην ψυχοσύνθεση ενός παιδιού είναι επίσης πολύ σημαντικά, τι καλύτερο για ένα μικρό παιδάκι ακόμα και τριών χρόνων να ασχολείται με τη μουσική.
Τι καλύτερο για ένα γονιό να βλέπει το παιδί του να μεγαλώνει με την τέχνη, επίσης να αντιλαμβάνεται μαζί του τον κόπο και την αξία που έχει. Τα μικρά παιδιά ακόμα και αν δεν γίνουν μουσικοί, είναι οι αυριανοί ακροατές μας, έχουν τις γνώσεις και την ικανότητα να κρίνουν την μουσική που ακούν.
Συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους γονείς Να ασχοληθούν τα παιδιά τους με τη μουσική έστω δύο τρία χρόνια, τα οφέλη που θα κερδίσουν για όλη τους τη ζωή είναι ανεκτίμητα.
Μερικές σκέψεις καταθέτω και με αφορμή το σύστημα της Yamaha πάνω στο οποίο εργάζομαι. Στο σύστημα αυτό , οι γονείς των μικρών τετράχρονων παιδιών πρέπει να είναι μαζί , με τα παιδιά τους στο μάθημα, με αυτό τον τρόπο θα βοηθούν στο σπίτι στη σωστή εξάσκηση των μουσικών ασκήσεων.
Είναι μεγάλη χαρά για μένα να βλέπω τους γονείς να διασκεδάζουν μαζί με τα παιδιά τους με τη μουσική, και όχι μόνο αυτό αλλά να μαθαίνουν μουσική μαζί τους!
Να καταλαβαίνουν τον κόπο τους την αγωνία τους σε μία συναυλία, την ομορφιά της μουσικής και τις πρακτικές της δυσκολίες.
Αυτά όλα .."εκπαιδεύουν" τους γονείς μαζί με τα παιδιά τους. Προσωπικά ήταν μία μεγάλη αποκάλυψη και έκπληξη και βέβαια ο σωστός τρόπος ώστε να εκπαιδεύσουμε, ως γονείς, τα μικρά μας παιδιά.
Το Σχολείο είναι ο βασικός εκπαιδευτικός δρόμος των παιδιών, αλλά αν γονείς τους μπορούσαν να συμμετέχουν στην εκπαίδευση τους και μάλιστα διασκεδάζοντας, τότε θα ήταν η πραγματική επιτυχία.
Ας μη γελιόμαστε ένα παιδί θα κάνει ότι βλέπει μες στο σπίτι του, όσο κι αν εκπαιδευτεί. Δεν έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας, στην Ελλάδα , να λαμβάνουμε μέρος στην εκπαίδευση των παιδιών μας, ίσως μόνο στην προετοιμασία εργασιών του σχολείου.
Δεν έχουμε συνηθίσει να παίρνουμε τα παιδιά μας και να πηγαίνουμε να επισκεφτούμε ένα μουσείο, να μαθαίνουμε μαζί τους μουσική, να εξερευνούμε νέες τεχνολογίες.
Βέβαια δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες ευκαιρίες στη χώρα μας, εννοώ πως θα μπορούσε ένα μικρό παιδί να απασχοληθεί μέσα σε έναν τέτοιο χώρο ώστε να μάθει παίζοντας, ακόμα και αν ήθελαν οι γονείς να λάβουν σε αυτό μέρος; .
Είναι πλέον η κατάλληλη ώρα να εκσυγχρονίσουμε και να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, ήρθε και η ώρα ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για αυτό το σκοπό.
*Η Αλεξία Βαρβέρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα, τα
τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Στουγκάρδη της Γερμανίας.