Η Μεγάλη Λέσχη στην Καβάλα

2020-12-07

.. Οι ΣΕΛΙΔΕΣ Ιστορίας αποκαλύπτουν το εκπληκτικό κτίριο , οι τοιχογραφίες του η ιστορία, τα γεγονότα τα πρόσωπα σε αυτό..

Η Μεγάλη Λέσχη στην Καβάλα ένα εμβληματικό κτίριο που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης και όπου , μέσα σε αυτό έχει γραφτεί μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Ήταν το σημείο αναφοράς για 100 και πλέον χρόνια, ο τόπος συνάντησης και τέλεσης σημαντικών γεγονότων. Οι μεγάλες προσωπικότητες της Ελλάδας πέρασαν από αυτό.

Η χρήση απέδιδε πάντα έσοδα στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Καβάλας , έσοδα που διατίθονταν για τους φιλανθρωπικούς αλλά και εθνικούς σκοπούς της Αδελφότητας.

Ήταν όμως και ο τόπος επίδειξης του πλούτου μερίδας της κοινωνίας στην Καβάλα. Η τέλεση χοροεσπερίδων αλλά και άλλων καλλιτεχνικών γεγονότων μη προσιτών στο ευρύ κοινό ήταν η ευκαιρία γνωριμιών, επίδειξης ρούχων αλλά και τρόπου ζωής και αυταρέσκειας.

«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» λέει ο φιλόσοφος λαός και όλα αυτά έφερναν έσοδα σε σωματεία, συλλόγους , που χρησιμοποιούσαν τους χώρους της Μεγάλης Λέσχης. Η διακόσμηση της αιθούσης άλλαζε ανάλογα με τις εποχές. Πάντως σήμερα η δουλειά που έχει γίνει με την αποκάλυψη των πρώτων τοιχογραφιών και την αποκατάσταση , συντήρηση , νέα διακόσμηση τους είναι εντυπωσιακή.

Ουσιαστικά ο χώρος αυτός λειτούργησε ως Πολιτιστικός Πνεύμονας της πόλης από το 1984 και μετά. Το 1984 έγινε λειτουργική του, κατάληψη από την νεολαία της Καβάλας με την συμβολή και την προτροπή του αειμνήστου Δημάρχου Λευτέρη Αθανασιάδη.

Από τότε και μέχρι το 2003 εκατοντάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις και σημαντικά γεγονότα έγιναν στους χώρους της πρώην Μεγάλης Λέσχης.

Στους χώρους της συνεδρίασε για μερικούς μήνες , το 1999 , το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας.

Από το 2012 ξεκίνησε μια νέα πορεία για τον χώρο αυτό με πρωτεργάτη τον Δήμο Καβάλας αλλά και το διαρκές ενδιαφέρον της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών , που είναι και ο ιδιοκτήτης του κτιρίου.

Συντάχθηκαν μελέτες και υπεβλήθησαν στην Περιφέρεια ώστε να ενταχθεί το έργο ανάπλασης στο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ.

Τεράστιος είναι ο εσωτερικός πλούτος του κτηρίου, με τοιχογραφίες οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών και έχουν αποκατασταθεί , στο μεγαλύτερο τους μέρος , από τους συντηρητές.

Η ολοκλήρωση του έργου θα προσφέρει στην τοπική κοινωνία ένα κτήριο κόσμημα , για πολλαπλές χρήσεις με έμφαση ουσιαστικά στον Πολιτισμό.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΣΧΗ

Εκατοντάδες πρόσωπα πέρασαν από την επιβλητικό χώρο της Μεγάλης Λέσχης, αυτό αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος , από το μπαλκόνι της Λέσχης αγνάντεψε την πόλη κατά την πρώτη του επίσκεψη, το 1914.

Στον ίδιο χώρο το Δημοτικό Συμβούλιο ,τον Νοέμβριο του 1929 , τον ανακήρυξε ομόφωνα επίτιμο Δημότη , σε μια λαμπρή τελετή.

Μερικά χρόνια μετά , το 1936, στον ίδιο χώρο οι αρχές και οι επιφανείς πολίτες της πόλης υποδέχονταν και παρέθεταν γεύμα στον βασιλιά Γεώργιο τον Β΄.

Το 1941 , την Καβάλα επισκέπτονταν ο Βασιλιάς της Βουλγαρίας Βόρις και με τους Γερμανούς , που ήταν ακόμα στην πόλη, βρέθηκαν στο Δημαρχείο και την Μεγάλη Λέσχη.

Στρατιωτική Λέσχη, για μικρό χρονικό διάστημα, μετά την απελευθέρωση για τους αξιωματικούς της 7ης Μεραρχίας Πεζικού στην Καβάλα.

Λέσχη συναθροίσεων και χαρτοπαιγνίων τα επόμενα χρόνια , ο όροφος της, αλλά και τόπος πραγματοποίησης εκδηλώσεων των τοπικών αρχών.

Τα συνέδρια της Ιατρικής Εταιρείας Καβάλας γίνονταν στους χώρους αυτούς με την συμμετοχή κορυφαίων , για την εποχή, επιστημόνων. Άλλωστε η Καβάλα φημίζονταν για το υψηλό επίπεδο των γιατρών που είχε.