Η μεγάλη λέσχη στην Καβάλα

2020-07-06

Στις 15 Οκτωβρίου 2012, ήταν μια σημαντική στιγμή για την Καβάλα, παραδόθηκε η πράξη ένταξης του έργου χρηματοδότησης από το Ε.Σ.Π.Α. ,της αποκατάστασης του κτιρίου της Μεγάλης Λέσχης στον τότε δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή και στην πρόεδρο της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών κ. Κολοκοτρώνη Οδέτης , από τον τότε περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Άρη Γιαννακίδη. Τόσο, ο τότε Αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, όσο και γράφων , με την ιδιότητα του θεματικού Αντιπεριφέρειαρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας μας, νιώσαμε ιδιαίτερη χαρά για το γεγονός εκείνο. Ένα εμβληματικό κτίριο της πόλης μας θα συντηρούνταν ριζικά, θα αναδεικνύονταν εσωτερικά και εξωτερικά και θα παραδίδονταν για χρήση στην τοπική κοινωνία και στις γενιές που έρχονται.

Σήμερα οκτώ χρόνια μετά, το έργο εκείνο είναι έτοιμο και αναμένουμε την αξιοποίηση του και την χρήση, στο άμεσο μέλλον .

Να θυμίσω για τους Καβαλιώτες ότι τα εγκαίνια της Μεγάλης Λέσχης έγιναν στις 22 Μαΐου τού 1910. Αρχικά , το κτίριο ,έγινε για να στεγάσει τις δράσεις της Φιλόπτωχου Αδελφότητας και να προωθηθεί ο Εθνικός σκοπός του σωματείου . Στους χώρους της Μεγάλης Λέσχης βρέθηκαν κατά καιρούς ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου ανακηρύχτηκε επίτιμος Δημότης Καβάλας το Νοέμβριο του 1929, ο Βασιλιάς Γεώργιος το 1936, άλλα και σημαίνοντα πρόσωπα.

Το ισόγειο ενοικιαζόταν και έφερνε σημαντικά οικονομικά οφέλη στην Φ.Α.Κ.Κ. .

Ενοικιάστηκε αρχικά στην ιονική τράπεζα και στην τράπεζα Αθηνών , το 1944-1956 επιτάχθηκε από τον Στρατό και χρησιμοποιήθηκε ως Λέσχη αξιωματικών.

Στέγασε για δεκαετίες στο ισόγειο την εφημερίδα «πρωινή» , αλλά και κατά καιρούς εμπορικές δράσεις της πόλης (κατάστημα επίπλων).

Στον δεύτερο όροφο τού κτιρίου είχε τα γραφεία της η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Καβάλας , υπήρχε αίθουσα συνεδριάσεων αλλά και για πολλές δεκαετίες ήταν λέσχη χαρτοπαιγνίων.

Στην μεγάλη αίθουσα γινόντουσαν οι σημαντικότερες μουσικές παραστάσεις της πόλης , ρεσιτάλ πιάνου, προσκλήσεις για τσάι και ποικίλες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις .

Πολύ σημαντικός θεωρούνταν ο ετήσιος ευεργετικός χορός , ήταν το κοσμικότερο γεγονός, με την ανάλογη αίγλη.

Από το 1969 ζητάει το οίκημα, να το μισθώσει ο δήμος Καβάλας , για να φτιάξει δημοτική βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο . η φιλόπτωχος αδελφότητα δεν το παραχωρούσε , ώσπου το 1984 ο νέος Δήμαρχος της πόλης , Λευτέρης Αθανασιάδης μαζί με το σύνολο της νεολαίας της πόλης καταλαμβάνει το κτίριο και την Λέσχη , στις 17-11-1984 κάνει κατάληψη της Λέσχης . Αναρτά δε τεράστια πανό με επιγραφές πού αναφέρουν «λειτουργική κατάληψη» , το γεγονός γίνεται συμβολικά στις 17 Νοεμβρίου 1984, ημέρα επετείου του Πολυτεχνείου.

Στην Λέσχη μεταφέρονται τα βιβλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας. Δικαστικές περιπέτειες για τον Δήμαρχο αλλά και ...αίσιο τέλος όπου το Δ.Σ. της Φιλόπτωχου αποφασίζει ενοικίαση, με χαμηλό μίσθωμα και ουσιαστική παραχώρηση στον Δήμο για την χρήση ως Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η μεγάλη αίθουσα για δυο δεκαετίες χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων . Εκεί ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Καβάλας ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος. Εκεί συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας με την συμμετοχή του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη .Στην αίθουσα αυτή μίλησαν μεγάλα ονόματα της πολιτικής σκηνής αλλά και του πολιτισμού της χώρας μας. (Μ. Μερκούρη, Ι. Καμπανέλης κ. α).

Το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης Καβάλας χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 822/74. Φωτογραφίες από την Μ. Λέσχη αλλά και την μετατροπή της σε Βιβλιοθήκη τον Νοέμβριο του 1984. (Το παραπάνω κείμενο έχει αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού - Τουρισμού της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κ. Κωνσταντίνος Παπακοσμάς).