Η Καβάλα στην Ιαπωνία
Όταν αγαπάς με .. πάθος την πόλη σου .. ψάχνεις παντού.. Σωτήριο έτος ..1880 και η αγαπημένη μας Καβάλα ... ταξιδεύει μέσω ενός τουριστικού οδηγού στην μακρινή Ιαπωνία και συγκεκριμένα στην πόλη Γιοκαχόμα. Ο έντυπος οδηγός έχει διαφήμιση της Γαλλικής ναυτιλιακής εταιρείας Messageries Maritimes που αναφέρει τα Λιμάνια που πιάνουν τα πλοία της εταιρείας.
Από το 1871 έως το 1914 η Γαλλική εταιρεία είχε την "χρυσή εποχή" της. Ήταν η περίοδος της γαλλικής αποικιακής επέκτασης ειδικά στη Μέση και Άπω Ανατολή.
Τα σκάφη της εταιρείας από την Μασσαλία εξυπηρετούσαν τις γραμμές στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, και στη συνέχεια στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Ινδικό Ωκεανό, στη Θάλασσα της Κίνας και τέλος στον Ειρηνικό Ωκεανό. Στα δυτικά, υπήρχε η γραμμή του Νοτίου αλλά και Βόρειου Ατλαντικού. Η Καβάλα ήταν στην γραμμή της Κωνσταντινούπολης.
Ο σπάνιος αυτός τουριστικός οδηγός ήταν μια ευγενική προσφορά του Allen Hockley και βρίσκεται στη ψηφιακή συλλογή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.
Το κείμενο αυτό ανάρτησε ο ερευνητής της τοπικής ιστορίας κ. Κωνσταντίνος Παπακοσμάς στην προσωπική του σελίδα στο facebook. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η προσθήκη ιστορίας του Κωνσταντίνου Κατσιμίγα, Αρχιτέκτονα, πρώην Εκτελεστικού Γραμματέα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και νυν Περιφερειακού Συμβούλου.
Γράφει ο κ. Κ. Κατσιμίγας : "Αμέσως πιο κάτω το δρομολόγιο Κων/πολη, Κωνστάντζα, Σουλινά, Τούλτσεα, Γαλάτσι, Βράιλα. Επίσης ένα δρομολόγιο ελληνικού ενδιαφέροντος. Ο Σουλινάς ήταν κωμόπολη με το 60% του πληθυσμού Έλληνες. στο Δέλτα του Δούναβη και συγκεκριμένα στην είσοδο του Δέλτα από την Μαύρη Θάλασσα. Από εκεί συνέχιζε για Τούλτσεα που βρίσκεται στην αρχή του Δέλτα και ακολούθως για τα παραδουνάβια ποτάμια λιμάνια Γαλάτσι και Βράιλα. Η ποτάμια διαδρομή είναι 170 χιλ. Σε όλα αυτά τα λιμάνια, αλλά και στην Κωνστάντζα, υπήρχαν πολυάριθμες και δραστήριες ελληνικές κοινότητες. Είναι γνωστό ότι μέχρι και την δεκαετία του 1920 η ναυσιπλοΐα του κάτω Δουνάβεως, δηλαδή από την Σερβία μέχρι της εκβολές ήταν στα χέρια Ελλήνων. Επομένως και το δρομολόγιο αυτό ήταν ελληνικού ενδιαφέροντος.
Αγαπητέ μου Κώστα, με
την άδειά σου η πληροφορία θα δοθεί στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος
Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, στο πλαίσιο ΜΠΣ με θέμα
"Παρευξείνιος χώρος και Ελληνισμός" και με την ευκαιρία θα γίνει
ανάλυση της διαχρονικής παρουσίας του ελληνισμού στα παραδουνάβια λιμάνια".