Η Καβάλα έχει πανεπιστήμιο … ένα αίτημα δεκαετιών

2020-12-05

Πραγματικά είναι μια διαχρονική και μεγάλη επιτυχία για την Καβάλα η ίδρυση του «Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος» με έδρα την Θεσσαλονίκη και έναν από τους δύο κόμβους του στην Καβάλα (ο άλλος στις Σέρρες). Αίτημα δεκαετιών ήταν η δημιουργία Πανεπιστημίου στην Καβάλα . Αίτημα από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 ( τότε υπήρξαν και υπουργικές αποφάσεις για την δημιουργία Ιατρικής Σχολής). Η δικτατορία , τα εθνικά θέματα και ειδικά στην Θράκη στέρησαν από την Καβάλα την δημιουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής εκείνης . Παρά τις προσπάθειες , τότε το 1976, με μπροστάρη τον νεαρό Μητροπολίτη Προκόπιο (Μακαριστό πλέον) και σύσσωμη την τοπική κοινωνία , το αίτημα της Καβάλας δεν προχώρησε Ιωάννινα και Αλεξανδρούπολη ..πήραν τις Ιατρικές Σχολές. Η Καβάλα περιορίστηκε στα ΚΑΤΕ , αρχικά ΚΑΤΕΕ , στην συνέχεια και στην δεκαετία του 1980 στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Στην δεκαετία του 1990 ήρθε ξανά στην επικαιρότητα η ίδρυση τμημάτων Πανεπιστημιακών Σχολών σε Καβάλα και Δράμα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο . Τότε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πήρε κάποιες πρωτοβουλίες που δυστυχώς ούτε εκείνες πέτυχαν. Το ΤΕΙ Καβάλας ήταν όμως αυτό που «έδωσε» το Πανεπιστήμιο στην Καβάλα. Οι επίμονες , επίπονες αλλά και μεθοδικές προσπάθειες της διοίκησης του έφεραν θετικά αποτελέσματα. Με σχέδιο , προτάσεις αμοιβαίες υποχωρήσεις αλλά και διεκδικήσεις μια σειρά σχολών Πανεπιστημιακού επιπέδου δημιουργήθηκαν στην Καβάλα. Είναι η ώρα τώρα των άλλων τοπικών φορέων να δράσουν να συνεργαστούν και να στηρίξουν το όλο εγχείρημα . Το πρώην Α.Τ.Ε.Ι Καβάλας έκανε την αρχή για την ανάπτυξη και πρόοδο της περιοχής μας ώρα να στηρίξουν και οι άλλοι όπως η Περιφέρεια, οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια , οι Εργατικοί φορείς κ.α. Στο πρόσωπο του Αντιπρύτανη Δημήτρη Μπαντέκα θα εκφράσουμε τα πολλά συγχαρητήρια τόσο για τον ίδιο αλλά και για όλα τα μέλη της διοίκησης που κοπίασαν για αυτό το θετικό αποτέλεσμα.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος μετά τη συγχώνευση με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κ. Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας Θράκης αποτελείται από 32 τμήματα. Δημιουργήθηκαν δύο κόμβοι στις Σέρρες και Καβάλα και η έδρα είναι η Θεσσαλονίκη.

Στους δύο κόμβους υπάρχει αντίστοιχα από ένας Αντιπρύτανης. Το Πανεπιστήμιο διοικείται από Διοικούσα 21 μελών που αποτελείται από τις πρυτανικές αρχές των τριών πρώην ΤΕΙ και 5 μέλη που διορίζει ο υπουργός από το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Το νέο Πανεπιστήμιο και τα 32 τμήματα λειτουργούν στις 6 πόλεις: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς ,Κατερίνη και Δράμα.