Η Καβάλα δεν ξεχνά …..

2021-03-12

Η Καβάλα απέδωσε την οφειλόμενη στους συμπολίτες της που εξοντώθηκαν βίαια και άδικα τον Μάρτιο του 1943.

Στις 3 και 4 Μαρτίου του 1943 η πόλη της Καβάλας έχασε σχεδόν το 10% του πληθυσμού της .. οι Εβραίοι στο θρήσκευμα κάτοικοι της συγκεντρώθηκαν με την βία και απομακρύνθηκαν από αυτήν, από τους Βούλγαρους κατακτητές της πόλης.

Οι 1484 δεν γύρισαν ποτέ .. άφησαν την τελευταία τους πνοή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία.

Πριν μερικές εβδομάδες με δημοσιεύσεις του στον τοπικό τύπο αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και ερευνητής της τοπικής ιστορίας κ. Κωνσταντίνος Παπακοσμάς είχε γράψει ότι ο Δήμος Καβάλας οφείλει να τιμήσει την μνήμη τους, μάλιστα έστειλε και σχετική επιστολή στον Δήμαρχο της πόλης προτείνοντας μια σειρά δράσεων .

"Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι μέρος των προτάσεων εκείνων υλοποιηθηκαν , όπως η παραγωγή και προβολή επετειακού ντοκιμαντέρ με μοναδικές καταγραφές της ιστορίας , στο οποίο μιλούν διακεκριμένοι επιστήμονες ,μέλη της Εβραϊκής κοινότητας, o πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα" . Το ντοκιμαντέρ προβληθείκε από τα ψηφιακά μέσα του Δήμου και από τον τηλεοπτικό σταθμό ena channel .

Στην προσπάθεια αυτή εργάσθηκαν πολλοί συμπολίτες μας , όπως ο ιστορικός Θανάσης Διαλεκτόπουλος που είχε την επιμέλεια των κειμένων, η Καβαλιώτισσα Μουσικός Αλεξία Βαρβέρη , που συνέθεσε ειδικά κομμάτια για το ντοκιμαντέρ , με βάση την σεφαρεδίτικη μουσική, το δημοσιογραφικό και τεχνικό προσωπικό του ena channel με επικεφαλής τον Λευτέρη Κουκουτίνη αλλά και με την άοκνη προσπάθεια της Νικόλ Σπυροπούλου και του Κώστα Πατσουλίδη .

Επίσης στην Δημοτική Καπναποθήκη με ηλεκτρονικό τρόπο αναφέρονται για δυο ημέρες στην πρόσοψη της , τις νυχτερινές ώρες ο αριθμός των αδικοχαμένων συμπολιτών μας , όπως και φωτογραφίες από την ζωή τους στην Καβάλα.

Όλα αυτά , επιτρέποντος και των υγειονομικών συνθηκών, θα μπορούν στο άμεσο μέλλον να πλαισιωθούν και με την έκδοση από τον Δήμο Καβάλας εγχειριδίου για την παρουσία των Εβραίων της Καβάλας που θα μπορούσε να διανεμηθεί στα σχολεία στο πλαίσιο των δράσεων για την διδαχή της τοπική ιστορίας.