Η καθημερινότητα στη Θάσο πριν 90 χρόνια

2020-12-30

Το έτος 1930 μέσα από τις σελίδες της ημερήσιας καθημερινής εφημερίδας της Καβάλας «Κήρυξ».

Η δεκαετία του 1920 ήταν καθοριστική και συνάμα τραγική για την Ελλάδα. Ανάταση με την Μικρασιατική Εκστρατεία, θλίψη και πόνος με τον ξεριζωμό χιλιάδων Ελλήνων από τις πατρίδες της Ανατολής το 1922, αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης στη Μακεδονία με την Συνθήκη της Λοζάνης το 1924. Το μεγάλο έργο της εγκατάστασης των προσφύγων στη χώρα, ταυτόχρονα μια σειρά έργων αλλά και νέων τεχνολογιών διαμορφώνουν την ζωή των πολιτών. Το νησί της Θάσου δέχεται σχετικά μικρό αριθμό προσφύγων σε σχέση με το χερσαίο τμήμα της Καβάλας. Ήδη αναπνέει τον αέρα της λευτεριά από το 1912, έχει γνωρίσει ταυτόχρονα όμως την αγγλική και γαλλική παρουσία στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο νησί από της αρχές του αιώνα οι Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν την πολύτιμη αρχαιολογική του κληρονομιά. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την εκμετάλλευση των δασών, την ελαιοκαλλιέργεια, την μελισσοκομεία και την αλιεία. Δειλά- δειλά στα τέλη της δεκαετίας ο τουρισμός κάνει την εμφάνισή του με διάταγμα το νησί γίνεται τόπος παραθερισμού. Το καλοκαίρι δεν λείπουν οι καταστροφικές πυρκαγιές στα πλούσια δάση του νησιού. Πολλοί από τους νησιώτες, κυρίως πρόσφυγες, δουλεύουν στα καπνομάγαζα της Καβάλας. Το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα ενδυναμώνεται. Αγγλικά πλοία προσεγγίζουν το νησί ενώ μουσικές μπάντες που υπάρχουν μέσα σε αυτά αποβιβάζονται σε αυτό και ψυχαγωγούν τους κατοίκους. Δεν λείπουν οι παραβάσεις του κοινού ποινικού κώδικα, όπως και η χρήση ουσιών τα ονόματα των «παραβατών» αναφέρονται στις εφημερίδες, όπως και αυτών που προσβάλλονται από την ασθένεια της λέπρας.

Μικρά και μεγάλα γεγονότα καταγράφονται στις εσωτερικές σελίδες της καθημερινής εφημερίδας της Καβάλας «Κήρυξ» είτε από τους κατά καιρούς ανταποκριτές από το νησί είτε από τους Καβαλιώτες που το επισκέπτονται σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην ίδια εφημερίδα ο εμπορικός κόσμος της Θάσου διαφημίζεται, κυριαρχούν τα κέντρα αναψυχής αλλά και τα μεταφορικά μέσα της εποχής, καΐκια αλλά και πετρελαιοκίνητα σκάφη.

Το αρχείο της εφημερίδος «Κήρυξ» το οποίο βρίσκεται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας είναι ένας «πλούτος» γνώσεων και πολύτιμων πληροφοριών για το νησί και όχι μόνο για την εποχή εκείνη.