Η Ιστορία της ασφάλισης στην Καβάλα

2020-12-03

Την πρώτη Ιανουαρίου 1940 ξεκίνησε την λειτουργία το Ι.Κ.Α. της Καβάλας και αυτά των Χανίων και Ιωαννίνων. Την 1 Ιουλίου 1940 ξεκινούν λειτουργία υποκαταστήματα ου Ι.Κ.Α. στο Αίγιο, Βέροια, Έδεσσα, Νάουσα. Την 1η Οκτωβρίου 1940 αυτά του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου.

Οι πρώτοι ασφαλισμένοι στην Καβάλα ήταν 75000. Το τέταρτο μεγάλο υποκατάστημα μετά αυτά των Θεσσαλονίκης, Πατρών και Βόλου.

Στον πόλεμο και στη κατοχή το Ι.Κ.Α. προσπάθησε να ανακουφίσει τους ασφαλισμένους του με συσσίτια και πενιχρά βοηθήματα. Αυτό έγινε μόνο στην Γερμανοκρατούμενη χώρα.

Στην Καβάλα οι Βούλγαροι δεν επέτρεψαν καν την λειτουργία του και συνάμα λεηλάτησαν την μικρή περιουσία του. Με την λήξη του πολέμου το Ι.Κ.Α ήταν κυριολεκτικά υπό διάλυση. Ο Νόμος 18 του έτους 1944 «περί σταθεροποιήσεως της δραχμής» έδωσε τη χαριστική βολή στα ..οικονομικά του Ιδρύματος. Στέρησε από αυτό τα αποθεματικά του τα οποία, με τους τόκους υπολογίζονταν σε 500εκατομμύρια προπολεμικές δραχμές. Απάλλαξε δε το κράτος από τις υποχρεώσεις του.

Το Δεκέμβριο του 1947 έγινε απογραφή επιχειρήσεων και μισθωτών σε όλα τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη υπήρχαν τα υποκαταστήματα της Καβάλας, το οποίο κατέγραψε 725 επιχειρήσεις με 3086 μισθωτούς. Της Δράμας με 448 επιχειρήσεις και 1695 μισθωτούς και των Σερρών με 477 επιχειρήσεις και 2580 μισθωτούς.

Σε όλη τη χώρα κατεγράφησαν 34268 επιχειρήσεις και 249601 μισθωτοί. Την ίδια εποχή λειτούργησαν 33 ιατρεία του Ι.Κ.Α. σε όλη τη χώρα με 194 ειδικότητες (ένα από αυτά στην Καβάλα).

Το 1949 λειτούργησαν τα υποκαταστήματα στη Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη.

Στο μεταξύ οι Αμερικανοί, που μέσω του σχεδίου Μάρσαλ , ήταν στην Ελλάδα.. ανέλαβαν την διοίκηση του, στην ουσία την διαχείριση των χρημάτων που οι ίδιοι αρχικά σχεδίαζαν να διαθέσουν.

ΟΙ .. ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

Το Ελληνικό κράτος με διάφορα νομοθετήματα.. έδωσε πλήρη «εξουσία» στους Αμερικάνους. Η εφαρμογή των οποίων ξεκινούσε την 1η Ιανουαρίου 1950, ενώ διορισθεί διοικητής του Ι.Κ.Α. ο Οσκαρ Πάουέλ . Στα σχέδια ήταν η ..διάλυση του Ι.Κ.Α. και η ίδρυση ενός Οργανισμού με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Κοινωνικής Ασφαλίσεως» με δικαιοδοσία σε όλους τους Ασφαλισμένους στην Ελλάδα σε ..όλα τα ταμεία..

Το ..πραγματικά φιλόδοξο σχέδιο των Αμερικανών δεν ευόδωσε οι συντεχνιακές σκοπιμότητες κυριάρχησαν και βέβαια αργότερα οι Αμερικανοί αποχώρησαν.

ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Στην Καβάλα στην αρχή της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε η κατασκευή του κτηρίου (Αύγουστος 1951 η θεμελίωση σε σχέδια του καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κ. Κιτσίκη). Στεγάζει, το υπερσύγχρονο κτίριο για την εποχή του, τις διοικητικές και ιατρικές υπηρεσίες του Ιδρύματος. Η αυξανόμενη ανάγκη παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμένους οδήγησε το Ι.Κ.Α. στη δημιουργία και υποκαταστημάτων στη πόλη. Ένα από αυτά ήταν για μικρό χρονικό διάστημα στη περιοχή της συνοικίας Καλλιθέα λίγο πριν την στάση Αμερικάνου. Ένα άλλο βρίσκονταν στην οδό Ιωνος Δραγούμη, στην πρώην κλινική Μητέρα, . Το Ι.Κ.Α. στεγάζει σήμερα διοικητικές του υπηρεσίες και σε δυο ορόφους στην οδό Φιλικής Εταιρείας. Στην κατοχή του είναι και δυο οικόπεδα στο Περιγιάλι και στη περιοχή της Παναγούδας.

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΤΕΑΥΚΕ

Στο ΙΚΑ συγχωνεύθηκε το Ταμείο Υπαλλήλων στις Καπνεμπορικές Επιχειρήσεις. Το Ταμείο αυτό είχε έδρα την Καβάλα στις χρυσές εποχές του καπνού. Στην κατοχή του ήταν και το κτήριο στην οδό Αμερικανικού Σταυρού, απέναντι από το καρνάγιο, το οποίο αποτελεί σήμερα ιδιοκτησία του Ι.Κ.Α.