Η ιστορία στις φωτογραφίες

2020-12-04

Ψηφίδες τοπικής ιστορίας για τους φίλους Καβαλιώτες και μη που καθημερινά έχουν να πουν ένα καλό λόγο για την προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας του τόπου μας. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Μια πόλη ζωγραφιά... η Καβάλα ο τόπος μας, η πατρίδα μας. Αγκαλιασμένη από την θάλασσα του Αιγαίου, στις παρυφές των βουνών της Μακεδονίας.

Μικρές τοπικές ιστορίες μέσα από τις φωτογραφίες . Το Μέγαρο Τόκου, στεγάζει σήμερα την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και Θάσου , ήταν το πρώτο Δημαρχείο της πόλης από το 1913 μέχρι το 1937. Μετέπειτα Ιδιωτικό Γυμνάσιο Παπασιδέρη.

Οδός Βενιζέλου (πίσω από το σημερινό ΟΚΕΑΝΙΣ) με διασταύρωση Δαγκλή. Ο δρόμος γεμάτος καπνομάγαζα. Χιλιάδες Καβαλιώτες εργάζονταν σε αυτά την χρυσή εποχή της κατεργασίας του καπνού. Αριστερά ή οδός Ηπείρου. Η διασταύρωση αυτή λεγόταν "ο καθρέπτης" εξ' αιτίας ενός μεγάλου καθρέπτη που είχε τοποθετηθεί στην απέναντι καπναποθήκη (σημερινό Ωκεανίς) για να βλέπουν οι οδηγοί που κατέβαιναν από Δαγκλή, τα διερχόμενα από Βενιζέλου αυτοκίνητα.

Εκεί που είναι το αυτοκίνητο ήταν τα γραφεία και οι καπναποθήκες της αμερικανικής εταιρίας καπνών ΓΚΑΙΡΥ .

Στην γωνία καφενείο και Πίσω από αυτό επί της Δαγκλή γκαράζ στη γωνία ακριβώς το μικρό περίπτερο του Βασίλη.

Η Εκκλησία Αποστόλου Παύλου κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1920, τον Μάιο του 1926 έγιναν τα εγκαίνια της. Το ρολόι της ήταν αυτό που καθόριζε την επίσημη ώρα της πόλης.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1970 έγινε η θεμελίωση του κτιρίου του Λιμενικού Ταμείου Καβάλας στη συμβολή των οδών Αβέρωφ και Εθνικής Αντιστάσεως (τότε Βασιλέως Παύλου ). Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής ο Ιωάννης Προιμικίδης. Στους αρχικούς σχεδιασμούς να λειτουργήσει ξενοδοχείο.

Δύο χρόνια μετά στέγασε υπηρεσίες της Περιφερειακής διοίκησης του 7ου διαμερίσματος της χώρας και το Λιμεναρχείο. Στέγασε αργότερα στο ισόγειο του το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΤΕ .