Η Ημέρα των Μουσείων

2021-05-27

Η Παγκόσμια ημέρα Μουσείων ήταν μέσα Μαρτίου και γράφουμε για την ιστορία των Μουσείων στην περιοχή μας. Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα που ήταν διάσπαρτα στους δρόμους της Καβάλας απομεινάρια της αρχαίας Νεάπολις , συγκεντρώθηκαν τις πρώτες ημέρες της Απελευθέρωσης τον Ιούνιο του 1913 και .. φυλάχθηκαν στο υπόγειο του Διοικητηρίου της πόλης , που τον Σεπτέμβριο του 1913 φιλοξένησε το Δικαστήριο και το Δημαρχείο της πόλης. Τα αρχαία αυτά μεταφέρθηκαν το 1937 στους χώρους του κοσμικού κέντρου Φάληρο στην ομώνυμη περιοχή, στην .. άκρη τότε της πόλης.

Το κέντρο "Φάληρο" διαχειρίζονταν για δεκαετίες οι αδελφοί Καρασμάνη , ήταν δημοτική ιδιοκτησία , το "καμάρι" της Καβάλας και το σημείο συνάντησης . Από τα πρώτα κτίρια που απόκτησαν τηλέφωνο στη δεκαετία του 1920.

Το έτος 1937 στεγάσθηκε εκεί το Δημοτικό Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας ,μετά από επίπονες προσπάθειες του πρώτου επιμελητή αρχαιοτήτων στην περιοχής μας, από το 1934 του Γεωργίου Μπακαλάκη τον οποίο διαδέχθηκε το 1946 ο Καβαλιώτης Δ. Λαζαρίδης, που μετατέθηκε αργότερα το 1965 στην Αθήνα. Οι Βούλγαροι την περίοδο 1941-44 λεηλάτησαν το Μουσείο , βανδάλισαν και πέταξαν στην θάλασσα πολλές αρχαιολογικά ευρήματα. Με πολλούς κόπους το Μουσείο ξαναστήθηκε (για ένα διάστημα το 1945 "φιλοξένησε" μια Αγγλική στρατιωτική μονάδα..) . Όλα αυτά μέχρι την αρχή της δεκαετίας του 1960 όπου αποφασίστηκε η ανάπλαση της περιοχής με την .. κατεδάφιση του κτιρίου και την υπέρ ύψωση του σημείου με την διαμόρφωση του γνωστού Κόμβου Φαλήρου. Τα έργα εκείνα κράτησαν χρόνια και απασχολήθηκαν δεκάδες άνεργοι Καπνεργάτες .. που ήταν άνεργοι , μια και το τέλος της επεξεργασίας του Καπνού στην Καβάλα ήταν ορατό. Για μερικούς μήνες οι αρχαιότητες "φιλοξενήθηκαν" σε κτίριο στην οδό .. Βενιζέλου και μετά στο νεόδμητο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας στην νέα παραλία της πόλης το 1964. Η τελευταία επέκτασή του έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 2000 για να δημιουργηθεί χώρος για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις. Είναι το κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο της Ανατολικής Μακεδονίας. Το κτίριο είναι έργο των αρχιτεκτόνων Δημήτρη Φατούρου και Γεώργιου Τριανταφυλλίδη.

Στην Θάσο το Αρχαιολογικό Μουσείο κτίστηκε στην δεκαετία του 1930 ενώ οι Γάλλοι αρχαιολόγοι της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών κάνουν ανασκαφές στο νησί από το 1911. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου εγκαινιάσθηκε το 2010. Στην δεκαετία του 1960 κατασκευάσθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων το οποίο ανακαινίσθηκε ριζικά τα τελευταία χρόνια.