Η έρευνα στην εποχή της ..πανδημίας

2021-03-06

Έχουμε γράψει πολλές φορές , όλο αυτόν τον χρόνο, από τον Μάρτιο του 2020 , ότι η πανδημία ..και ο εγκλεισμός ενδυναμώνει την "δίψα" για έρευνα . Στα αρχεία ξένου ιδρύματος αυτό το φυλλάδιο ( φωτογραφία) της κατοχής , που κυκλοφορούν οι Βούλγαροι (στην Γερμανική γλώσσα..) για την Καβάλα και την Θάσο.

Τουριστικό, εμπορικό και ..ιστορικό ..με πολλές όμως ανακρίβειες για το που είναι η Καβάλα... Οι Γερμανοί κάνουν το χατίρι των συμμάχων τους, τότε, Βουλγάρων και παραχαράζουν την ιστορία.

Ο εξαίρετος φίλος Σωτήρης Ξώγνος από τη Νυρεμβέργη, μπήκε στον κόπο και έκανε την μετάφραση. Διαβάστε τα γραφόμενα των Βουλγάρων την εποχή εκείνη ...

«Ότι είναι η Βάρνα για την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, το ίδιο είναι η Καβάλα, η ξανακερδισμένη πόλη-λιμάνι στο Αιγαίο Πέλαγος, ένα θαλάσσιο κυρίαρχο εμπορικό κέντρο του οποίου η υπέροχη τοποθεσία σε συνδυασμό με το μεγαλείο της παλιάς αρχιτεκτονικής την καθιστά ένα πραγματικό στολίδι στο θησαυροφυλάκιο της Βουλγαρίας.

Η πόλη υψώνεται κλιμακωτά σαν μια εξέδρα από την ακτή μεταξύ των δύο ιστορικών συνόρων ποταμών Στρυμόνα (Struma) και Νέστου (Mesta), που χωρίζουν τη Μακεδονία και τη Θράκη, σαν τόξο ένα μέρος των σπιτιών της αιωρείται και εκτείνεται μέχρι την γαλάζια θάλασσα, ενώ το υπόβαθρο της μεσογειακής βλάστησης που σκαρφαλώνει τις επικλινείς πλαγιές του βουνού δίνει στο σκηνικό την υπέροχη αντίθεση στη λάμψη της λευκής απαστράπτουσας ομορφιάς.

Το παλιό τμήμα της πόλης με τηες βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής κατασκευασμένο κάστρο, του οποίου τα ερείπια που μαρτυρούν το παλιό μέγεθος της πόλης και τον τυπικό της μεσογειακό χαρακτήρα δίνουν στην Καβάλα μια ρομαντική εμφάνιση, ενώ το νέο τμήμα στα νοτιοδυτικά με τα μεγάλα κτίρια για τη διοίκηση και το εμπόριο δίνουν στην πόλη μια πιο σύγχρονη εμφάνιση.

Εδώ χτυπά πιο έντονα και πιο άμεσα ο παλμός αυτής της πόλης, γιατί βρίσκονται οι μεγάλες αποθήκες καπνού με τα τμήματα των εργατοτεχνιτών που δίνουν σε χιλιάδες ανθρώπους εργασία και ψωμί.

Στα δυτικά της Καβάλας βρίσκεται ο κόλπος του Ορφανού, η χερσόνησος της Χαλκιδικής με το διάσημο Άγιον Όρος.

Στον δρόμο που ενώνει τις πόλεις της Δράμας και Καβάλας, πλησιέστερα στην τελευταία, βρίσκονται τα ερείπια της ιστορικής πόλης των Φιλίππων - της Μακεδονικής Ακρόπολης - της βασιλικής έδρας του Φίλιππου Β της Μακεδονίας και του γιου του, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που με το όπλο στο χέρι κατέκτησε περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής και έμεινε στην ιστορία ως παγκόσμιος κυβερνήτης. Αυτά τα ερείπια δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος των βασιλιάδων της Μακεδονίας και το μεγαλείο των κτιρίων τους.

Περίπου 35 χλμ. Νοτιοανατολικά της Καβάλας ανυψώνεται από τα ήρεμα νερά του Αιγαίου, το παραμυθένιο νησί της Θάσου, με ελαιώνες φυτεμένους σε ορεινές πλαγιές, το υψηλότερο σημείο του οποίου, το Υψάριο (Parvenetza), ανέρχεται στα 1208 μ.

Όλο το νησί είναι καλυμμένο από πευκοδάση, καστανιές, συκιές, οπωροφόρα δένδρα και δάφνες που συμπληρώνουν την εικόνα της αφθονίας. Οι ήδη υπάρχοντες αμπελώνες συμβάλλουν στο μεγαλείο του νησιού.

Οι 18.000 κάτοικοι του νησιού εργάζονται στις ελαιοκαλλιέργεια, την αλιεία, την μελισσοκομία, κ.λπ. Ο μεγαλύτερος οικισμός, ο Λιμένας, με περίπου 2000 κατοίκους, είναι μια ρομαντική, ήσυχη πόλη με ερείπια του μαρτυρούν το μεγάλο παρελθόν του νησιού. Η πόλη διαθέτει ένα μικρό μουσείο, αλλά οι θησαυροί που στεγάζονται σ΄ αυτό έχουν μεγαλύτερη ιστορική αξία.

Το ευχάριστο κλίμα, μέτρια ζεστό, οι πολλές πηγές με το φρέσκο πόσιμο νερό, η εγγύτητα του παραθαλάσσιου αιγαιακού τοπίου, είναι ένα φυσικό κίνητρο για τους ταξιδιώτες και τους πολλούς παραθεριστές.

Η καθημερινή συγκοινωνία μεταξύ Θάσου και Καβάλας πραγματοποιείται με μηχανοκίνητο σκάφος.

Επισκεφθείτε και απολαύστε τις ακτές μας στο Αιγαίο.

Εκδότης: Γενική διεύθυνση κρατικών σιδηροδρόμων και λιμένων Βουλγαρίας, διεύθυνση τουρισμού. (στρογγυλή σφραγίδα στο μέσον του εντύπου).

Ο χρήστης Sotirios Xognos έστειλε Σήμερα στις 9:47 μ.μ.

Μόλις ξανάπιασα το γερμανικό κείμενο, σου το στέλνω βελτιωμένο.

"Kavalla, Bulgarien - Ότι είναι η Βάρνα για την ακτή της Μαύρης θάλασσας, είναι και η Καβάλα, η ξανακερδισμένη λιμανούπολή στο Αιγαίο πέλαγος, ένα εμπορικό κέντρο που κυριαρχείται από το εμπόριο (θαλασσινό), της όποιάς η καταπληκτική τοποθεσία την λαμπρότητας παλαιότερης αρχιτεκτονικής που την κατατάσσει σε ένα πολύτιμο πετράδια στο θησαυροφυλάκιο της Βουλγαρίας. Η πόλη σκαρφαλώνει από την θάλασσα κλιμακωτά ανάμεσα στους ιστορικούς συνοριακούς ποταμούς Στρυμόνα και Νέστο (Struma, Mesta) που χωρίζουν την Μακεδονία από την Θράκη, διαγράφοντας ένα λικνιστό τόξο καταλήγουνε ένα μέρος των σπιτιών της βαθιά στην θάλασσα (εννοεί την χερσόνησο της Παναγίας που μπαίνει στην θάλασσα), ενώ το υπόβαθρό της με την μεσογειακή βλάστηση κατηφορίζει τους λόφους σε μια μεγαλοπρεπή αντίθεση στην απαστράπτουσα ομορφιά της. Το παλιό τμήμα της πόλης με τον από τους Ενετούς κατασκευασμένο κάστρο της αναδεικνύει το μεγαλείο της. Ερείπια και η τυπική νότιό ευρωπαϊκή σφραγίδα της Καβάλας, ενώ το νεότερο τμήμα της στα νοτιοδυτικά με τα μοντέρνα μεγάλα οικήματα της διοίκησης και του εμπορίου μας μεταφέρουν σε μια νεότερη-σημερινή εμφάνιση. Εδώ χτυπά πιο δυνατά και πιο έντονα ο παλμός της πόλης, γιατί εδώ βρίσκονται οι μεγάλες καπναποθήκες με (Manipulationsabteilung μπορούμε να το μεταφράσουμε και τμήματα χειρωνακτικής εργασίας) με τα τμήματα χειρωνακτικής εργασία που απασχολούν χιλιάδες εργάτες δίνοντας τους εργασία και τροφή.

Δυτικά της Καβάλας βρίσκεται ο κόλπος του Ορφανού, η χερσόνησος της Χαλκιδικής με το περίφημο Άγιο Όρος.

Τις πόλεις Δράμα και Καβάλα ενώνει μια αμαξιτή οδός, κοντά στην τελευταία βρίσκονται τα ερείπια της ιστορικής πόλης των Φιλίππων - η μακεδονική Ακρόπολις - η διαμονή του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας και του γιού του Μεγάλου Αλεξάνδρου που με το ξίφος στο χέρι κατέλαβε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης, Ασίας και Αφρική και κυβέρνησε σαν ο παγκόσμιος άρχοντας (κύριος ή κατακτητής) στην ιστορία. Αυτά τα ερείπια είναι τρανή απόδειξη του μεγαλείου των Μακεδόνων βασιλιάδων και των κτισμάτων τους.

Περίπου 35 χλμ νοτιοδυτικά της Καβάλας υψώνεται μέσα από τα ήσυχα νερά του Αιγαίου η παραμυθένια νήσος Θάσος, με τις κατάφυτες από ελαιώνες πλαγιές των ορέων, της οποίας η υψηλότερη κορυφή είναι το Υψάριον (Parvenetza) που ανορθώνεται έως 1208 μέτρα.

Όλο το νησί είναι κατάφυτο από πεύκα, αλλά οι καστανιές, - συκιές, - φρουτόδενδρα - και δάφνες συμπληρώνουν την εικόνα της αφθονίας. Οι υπάρχοντες αμπελώνες συμπληρώνουν την μεγαλειώδη εικόνα.

Οι 18.000 κάτοικοι του νησιού απασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια, την αλιεία, την μελισσοκομία κτλ. Ο μεγαλύτερος οικισμός είναι ο Λιμένας με περίπου 2000 κατοίκους, μια ρομαντική τοποθεσία μια ήσυχης κωμόπολης που τα ερείπιά του φανερώνουν μεγαλεία περασμένων εποχών. Η πολίχνη διαθέτει ένα μικρό μουσείο, οι θησαυροί όμως που περιέχει μια μεγάλη ιστορική αξία.

Το ευχάριστο θερμό κλίμα, οι πάμπολλες πηγές με φρέσκο ύδωρ, η εγγύτητα στην αιγιακή ακτή, είναι κίνητρα για τους περιηγητές (ταξιδιώτες) και πολλούς παραθεριστές.

Μέσω ενός μηχανοκίνητου σκάφους υπάρχει καθημερινή συγκοινωνία μεταξύ Θάσου και Καβάλας. Επισκεφθείτε και απολαύστε της αιγιακή ακτή μας (ακρογιαλιά).

(Θέλει λίγο χτένισμα, αλλά την απέδωσα όσο πιο σωστά γίνεται. Το κείμενο έχει πολλές δευτερεύουσες προτάσεις).

Το έμβλημα στην μέση γράφει Γενική διεύθυνση των Κρατικών Σιδηροδρόμων και λιμένων Βουλγαρίας, (κάτω γράφει Fremdenverkehrsdienst, σαν να λέμε υπηρεσία αλλοδαπών τουριστών) προπολεμικός βουλγαρικός οργανισμός τουρισμού".