Η επένδυση στην Παιδεία…

2020-12-08

Εμείς η συντακτική ομάδα των ΣΕΛΙΔΩΝ Ιστορίας πιστεύουμε ακράδαντα ότι η μεγαλύτερη επένδυση είναι η παιδεία. Αυτή κράτησε το Έθνος αυτή έδωσε στον Ελληνισμό οντότητα αυτή είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Επένδυση στην Παιδεία σημαίνει ΕΛΛΑΔΑ.

Διαβάστε: Ιούλιος 1929 στο ατελιέ του καλλιτεχνικού φωτογράφου Παππά στην Καβάλα φωτογραφίζονται οι τελειόφοιτοι του Γυμνασίου Καβάλας μαζί τους μια φωτεινή μορφή της εκπαίδευσης ο καθηγητής Αριστοτέλης Στάνης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΤΑΝΗΣ. Το Γυμνάσιο είχε ιδρυθεί το 1919. Μαζί με τον επίσης διευθυντή Βασιλειάδη το Γυμνάσιο έβγαλε εκατοντάδες αποφοίτους που. . δημιούργησαν την Καβάλα.

Ο καθηγητής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΤΑΝΗΣ πέθανε στην Θεσσαλονίκη την Άνοιξη του 1942. Μια οδός στην πόλη μας θυμίζει την πνευματική του προσφορά στην αγαπημένη του Καβάλα.

Στις ψηφίδες τοπικής ιστορίας και η εικόνα της Καβάλας, μέσα από δημοσιεύματα της εφημερίδας «Κλειώ» της Τεργέστης Ιταλίας. Η εφημερίδα αυτή συχνά - πυκνά ασχολούνταν με την Καβάλα με την οποία είχε εμπορικές σχέσεις λόγω του Καπνεμπορίου πριν δυο αιώνες. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα γράφει η εφημερίδα "Κλειώ" της Τεργέστης στις 11 Νοεμβρίου 1879, όταν σε μακροσκελέστατο άρθρο της ασχολείται µε την εκπαίδευση στην Καβάλα και τότε Γυμνάσιο που λειτούργησε στην πόλη. Το Γυμνάσιο Αρρένων Καβάλας στεγάσθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 σε ένα από τα τρία μεγαλόπρεπα τουρκικά οικοδομήματα που χτίστηκαν την εικοσαετία 1890-1910, την εποχή της μεγάλης ανάπτυξης του καπνεμπορίου στην Καβάλα.

Το συγκεκριμένο κτίριο ανεγέρθη μεταξύ 1909-1910, αμέσως μετά τη χορήγηση του Συντάγματος στην Τουρκία. Ανήκε στην τουρκική κοινότητα της Καβάλας και χρησιμοποιήθηκε ως τουρκικό σχολείο. Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και μέχρι το 1916 χρησιμοποιήθηκε ως ελληνικό νοσοκομείο. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1922, κατοχυρώθηκε ως περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Σήμερα στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο Καβάλας.

Η δημιουργία του Νομού Καβάλας

...ΗΤΑΝ Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΤΟΥ 1924

Ο μήνας Αύγουστος μας θυμίζει ότι η Καβάλα έγινε Νομός το 1924 και συγκεκριμένα στις 11 του μήνα αυτού, μέχρι τότε υπάγονταν στην ..Δράμα. Πρώτος δε Νομάρχης ο Κύπριος στην καταγωγή Θρασύβουλος Μάλλης και πρώτος χώρος που στεγάστηκε η νεοσύστατη Νομαρχία η συνοικία της Παναγίας.

Η Καβάλα ως γεωγραφική περιοχή εντάχθηκε το 1913 από το Ελληνικό κράτος στην ευρύτερη περιοχή με αυτήν της Δράμας, άλλωστε και κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας αυτή η περιοχή είχε ενιαία οντότητα. Ο Νομός της Δράμας- Καβάλας συστήθηκε οριστικά με το Βασιλικό Διάταγμα της 31-3-1915 (Φ.Ε.Κ. 120/1915 τ.Α') «περί διοικητικής διαιρέσεως των νέων χωρών», με έδρα την πόλη της Δράμας. Αυτό το Β.Δ. εκδόθηκε με εξουσιοδότηση του Νόμου 524 της 24 Δεκ. 1914 (Φ.Ε.Κ. 404/1914 τ.Α') «περί διοικητικής διαιρέσεως και διοικήσεως των νέων χωρών». Ο Νομός περιλάμβανε την ίδια περιφέρεια που είχε μέχρι τότε, Νόμος ΔΡΠΔ'/1913 (Φ.Ε.Κ. 41/1913 τ.Α').

Υπήρξαν όμως μια σειρά Διοικητικών μεταβολών τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 1924 όπου η Καβάλα ως γεωγραφική οντότητα έγινε ξεχωριστός Νομός στην δομή του Ελληνικού κράτους .

Με το Β.Δ. της 31 ης Μαρτίου 1915, (Φ.Ε.Κ. 120/1915 τ.Α'), ο Νομός Δράμας διαιρέθηκε στις επαρχίες (τότε Υποδιοικήσεις): 1). Δράμας, 2). Καβάλας, στην οποίαν υπήχθη η τέως Υποδιοίκηση Θάσου, 3). Πραβίου (μετά το 1927 μετονομάσθηκε σε επαρχία Ελευθερούπολης) και 4). Νέστου (Σαρή Σαμπάν). Ο διχασμός του 1916 και ο χωρισμός τη; Ελλάδας σε .. δυο κράτη και δυο κυβερνήσεις προκάλεσε αλλαγές και στην δομή του Νομού. Η Θάσος αποτέλεσε ελεύθερο μέρος της Ελλάδος, αφού η περιοχή μας παραδόθηκε στα Γερμανικά και Βουλγαρικά στρατεύματα, τότε με το Διάταγμα της 3 ης Οκτωβρίου 1916 της Προσωρινής Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Πρ. Κυβ. 9), που είχε έδρα την Θεσσαλονίκη ανασυστάθηκε η Επαρχία Θάσου, με το διορισμό Υποδιοικητή στο νησί.

Η ομαλότητα, στην ταραγμένη περιοχή μας επέστρεψε δυο χρόνια αργότερα έτσι με το Β.Δ. της 23 ης Οκτωβρίου 1918 (Φ.Ε.Κ. 225/1918 τ.Α'), αποσπάστηκε η Υποδιοίκηση της Θάσου από τη Γενική Διοίκηση της Θεσσαλονίκης και προσαρτήθηκε ξανά στο Νομό Δράμας- Καβάλας.

Στη συνέχεια με το Β.Δ. της 30 ης Ιουνίου 1920 (Φ.Ε.Κ. 158/1920), συστήθηκε στο Νομό Δράμας η Επαρχία Ζυρνόβου, με έδρα το Ζύρνοβο (Νευροκόπι).

Ο Ν. Καβάλας δημιουργήθηκε με το Νομοθέτημα 3191 της 11 ης Αυγούστου 1924 (δημοσίευση Φ.Ε.Κ. 193/1924 τ.Α') «περί συστάσεως του Νομού Καβάλας», τότε οι επαρχίες Καβάλας, Νέστου, Πραβίου και Θάσου αποσπάστηκαν από το Νομό Δράμας και αποτέλεσαν το Νομό Καβάλας.

Ήταν η 14η Αυγούστου του 1924 που στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε διάταγμα στο οποίο αναφέρονταν ότι η μέχρι πρότινος Υποδιοίκηση Καβάλας μαζί με τις υποδιοικήσεις Νέστου. Πραβίου και Θάσου , που υπάγονταν στην Νομαρχία Δράμας - Καβάλας δημιουργεί ξεχωριστή Νομαρχία με την ονομασία «Καβάλλας». Με το ίδιο διάταγμα ορίζονταν ως πρωτεύουσα του νέου Νομού η πόλη της Καβάλας. Πρώτος χώρος που στεγάστηκε η νεοσυσταθείσα Νομαρχία ήταν το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Θεόδωρου Πουλίδου 14, στην συνοικία της Παναγίας, και στεγάζει σήμερα υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας και τα γραφεία των καθηγητών του 5ου Γυμνασίου. Την εποχή εκείνη η οδός όπου στεγάστηκαν οι πρώτες υπηρεσίες της Νομαρχίας ονομάζονταν Ζαλόγγου, ενώ πρώτος Νομάρχης διορίσθηκε ο Θρασύβουλος Μάλλης, Κύπριος στην καταγωγή.

Ο Μάλλης είχε διατελέσει Νομάρχης του ενιαίου Νομού Καβάλας - Δράμας από τις 26 Φεβρουαρίου 1924 μέχρι τις 3 Μαΐου του ίδιου έτους.

Για ένα μικρό χρονικό διάστημα ο Μάλλης διετέλεσε διευθυντής στην Νομαρχία Κυκλάδων και από το φθινόπωρο του 1924 ήταν Νομάρχης στην Καβάλα. Η θητεία του όμως ήταν βραχύβια αφού από τον Δεκέμβριο του 1924 (19 του μήνα) Νομάρχης ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Στασινόπουλος, που ήρθε στην Καβάλα από την Νομαρχία της Δράμας (είχε θητεύσει εκεί μόλις τρεις μήνες). Η θητεία του Στασινόπουλου ήταν επίσης σύντομη αφού διοίκησε τον Νομό μέχρι τις 11 Ιουλίου του 1925. Ο επόμενος Νομάρχης όμως έμελλε να κάτσει πέντε ολόκληρα χρόνια. Ο Εμμανουήλ Λουλακάκης ήρθε στην Καβάλα στις 17 Αυγούστου 1925 και ήταν Νομάρχης μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 1930.