Η αναζήτηση της Ιστορίας..

2021-02-23

Η πανδημία και τα μέτρα με τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών ...«ωφέλησαν» κάποιες δραστηριότητες όπως η ταξινόμηση αρχείων αλλά και η ευρεία επικοινωνία των πολιτών μέσα από το διαδίκτυο.

Η ψηφιακή έκδοση της ΕΥΚΑΛΥΨΙΣ, "ΣΕΛΙΔΕΣ" με την ειδική ενότητα για την τοπική ιστορία στα ψηφιακά της μέσα παρουσιάζει , ιστορικά τεκμήρια της πόλης μέσα από κείμενα και σπάνιες φωτογραφίες.

Η συλλογή στοιχείων της τοπικής ιστορίας ήταν και είναι η συνέχεια μια μεγάλης προσπάθειας επανάκτησης της ιστορικής μνήμης της πόλης μας, που ως έντυπη έκδοση το ξεκινήσαμε εδώ και πέντε χρόνια.

Είναι η μια πρωτοβουλία ώστε να ..ανακτήσουμε στοιχεία της ιστορίας της πόλης μας, της περιόδου από της Απελευθερώσεως το 1913 μέχρι και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια δηλαδή τα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Είμαστε από τις λίγες πόλεις της Ελλάδος που στερούμαστε αρχειακών στοιχείων προπολεμικά. Ο λόγος; οι Βουλγαρικές κατοχές, δυο περιόδων 1916 -1918 και 1941 -1944. Κάθε τι που είχε σχέση με την ..διοίκηση, την Ελλάδα.. καταστράφηκε ή κλάπηκε από τους «γείτονες» μας.

Σήμερα με την τεχνολογία ..έχουμε βρει πολλά ..σε ..ηλεκτρονικά αρχεία, βιβλιοθήκες ακόμα και στα ..σκουπίδια . Πολύτιμος οδηγός στην προσπάθεια μας είναι το πολύτιμο αρχείο, μέρους τοπικών εφημερίδων που κυκλοφορούσαν στην Καβάλα , τις εποχές εκείνες.

Με την συνεχή μας έρευνα.. ψάχνουμε περισσότερα , συνδυάζουμε γεγονότα και ημερομηνίες και από άλλες πηγές ή μαρτυρίες. Από τον περασμένο Μάρτιο η προσπάθεια αυτή αναδείχθηκε μέσω της ηλεκτρονικής μας σελίδας αλλά και στο facebook και βρήκε χιλιάδες ένθερμους υποστηρικτές αλλά και βοηθούς στην έρευνα μας.

Πληροφορίες και φωτογραφίες συγκεντρώθηκαν , γεγονότα ξεχασμένα αναδείχθηκαν, προτάσεις κατετέθησαν.. Έχουμε υποχρέωση να ευχαριστήσουμε ως ΣΕΛΙΔΕΣ όλους τους αναγνώστες μας έντυπους και ηλεκτρονικούς και ειδικά τους Καβαλιώτες της διασποράς .

Είναι συναρπαστικό η δημιουργία του ..πάζλ της ιστορίας της πόλης μας.. Είναι σημαντικό να γνωρίσουν οι παλαιότεροι αλλά και οι νεότεροι περισσότερο, την Καβάλα, μέσα από την ιστορία του .

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η έρευνα οδήγησε και σε μεγάλες Βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο . Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Η.Π.Α. (Washington, DC https://www.loc.gov) είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο, με εκατομμύρια βιβλία, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, χάρτες και χειρόγραφα στις συλλογές της . Ανάμεσα σε όλα και φωτογραφίες από την Καβάλα, του περασμένου αιώνα , όπως αυτή (που δημοσιεύουμε) μεταξύ των ετών 1915 -1920 , στην παραλία.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ενδεικτικά θα γυρίσουμε τον χρόνο πίσω 91 χρόνια .. είναι η προσπάθεια για την δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου ξεκινά στην Καβάλα το 1930 . Πρωτοπόρα η πόλη μας, είναι η δεύτερη πόλη , μετά την Αθήνα, που αποκτά ένα χρόνο μετά αυτόματο τηλεφωνικό κέντρο. Στην προσπάθεια εκείνη για την εγγραφή των πολιτών και επιχειρήσεων , ώστε να αποκτήσουν τηλέφωνο , μετέχει και ο Δήμος Καβάλας. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας που υπογράφει (δημοσίευση στην εφημερίδα ΚΥΡΗΞ) ο τότε Δήμαρχος Κλεάνθης Τερμεντζής

ΔΙΨΑ ΓΙΑ ..ΖΩΗ

Πολλές φορές οι διαπιστώσεις αλλά και η εικόνα μιας εποχής στο παρελθόν ..ξεπηδούν και μέσα από μικρά ..μονόστηλα (για τους μυημένους στην δημοσιογραφία των εφημερίδων οι ειδήσεις σε εσωτερικές σελίδες και με μικρά γράμματα..) . Σε ένα τέτοιο της εφημερίδας ΚΥΡΗΞ , πριν 85 χρόνια στην Καβάλα διαβάζουμε την δημογραφική εξέλιξη της πόλης στο τέλος της δεκαετίας του 1920 και στην αρχή της δεκαετίας του 1930. Χρόνια δύσκολα αφού οι πρόγονοι μας μόλις είχαν ριζώσει στο νέο τους τόπο κυνηγημένοι από τις Πατρίδες της Ανατολής. Χρόνια όπου η παγκόσμια οικονομική κρίση είχε «τσακίσει» την Καπνούπολη Καβάλα.

Όμως η δίψα για ζωή και πρόοδο κυριαρχούσε.. αυτό από αποτυπώνεται και από τους ..αριθμούς των γεννήσεων κάθε χρονιάς. Διαβάστε με προσοχή τα στοιχεία του Ληξιαρχείου Καβάλας.