Γράφουν για τους Φιλίππους…

2020-12-04

Η Janice και ο George Mucalov, δικηγόροι στο επάγγελμα, αποφάσισαν να γίνουν και ταξιδιωτικοί συγγραφείς. Τα ταξιδιωτικά τους άρθρα και φωτογραφίες δημοσιεύονται σε κορυφαία περιοδικά και εφημερίδες των ΗΠΑ και του Καναδά αλλά και στο ιστολόγιό τους . Είναι και οι δύο μέλη του Travel Media Association of Canada (TMAC). Η Janice είναι επίσης μέλος και της Εταιρείας Αμερικανών Ταξιδιωτικών Συγγραφέων (SATW) και της Βόρειας Αμερικής Travel Journalists Association (NATJA). Πριν μερικά χρόνια επισκέφθηκαν την περιοχή των Φιλίππων και του Βαπτιστηρίου της Αγίας Λυδίας .

«Η ιστορία ψιθυρίζει σε κάθε γωνιά στα ερείπια των Φιλίππων, μιας μεγάλης ελληνικής πόλης των αρχαίων χρόνων, που τώρα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη στην Ελλάδα», γράφουν στο ιστολόγιο τους και συνεχίζουν . «Για να επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ταξιδέψαμε με λεωφορείο μέσω της μικρής ελληνικής πόλης, της Καβάλας (πληθυσμός 70.000) - χτισμένη σε έναν λόφο στην Ανατολική Μακεδονία . Η αρχαία πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε το 356 π.Χ. και πήρε το όνομά του από τον βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας , πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Φίλιππος εγκαταστάθηκε εδώ για να εκμεταλλευτεί τα τοπικά ορυχεία χρυσού.

Υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι οι άνθρωποι ζούσαν στην πόλη πριν έρθει σε αυτήν ο Φίλιππος.

Εδώ βρέθηκαν σπόροι σταφυλιών από τα παλαιότερα καλλιεργημένα σταφύλια που χρονολογούνται από το 5.000 π.Χ. Απόδειξη..., δεν νομίζετε, ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς κρασί;

Αργότερα, όταν η πόλη ήταν ρωμαϊκή αποικία, οι δολοφόνοι του Julius Caesar, Brutus και Cassius, πολέμησαν τον Mark Anthony και τον Οκταβιανό στη μεγάλη μάχη των Φιλίππων το 42 π.Χ. και σκοτώθηκαν χιλιάδες στην πεδιάδα των Φιλίππων.

Οι γνωρίζοντες την ιστορία θα ξέρουν ότι ο Οκταβιανός στη συνέχεια έγινε ο Καίσαρας Αύγουστος (ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας).

Η μισή από την εκτεταμένη αρχαία πόλη εξακολουθεί να είναι ενεργός αρχαιολογικός χώρος.

Περπατώντας στα καλά διατηρημένα ερείπια των Φιλίππων, είδαμε το αμφιθέατρο, πέτρινους τοίχους καταστημάτων στην αγορά, και μέρος του αρχαίου ρωμαϊκού δρόμου που διέτρεχε από τη Ρώμη στη Μικρά Ασία (η Εγνατία).

Ο Απόστολος Παύλος άφησε το σημάδι του και στους Φιλίππους, έφτασε το 49 μ.Χ. με το κήρυγμα, έσπειρε τους σπόρους του Χριστιανισμού στην Ευρώπη. Η γυναίκα που βαφτίστηκε στον ποταμό Ζυγάκτη ,η Λυδία, ήταν η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή.

Οι Φίλιπποι συνέχισαν την πορεία τους για εκατοντάδες χρόνια, αλλά τελικά εγκαταλείφθηκαν στα τέλη του 14ου αιώνα. Οι πρώτες σύγχρονες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1914 από Γάλλους αρχαιολόγους».