Φωτεινό παράδειγμα

2021-02-13

"Ο Νικόλαoς Νίκου είναι ένας επιχειρηματίας που ζει και εργάζεται σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Μακεδονίας. Την περίοδο που η μεγάλη οικονομική κρίση χτύπησε την Ελλάδα και πολλοί νέοι επιστήμονες αναγκάστηκαν να αφήσουν τις δουλειές τους και να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, ο Νικόλαoς ξεκίνησε την startup του στην Καβάλα. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα πέτυχε να χτίσει μια εταιρεία ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο με πελάτες και συνεργάτες σε ολόκληρο τον Πλανήτη". Έτσι ξεκινάει το άρθρο της η κ. Σταυρούλα Τσούτσα στην ομογενειακή εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΥΡΗΞ της Νέας Υόρκης στην σημερινή της έκδοση. Είναι μέγιστη τιμή για την Καβάλα η δραστηριότητα του αγαπητού Νικόλα.

Η ομάδα της ΕΥΚΑΛΥΨΙΣ νιώθει πολύ χαρούμενη που ένα παιδί Καβαλιώτης με αγάπη για την πόλη πάει μπροστά . Είναι το φωτεινό παράδειγμα για τους νέους αλλά και για την ίδια την αγαπημένη μας πόλη Μπράβο Νίκο συνέχισε ...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η Classter, η εταιρεία του Νικόλαου Νίκου, είναι πρωτοποριακή στο είδος της και αυτή τη στιγμή τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται από περισσότερους από μισό εκατομμύριο χρήστες σε 25 χώρες. Εχει βραβευθεί πολυάριθμες φορές, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ενδεικτικά, η Classter επιλέχθηκε ανάμεσα στις Τop 10 startups στο International Pitching Competition του συνεδρίου SXSW 2019. Επίσης η εταιρεία διακρίθηκε ως μια από τις Τop 5 ελληνικές startup τεχνολογίας για το 2019 στο Startups D. Day του ΣΕΠΕ. Η Classter είναι μέλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), όπως επίσης και επίσημος Microsoft Partner. Πιο πρόσφατα, ανακηρύχθηκε ως ένα από τα 10 κορυφαία EdTech (Education Technology) Startups στην Ευρώπη, από το κορυφαίο κλαδικό περιοδικό Educational Technology Insights.

Oι αναγνώστες του «Εθνικού Κήρυκα» μπορούν να επισκεφτούν το Classter στον σύνδεσμο https://www.classter.com/?utm_source=Referral&utm_medium=PR_Kirikas&utm_campaign=Interviews

Στην Ελλάδα, την περίοδο που ξεκινούσε η κρίση και τα πάντα παρέλυαν, εσείς πετύχατε το ακατόρθωτο: μια εξαιρετικά πετυχημένη startup εταιρεία και μάλιστα με έδρα της μια μικρή επαρχιακή πόλη της Μακεδονίας, την Καβάλα. Πώς τα καταφέρατε;

Η επιχείρηση ιδρύθηκε στις αρχές του 2007, αρχικά ως εταιρεία IT Solutions με εξειδίκευση στην παροχή καθετοποιημένων λύσεων λογισμικού σε επιμέρους κλάδους. Από το 2009 και έπειτα όμως, η εταιρεία ακολούθησε νέα κατεύθυνση προς τις λύσεις λογισμικού για εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το 2010 κυκλοφόρησε η οικογένεια λογισμικού Verti School. Εκείνη την εποχή ήταν η πρώτη λύση του είδους της για οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα και ίσως σε διεθνές επίπεδο. Το Verti School παρουσίασε σχετική εμπορική επιτυχία και κατάφερε να δημιουργήσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο πελατών με περισσότερα από 300 εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακόμα και όταν η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της οικονομικής κρίσης.

Το 2016, η εταιρεία προσέλκυσε την επένδυση της Odyssey Jeremie Partners SCA, ενός από τα ηγετικά VCfunds που επενδύουν σε ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας. Στόχος αυτής της επένδυσης ήταν να βοηθήσει τη Vertitech να επιτύχει τη βελτίωση και την επέκταση του λογισμικού της στην παγκόσμια αγορά. Η επένδυση αυτή οδήγησε στην ανάπτυξη του Classter, μιας λύσης λογισμικού επόμενης γενιάς για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και στην εξέλιξη της αρχικής σουίτας λογισμικού της εταιρείας.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντήσατε και πώς τις αντιμετωπίσατε;

Οι δυσκολίες ήταν αρκετές αλλά ευτυχώς όχι αξεπέραστες! Κάθε εταιρεία startup σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζει δυσκολίες εξεύρεσης πελατών και κεφαλαίων στο αρχικό στάδιο του «ταιριάσματος» με την αγορά (product-marketfit). Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις στατιστικές το 95% των startup θα κλείσουν μέσα στα 5 πρώτα χρόνια λειτουργίας τους. Εμείς, ευτυχώς, 5 χρόνια μετά παρουσιάζουμε ισχυρή ανάπτυξη από χρόνο σε χρόνο, με μια δυναμική που μας επιτρέπει να μεγεθύνουμε την ομάδας μας και τα χρηματοοικονομικά μας μεγέθη. Πέρα από τον συνήθη «κίνδυνο» που αντιμετωπίζουν όλες οι startup παγκοσμίως, το Classter είχε να διαχειριστεί και την εγχώρια οικονομική κρίση που κορυφώθηκε το 2015. Στον αντίποδα, αυτές οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε μας βοήθησαν να δημιουργήσουμε μια ευέλικτη επιχειρηματική κουλτούρα και τρόπο οργάνωσης.

Τι ακριβώς είναι το Classter και σε τι διαφέρει από άλλες αντίστοιχες εφαρμογές για εκπαιδευτικά ιδρύματα;

To Classter είναι μια καινοτόμα πλατφόρμα διαχείρισης ακαδημαϊκών διαδικασιών και μηχανοργάνωσης εκπαιδευτικών οργανισμών. Συμβάλει στη δημιουργία ενός διαδραστικού περιβάλλοντος μάθησης όπου ενισχύεται η επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Βελτιώνει την εκπαιδευτική καθημερινότητα παρέχοντας τα ψηφιακά εργαλεία που μειώνουν τις «γραφειοκρατικές» διαδικασίες, βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στη διδασκαλία και στην επικοινωνία με μαθητές και γονείς.

Classter διαφοροποιείται από τους ανταγωνιστές, καθώς είναι μια πλήρως παραμετροποιήσιμη λύση που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των εκπαιδευτικών οργανισμών διαφορετικού τύπου, σε διαφορετικές χώρες. Η δυνατότητα παραμετροποίησης από μη εξειδικευμένο ΙΤ προσωπικό μας δίνει τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να προσφέρουμε κορυφαία λειτουργικότητα, εφάμιλλη των πιο «ακριβών» enterprise λύσεων, με πολύ μικρότερο κόστος, κάνοντας το Classter προσιτό σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι την έλευση του Covid, και το κλείσιμο των σχολείων που έκανε την επένδυση σε cloud λύσεις διαχείρισης επιτακτική, οι πόροι που μπορούσαν να διατεθούν σε λύσεις IT ήταν περιορισμένοι. Με αυτό το σκεπτικό, το Classter έρχεται να δώσει μια ενοποιημένη (all-in-one) cloud λύση διαχείρισης εκπαιδευτικών οργανισμών, σε προσιτό κόστος και χωρίς να υπάρχει απαραίτητα η ανάγκη να υπάρχει εξειδικευμένο ΙΤ προσωπικό σε όλους αυτούς τους οργανισμούς ή τουλάχιστον στους πιο μικρούς εξ' αυτών.

Σε μια παλιότερη συνέντευξή σας είχατε αναφέρει ότι το Classter «εκπαιδεύει τεχνολογικά... την εκπαίδευση». Θα μας το εξηγήσετε;

Η τεχνολογία σήμερα έχει διεισδύσει για τα καλά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας μετασχηματίζοντας τον τρόπο με τον οποίον επικοινωνούμε και αποκτούμε πρόσβαση στη γνώση. Παρ' όλα αυτά η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία προχωράει με αργούς ρυθμούς, τουλάχιστον έως πριν το ξέσπασμα της κρίσης του Covid-19. Παρ' όλο που η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών και των νέων έχουν πρόσβαση και καθημερινή χρήση υπολογιστών, κινητών και tablet, η χρήση τεχνολογίας για αμιγώς εκπαιδευτικούς σκοπούς παρουσιάζει υστέρηση. Οπότε, με αυτό το σκεπτικό λέμε ότι το Classter θα εκπαιδεύει τεχνολογικά... την εκπαίδευση.

Ποια είναι η ανταπόκριση της αμερικανικής αγοράς στο Classter;

Ηδη έχουμε δει πολύ θετική ανταπόκριση από πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην αμερικανική αγορά και στόχος μας είναι να επεκτείνουμε σημαντικά την παρουσία και το δίκτυό μας. Αυτό που πιστεύουμε ότι μας κάνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς είναι η δυνατότητα να παρέχουμε μια λύση που μπορεί να παραμετροποιηθεί στις ανάγκες μικρών κολεγίων και ακαδημιών όπως ωδεία, απογευματινά σχολεία κ.λπ. κάτι που δεν παρέχουν οι ανταγωνιστές μας.

Στα άμεσα πλάνα μας είναι η ενίσχυση του δικτύου των partners και resellers στην αμερικανική αγορά για να μπορέσουμε να αφουγκραστούμε καλύτερα τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτής της περιοχής. Αυτό που μας έχει διδάξει η εμπειρία από την δραστηριοποίηση σε περισσότερες από 25 χώρες με 15 τοπικούς partners είναι ότι κάθε αγορά έχει ιδιαίτερες ανάγκες που πηγάζουν από το διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών, την κουλτούρα, το οικονομικό υπόβαθρο, τη γλώσσα κ.λπ. Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ωστόσο από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε συλλέξει ότι η αμερικανική αγορά θα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξής μας μέσα στο έτος που διανύουμε.

Ποιο είναι το όραμα της εταιρείας σας και ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

Το όραμά μας είναι η εφαρμογή μιας νέας πλατφόρμας που θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή εκπαίδευσης στο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Ένα νέο σύστημα θα πρέπει να παρέχει όλα τα εργαλεία για τους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους ώστε να δημιουργήσουν μια ανοικτή σε όλους και χωρίς όρια εκπαιδευτική κοινωνία, όπου κάθε μαθητής μπορεί να εκπαιδεύεται σε εξατομικευμένο ρυθμό και κάθε ίδρυμα θα μεταχειρίζεται τον κάθε μαθητή ως μοναδική περίπτωση.