Φάληρο το .. δάσος της θάλασσας

2022-07-13

Στην πανέμορφη πόλη που ζούμε η φύση έρχεται και προσθέτει καθημερινά τις δικιές τις πινελιές ομορφιάς και αισιοδοξίας. Στην περιοχή " Φαλήρου" πριν 17 ..περίπου χρόνια ένας μεγάλος νοτιάς δημιούργησε ένα μεγάλο ..κενό κάτω από τις επιχωματώσεις και το τείχος που είχε κατασκευαστεί στη δεκαετία του 1960 . Το γεγονός αυτό εντόπισε ερασιτέχνης ψαράς ο οποίος ενημέρωσε άμεσα τον τότε Νομάρχη αείμνηστο, Θεόδωρο Καλλιοντζή. Η αντίδραση του τελευταίου ήταν άμεση και αποτελεσματική. Ένα μεγάλο έργο θωράκισης του σημείου ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε αρκετά σύντομα με αποτέλεσμα να μην ..κινδυνεύει το σημείο να .. καταρρεύσει. Οφείλουμε την απόδοση τιμής και τα εύσημα στον αείμνηστο Θόδωρο για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σήμερα η έκταση που θωρακίστηκε έχει γίνει ένα φυσικό δάσος από κάθε λογής .. δένδρα και μάλιστα κάποια από αυτά καρποφόρα . Η δύναμη της φύσης επικρατεί και παρά την αλμύρα και τους αέρηδες του χειμώνα έχει πρασινίσει ο τόπος. Μια όμορφη εικόνα που αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες και μια .. ανέλπιστη όαση πρασίνου .. δίπλα στην θάλασσα.

Άραγε πόσο όμορφο θα ήταν τα .. δένδρα αυτά να φωτίζονταν τις νυχτερινές ώρες; Τι όμορφη εικόνα για την πόλη; Πεδίο δόξης λαμπρό για τους .. αιρετούς μας στο Δήμο στην Περιφέρεια αλλά και για τον Οργανισμό Λιμένα . Τέτοιου είδους παρεμβάσεις .. όσο και μικρές να φαίνονται αλλάζουν την εικόνα μιας περιοχής άλλωστε λέμε οι ..λεπτομέρειες κάνουν τον .. πρωταθλητή.

Ιστορικά η περιοχή αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους Καβαλιώτες από την αρχή του περασμένου αιώνα, διαμορφώθηκαν επιβλητικά κτίρια στην "απόληξη" του Φαλήρου με πιο χαρακτηριστικό αυτό του ..κοσμικού κέντρου Φάληρο που διαχειρίζονταν για δεκαετίες οι αδελφοί Καρασμάνη , ήταν δημοτική ιδιοκτησία , το "καμάρι" της Καβάλας και το σημείο συνάντησης . Από τα πρώτα κτίρια που απόκτησαν τηλέφωνο στη δεκαετία του 1920. Το έτος 1937 στεγάσθηκε εκεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας. Οι Βούλγαροι την περίοδο 1941-44 λεηλάτησαν το Μουσείο , βανδάλισαν και πέταξαν στην θάλασσα πολλές αρχαιολογικά ευρήματα. Με πολλούς κόπους το Μουσείο επαναστήθηκε (για ένα διάστημα το 1945 "φιλοξένησε" μια Αγγλική στρατιωτική μονάδα..) . Όλα αυτά μέχρι την αρχή της δεκαετίας του 1960 όπου αποφασίστηκε η ανάπλαση της περιοχής με την .. κατεδάφιση του κτιρίου και την υπέρ ύψωση του σημείου με την διαμόρφωση του γνωστού Κόμβου Φαλήρου. Τα έργα εκείνα κράτησαν χρόνια και απασχολήθηκαν δεκάδες άνεργοι Καπνεργάτες .. που ήταν άνεργοι , μια και το τέλος της επεξεργασίας του Καπνού στην Καβάλα ήταν ορατό.