Επιστροφή Ευαγγελίου στην Ι.Μ. Εικοσιφοίνισης

2021-04-27

Πριν λίγο καιρό ο δημοσιογράφος DAVID D'ARCY έγραψε στην έκδοση "NEWSLOOTED ART". Το Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσιγκτον, επιστρέφει ένα σπάνιο χειρόγραφο Ευαγγέλιο του 10ου-11ου αιώνα στο μοναστήρι της Παναγίας της Εικοσιφοίνισης στο όρος Παγγαίο . Το ιστορικό έγγραφο ήταν ανάμεσα σε εκατοντάδες αντικείμενα που λεηλατήθηκαν από την Ελλάδα από τα βουλγαρικά στρατεύματα το 1917.

Τον περασμένο Ιανουάριο, το Μουσείο της Ουάσιγκτον ενημέρωσε το γραφείο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ότι κατείχε ένα από τα παλαιότερα ευαγγέλια του κόσμου με τα χειρόγραφα γράμματα, και στη συνέχεια προσφέρθηκε να το επιστρέψει. Σύμφωνα με το Α.Π.Ε., ο πατριάρχης επέτρεψε στο μουσείο να εκθέσει το έργο μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 και θα διαθέσει τρία ακόμη χειρόγραφα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την επιστροφή των Ευαγγελίων.

Τα τελευταία χρόνια, το Μουσείου βρέθηκε να κρατά πολλά αντικείμενα που λαθραία από τις χώρες καταγωγής τους ή εισήχθησαν τις ΗΠΑ ακατάλληλα. Το μουσείο, το οποίο άνοιξε το νότια του National Mall, άρχισε να ερευνά διεξοδικά τη συλλογή του και επέστρεψε και άλλες αρχαιότητες .

Το χειρόγραφο "Eikosiphoinissa 220" ήταν ένα από τα 431 χειρόγραφα και 470 άλλα έργα που λεηλατήθηκαν από τη βιβλιοθήκη του μοναστηριού, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, άμφιων και λειτουργικών αντικειμένων.

Ο ιστότοπος του Μουσείου κάνει αναφορά και για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην περιοχή από Βουλγάρους κομιτατζήδες καθώς η λεηλασία που πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση ενός Τσέχου δημοσιογράφου πολέμου του Βλαντιμίρ Σισ, ο οποίος εμφανίζονταν ως βούλγαρος αρχαιολόγος.

Τα αντικείμενα μετεφέρθησαν από 24 μουλάρια και πουλήθηκαν από τον Sis τη δεκαετία του 1920, βρίσκοντας το δρόμο τους σε συλλογές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Το Κέντρο Σλαβών-Βυζαντινών Σπουδών του Ivan Dujcev στη Σόφια διατηρεί περίπου 300 από τα λεηλατημένα χειρόγραφα, κατά παράβαση της Συνθήκης του Neuilly, που απαιτούσε από τη Βουλγαρία να επιστρέψει όλα τα πολιτιστικά αντικείμενα που ελήφθησαν κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με έρευνα του Μουσείου το κειμήλιο αυτό, πωλήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1958 από τον έμπορο HP Kraus και αγοράστηκε στο Christie's από την Green Collection το 2011. Εισήλθε δε στη συλλογή του μουσείου το 2014.

Άλλα χειρόγραφα από το μοναστήρι έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα του Μουσείου , όπου οι δωρητές τους έδωσαν στο Πανεπιστήμιο Princeton, στο Πανεπιστήμιο Duke, στη βιβλιοθήκη Morgan και στη Σχολή Θεολογίας του Λουθηρανίου στο Σικάγο (LSTC).

Το 2016, το LSTC επέστρεψε ένα σπάνιο χειρόγραφο του 9ου αιώνα ολόκληρης της Καινής Διαθήκης (γνωστό και ως Codex 1424), το οποίο είχε αγοράσει ο πρώην πρόεδρος του σχολείου Levi Franklin Gruber από έναν Ευρωπαίο έμπορο βιβλίων το 1920 και δωρίστηκε στο σχολείο από τη χήρα του.

Τη στιγμή της επιστροφής του, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι άλλες συλλογές στις ΗΠΑ που έχουν επίσης χειρόγραφα που προέρχονται από τη Μονή της Εικοσιφίνοισσας θα ακολουθήσουν το καλό παράδειγμα που έθεσε το LSTC και εθελοντικά επιστρέψτε τα χειρόγραφα στο νόμιμο κάτοχο τους ".