Εντυπωσιακές ομοιότητες και μια … πρόταση…

2021-01-04

Η «αποκάλυψη» του κτιρίου της Μεγάλης Λέσχης με την ριζική ανακαίνιση εσωτερικά και εξωτερικά, μας θύμισε ξανά τις ομοιότητες του Καβαλιώτικου κτιρίου με αυτό της Musikverein, του υπέρκομψου κτιρίου του Δανού αρχιτέκτονα Χάνσεν, έδρα του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής (Musikfreunde) και της περίφημης Φιλαρμονικής της Βιέννης.

Το κτίριο της Βιέννης βρίσκεται στην οδό Dumbastrasse που είναι ένας οικείος δρόμος για τους Βιεννέζους επειδή εκεί βρίσκεται το ποιο σημαντικό σημείο της μουσικής ζωής της αυστριακής πρωτεύουσας. Αλλά αν οι περισσότεροι γνωρίζουν την Dumbastrasse, ελάχιστοι ξέρουν την αιτιολόγηση της ονοματοδοσίας αυτού του κεντρικού δρόμου, της οδού Δούμπα, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Νικολάου Δούμπα (1830-1900), του Έλληνα από τη Μακεδονία, στυλοβάτη της μουσικής και καλλιτεχνικής ζωής της Βιέννης, προστάτη των τεχνών και δωρητή μεγάλων έργων κτιριακών στην Αυστριακή πρωτεύουσα και δωρητή του συγκεκριμένου κτιρίου.

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΟΥΜΠΑΣ

«Εκπρόσωπος του παροιμιώδους «βιεννέζικου πνεύματος», τόσο χαρακτηριστικού της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της πρωτεύουσας των Αψβούργων, ο Νικόλαος Δούμπας, έμπορος και επιχειρηματίας, υπήρξε η κατ' εξοχήν φυσιογνωμία της εποχής της Ringstrasse (RingstrassenEpoche), δηλαδή της εποχής, λίγο μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, κατά την οποία κρημνίζονται τα τείχη που περιέβαλλαν την παλιά Βιέννη και δημιουργείται η μεγάλη περιφερειακή λεωφόρος η οποία ονομάστηκε Ring επειδή κυκλώνει σαν δαχτυλίδι την πόλη. Είναι μια εποχή ανάπτυξης της αυστριακής πρωτεύουσας, η οποία σε λίγο ¬ το 1867 ¬ θα γίνει η πρωτεύουσα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, και θριάμβου της μεγαλοαστικής τάξης των εμπόρων και των επιχειρηματιών που αναδεικνύουν τη Ringstrasse σε πεδίο ευγενούς ανταγωνισμού, καλαισθησίας, πλούτου και μεγαλείου. Τα μέγαρα του δρόμου αυτού, που σήμερα στεγάζουν τράπεζες, επιχειρήσεις και αντιπροσωπείες πολυτελών αυτοκινήτων, ήταν κάποτε τα ιδιωτικά μέγαρα-κατοικίες των Βιεννέζων της Ringstrassen- Epoche. Ανάμεσά τους και το Μέγαρο του Δούμπα (Dumba-Palais), στον αριθμό 4 της ParkRing, στον πρώτο τομέα της Βιέννης, τον πιο μεγαλοαστικό τομέα της πόλης» αυτά έχουν γραφτεί σε δημοσίευμα της εφημερίδας "ΒΗΜΑ της Κυριακής" πριν μερικά χρόνια.

Φέτος , όπως η παράδοση θέλει , καλωσόρισμα του 2021, έγινε με την παραδοσιακή Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης η οποία μεταδόθηκε από την ΕΡΤ1 ανήμερα Πρωτοχρονιάς.

Φέτος ήταν χωρίς τη φυσική παρουσία κοινού, η παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της ξακουστής Φιλαρμονικής της Βιέννης -που από πολλούς θεωρείται ως συνώνυμο της Πρωτοχρονιάς στα πέρατα του κόσμου.

Η συναυλία γίνεται κάθε χρόνο, στο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής -το οποίο είχε δωρίσει πριν από 150 χρόνια, ο μεγάλος Έλληνας ευεργέτης και μαικήνας των Τεχνών -Βλάχικης καταγωγής- Νικόλαος Δούμπας.

Την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, που παρακολουθούν περισσότεροι από 95 εκατομμύρια τηλεθεατές και ακροατές ανά τον κόσμο, μεταδίδει απευθείας, όπως κάνει εδώ και δεκαετίες, η δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία, μαζί με άλλα 94 τηλεοπτικά και πάνω από 300 ραδιοφωνικά δίκτυα ανά τον κόσμο.

Το πρόγραμμα, εστίαζε κυρίως, στη μουσική δυναστεία των Στράους, ήταν ακριβώς όπως είχε καταστρωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο με τον μεγάλο Ιταλό μαέστρο Ρικάρντο Μούτι που την διευθύνει.

Ήταν η 81η στη σειρά Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία στα 179 χρόνια ιστορίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης.

Στην Καβάλα μας, το κτίριο της "Μεγάλης Λέσχης ", που μοιάζει ..αντίγραφο πτέρυγας του μεγάρου μουσικής (Musikverein) της Βιέννης αποτελεί ένα από τα εξαίρετα δείγματα αυστριακού μπαρόκ στην Ευρώπη και μοναδικό στην Ελλάδα. Στο παρελθόν φιλοξένησε μεγάλες μουσικές εκδηλώσεις και μέρος του φεστιβάλ « Γ. Παπαϊωάννου» κλασικής μουσικής.

Ευχόμαστε ότι θα ζήσουμε ξανά και στην Καβάλα μοναδικές στιγμές μουσικής στον θαυμάσιο ανακαινισμένο χώρο της Μεγάλης Λέσχης και γιατί όχι και μια ..μικρογραφία της κλασικής Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας της Βιέννης από τους δικούς μας Καβαλιώτες Μουσικούς που χρόνια έχουν λαμπρή διαδρομή στην Ελλάδα και το εξωτερικό . Τι πιο όμορφο το νέο χρόνο να τον υποδεχόμαστε στην Καβάλα με μια συναυλία στον μοναδικό και καταπληκτικό χώρο της Μεγάλης Λέσχης.