Ένα Αγγλικό περιοδικό, αλλά και η Καβάλα..
Ιστορικά τεκμήρια μέσα από τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο αλλά και την επικαιρότητα στην Καβάλα.
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Το περιοδικό Illustrated London News στην Μεγάλη Βρετανία ασχολείται με την Καβάλα στην έκδοση του τον Ιούνιο του 1897 . Θέμα του, ο ελληνοτουρκικός πόλεμος που μόλις είχε τελειώσει στα πεδία των μαχών. Δημοσιεύει δυο φωτογραφίες στην μία εικονίζει τον Δομοκό που κατέλαβαν οι Τούρκοι. Στην δεύτερη υπάρχει απεικόνιση της Καβάλας στην οποία κάνει αναφορά για την ιστορία της, με την έλευση του Απόστολου Παύλου στους Φιλίππους αλλά και την γενέτειρα του Μεχμέτ Αλή . Επίσης αναφέρει ότι κοντά στην Καβάλα είναι η περιοχή Ορφανό όπου οι Έλληνες έστειλαν στρατεύματα για να .. «κόψουν το σιδηρόδρομο από τη Θεσσαλονίκη για την Κωνσταντινούπολη..». Η αναφορά αφορά το Σώμα του Ήρωα Παναγιώτη Δημαρά. Η Illustrated London News εκδόθηκε για πρώτη φορά το Σάββατο 14 Μάη 1842, ως το πρώτο στον κόσμο εικονογραφημένο εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό . Ιδρύθηκε από τον Herbert Ingram , εμφανίστηκε εβδομαδιαία έως το 1971, και στη συνέχεια με περιοδικές εκδόσεις μέχρι το 2003. Η εταιρεία συνεχίζει σήμερα ως Illustrated London News Ltd, στα ψηφιακά μέσα.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Στο πλαίσιο των φετινών ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ της πόλης και υγειονομικών συνθηκών θέλοντας, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη να γίνει τον προηγούμενο χρόνο στον αίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, στο πλαίσιο των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ -2020, με την παρουσία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καβάλας αλλά και την ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Π. Παπακοσμά με θέμα: « Η Καβάλα μέσα από τα δημοσιεύματα του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού τύπου το καλοκαίρι του 1913».
Η εκδήλωση αναβλήθηκε τότε, λόγω των ειδικών συνθηκών για την χρήση των πνευστών μουσικών οργάνων. Στην εκδήλωση η Δημοτική Φιλαρμονική, υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού της κ. Αθανασίου Παρμενίδη, θα παρουσίαζε για πρώτη φορά ολοκληρωμένο το Εμβατήριο «Καβάλλα» το οποίο είχε γραφτεί την εποχή της απελευθέρωσης από τον Αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Καβάλας αείμνηστο Κωνσταντίνο Ζαφειρόπουλο, ο οποίος για δεκαετίες ήταν η «ψυχή» της μουσικής στην πόλη της Καβάλας.
Επίσης η Φιλαρμονική μας θα απόδιδε έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων συνθετών (Μ. Θεοδωράκη , Μ. Χατζιδάκη , Ε. Ρεμπούτσικα Ένιο Μορικόνε κ.α). Ελπίζουμε ότι φέτος θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αυτή.
ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Στην Εθνική Πινακοθήκη της Σόφιας στην Βουλγαρία είναι μια σειρά από πίνακες ζωγραφικής που έχουν θέμα την Καβάλα. Πρόκειται για τις δημιουργίες του Βούλγαρου ζωγράφου Μάριο Ζέκοφ (1898 - 1955) ο οποίος θεωρείται από τους μεγαλύτερους στην χώρα του. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην τέχνη - στη θάλασσα, στο νερό, ταξιδεύοντας στη Γαλλία, στη Ριβιέρα της, αλλά και στις ακτές του Αιγαίου, της Δαλματίας και της Μαύρης Θάλασσας. Ο καλλιτέχνης ήταν εκεί όπου υπήρχε άφθονος ήλιος, και θάλασσα. Μια μοιραία συνάντηση στη διάρκεια του Α Παγκοσμίου πολέμου του έδωσε την ευκαιρία να ακολουθήσει την τέχνη της ζωγραφικής . Το 1917 Γάλλοι και Άγγλοι επιτέθηκαν στις θέσεις του βουλγαρικού στρατού στη Doyran, ο Μάριο Ζέκοφ συνελήφθη και ένας Γάλλος στρατιώτης τον ενθάρρυνε να σπουδάσει ζωγραφική στη Γαλλία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Ζέκοφ έφυγε για την Κωνσταντινούπολη αποφασισμένος να επιβιβαστεί σε πλοίο και να ακολουθήσει το γαλλικό του όνειρο, αλλά οι αποταμιεύσεις του δεν ήταν αρκετές για να του αγοράσουν ένα εισιτήριο. Στον Βόσπορο, ωστόσο, έκανε τα πρώτα του βήματα ως ζωγράφος δημιουργώντας δεκάδες σχέδια και ακουαρέλες - προετοιμάζοντας έτσι την μετάβαση του στην Σχολή Τέχνης στο Παρίσι όπου εγγράφηκε το 1924 . Το 1926, ο Μάριο Ζέκοφ επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου άνοιξε μια έκθεση μετά έργα του. Δέκα χρόνια αργότερα μετακόμισε στη Δαλματία. Στο Ντουμπρόβνικ ζωγράφισε τα πιο σημαντικά έργα του με χρώμα και φως. Τα έργα του στην Καβάλα δημιουργήθηκαν το 1941.
Μετά τον πόλεμο ο Μάριο Ζέκοφ ασχολήθηκε με το σχεδιασμό σκηνικών, καθώς και με τον σχεδιασμό φυλλαδίων για την τουριστική βιομηχανία της Βουλγαρίας. Δυστυχώς, τα σχέδιά του να κυκλοφορήσει ένα ημερολόγιο με 12 δημιουργίες του από διάφορες γωνιές της Βουλγαρίας παρέμειναν ελλιπείς όταν ο καλλιτέχνης πέθανε από καρκίνο το 1955. ( Στοιχεία του κειμένου από ιστοσελίδα του Βουλγαρικού Εθνικού Ραδιοφώνου © 2020).
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΗΜΑΙΑ
Έχουν περάσει 110 χρόνια από τις αρχές Φεβρουαρίου του 1911 και συγκεκριμένα στις 5 του μήνα που αυτή η εφημερίδα ταχυδρομούνταν από την Καβάλα για την Κωνσταντινούπολη. "Προς Κύριον Ιωάννην Χρηστάκην" Galata Κωνσταντινούπολιν, έγραφε το χαρτάκι κολλημένο πάνω στην εφημερίδα .
Ήταν η εφημερίδα "ΣΗΜΑΙΑ" του Αστέριου Ζουρμπά που κυκλοφορούσε τότε στην Καβάλα την πόλη του καπνού και του εμπορίου. Ο Αστέριος Ζουρμπάς ή Ζορμπάς, του Γεωργίου και της Μαρίας, (είχε γεννηθεί το 1874 και πέθανε στις 20 Φεβρουαρίου 1957). Η "ΣΗΜΑΙΑ" είχε πρωτοεκδοθεί το 1908 για τα πατριωτικά του κείμενα στην εφημερίδα ο Ζουρμπάς είχε οδηγηθεί όμηρος το 1913 στην Βουλγαρία.
Για μερικούς μήνες το 1917 η εφημερίδα εκδόθηκε στην Θάσο που ήταν υπό Γαλλική κατοχή. Συναντάμε ξανά την εφημερίδα στην αρχή της δεκαετίας του 1920, τότε ο Ζουρμπάς εκλέγεται Βουλευτής του ενιαίου Νομού Δράμας - Καβάλας, αργότερα θα εκλεγεί και Βουλευτής Βεροίας . Ευεργέτης της Κατερίνης, καταγόταν από την ιστορική οικογένεια του Γιώργου (Αλέξη) Ζορμπά και ήταν ο ιδρυτής του συνοικισμού των Καταφυγιωτών στην Κατερίνη. Υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ενώσεως Πυροπαθών Καταφυγίου "Τα Πιέρια" και στη συνέχεια ως επίτιμος πρόεδρος. Το όνομα του Αστερίου (Στέργιου) Ζορμπά έχει δοθεί σε δρόμο της Κατερίνης.
Στην έρευνα για τον ... παραλήπτη της εφημερίδας
εντόπισα τον Ιωάννη Χρηστάκην ώς
Μηχανικό Αγρονόμο και πραγματογνώμων του Οθωμανικού Μονοπωλίου Καπνού Ρεζή, ο
οποίος αρθρογραφεί τα επόμενα χρόνια στο μηνιαίο εικονογραφημένο περιοδικό
ΑΤΛΑΝΤΙΣ της Νέας Υόρκης για τα φημισμένα καπνά της περιοχής μας. Η αναζήτηση
συνεχίζεται ...