Διαδικτυακή εκδήλωση της Θρακικής Εστίας Καβάλας

2021-03-12

Η Θρακική Εστία Καβάλας θα πραγματοποιήσει την 3η διαδικτυακή της εκδήλωση με ομιλήτρια την κ. Αγγελική Γιαννακίδου ιδρυτή και πρόεδρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης με θέμα: «Πολιτιστικοί Σύλλογοι μετά την Πανδημία . Επιστροφή στο ρόλο, τους στόχους, τα οράματα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα μέσω της πλατφόρμας zoom.

Η Αγγελική Γιαννακίδου γεννήθηκε στον Αγ. Νικόλαο Χαλκιδικής το 1947 και είναι μητέρα δύο παιδιών και 6 εγγονιών. Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης και από το 1967 που κατοικεί στην Αλεξανδρούπολη, ασχολείται με την έρευνα (καταγραφές) και τη συλλογή υλικού του λαϊκού πολιτισμού της Θράκης.

Είναι η ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.

Πρόκειται για ένα αυτοχρηματοδοτούμενο έργο με σκοπό την μελέτη και την προβολή του πολιτισμού της Θράκης. Στόχος της είναι να καταστεί το μουσείο ένας χώρος έρευνας και πνευματικής δημιουργίας, αυτής που ξέρει να συμφιλιώνει, να εμπνέεται και να οραματίζεται από την αρχέγονη μνήμη και τη λάμψη της λαϊκής παράδοσης.

Το Ε.Μ.Θ. προτάθηκε για βραβείο το 2005 από τον Πανευρωπαϊκό Οργανισμό Μουσείων όπου και έλαβε εύφημο μνεία. Το 2015 τιμήθηκε από το Μουσείο Μπενάκη για τη συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την έρευνα και την προβολή του πολιτισμού της Θράκης εντός και εκτός της Ελλάδας.

Έχει συμμετάσχει στην έρευνα για την καταγραφή 450 σημείων στον ευρύτερο χώρο της Θράκης και την παραγωγή 26 ντοκιμαντέρ για τον πολιτισμό της Θράκης.

Έχει εκδώσει δύο έργα τα "Θρακιώτικα κεντίδια" και το "Νόστιμος Έβρος" ενώ έχει επιμεληθεί και άλλες εκδόσεις.

Πραγματοποιεί ομιλίες και διαλέξεις για θέματα πολιτισμού σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, σε συνέδρια, ημερίδες αλλά και σε χωριά - πολιτιστικούς συλλόγους της Θράκης.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης είναι ένας μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που λειτουργεί από το 2002 με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στόχο τη μελέτη, έρευνα και προβολή του πολιτισμού της Θράκης. Στεγάζεται σε ένα πέτρινο νεοκλασικό κτίριο του 1899 στην Αλεξανδρούπολη. Είναι ένα έργο αυτοχρηματοδοτούμενο και περιστασιακά επιχορηγούμενο από φορείς.

Αποτελεί παράδειγμα ενεργού παρέμβασης στην πολιτιστική παρουσία της ευρύτερης περιοχής.

«Η βιωματική μου σχέση με τον παραδοσιακό κόσμο της Θράκης με οδήγησε στην ίδρυση του Μουσείου. Ο στόχος είναι να διασωθεί ό,τι πιο αυθεντικό έχει παραδώσει η Θράκη να προβάλω την ιδιότυπη και ποικιλόμορφη πολιτισμική της έκφραση των 'κατά φύσιν' εθνοτικών ομάδων της περιοχής που καθημερινά και για αιώνες αποτυπώνεται στον ευρύτερο χώρο της. Το εθνολογικό και ιστορικό υλικό του ΕΜΘ, που συγκεντρώθηκε με πολύ κόπο και απαίτησε πολύ χρόνο, πιστεύω ότι διασώζει την τοπική ιστορία και παράδοση ως τμήμα μιας δυναμικής, που δεν στρέφεται μόνο προς το παρελθόν, αλλά βοηθάει και στη διαμόρφωση του αύριο» αναφέρει η Αγγελική Γιαννακίδου.