Δεσμοί φιλίας με την Ιαπωνία

2021-08-23

Μια ξεχωριστή επίσκεψη για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού ήταν αυτή του Ιάπωνα Πρέσβη Νακαγιάμα Ιασανούρι, μαζί με την σύζυγο του ξεναγήθηκαν στους χώρους του, από την πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας κ. Σοφία Τσίγκου αλλά και τον κ. Μανόλη Ζαχαρόπουλο. Στην παρουσία του πρέσβη ήταν παρόντα σχεδόν όλα τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου.

Να θυμίσουμε ότι το 1922 στην καταστροφή της Σμύρνης ένα Ιαπωνικό πλοίο με έναν θαρραλέο Ιάπωνα πλοίαρχο έσωσε δεκάδες Έλληνες από τις θηριωδίες των Τούρκων. Το γεγονός αυτό τιμάτε από τον Προσφυγικό Ελληνισμό ανά την Ελλάδα και φυσικά και στην Καβάλα.

Η ιδέα της παρουσίας του Πρέσβη της Ιαπωνίας, στο Μουσείο, ήταν του Βουλευτή Καβάλας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Πασχαλίδη ο οποίος και στο παρελθόν είχε συνεργασία με την Ιαπωνική πρεσβεία με σκοπό την προώθηση στην χώρα αυτή, προϊόντων από την Καβάλα και την Θάσο.

Μάλιστα, ο κ. Πασχαλίδης έδωσε στον Πρέσβη και την συνοδεία του, κουραμπιέδες από τη Νέα Καρβάλη αλλά και άλλα συμβολικά δώρα . Ο Ιάπωνας Πρέσβης επισκέφθηκε και τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, κατά την διάρκεια της παραμονής στην Καβάλα.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού για το ίδιο θέμα έκανε ανάρτηση για την επίσκεψη του Πρέσβη αναφέροντας τα παρακάτω:

Την Δευτέρα 19 Ιουλίου είχαμε στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, την ξαφνική και πολύ τιμητική επίσκεψη του Ιάπωνα πρέσβη στην Ελλάδα, εξοχότατου κυρίου Νακαγιάμα Ιασουνόρι και της συζύγου του. Μαζί τους και ο Α΄ Γραμματέας της Πρεσβείας κ. Χιντετόσι Γουατανάμπε. Τους συνόδευαν ο βουλευτής Καβάλας κ. Γιάννης Πασχαλίδης και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Κώστας Παπακοσμάς. Τους υποδέχθηκαν μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου με επικεφαλής την πρόεδρο κυρία Σοφία Τσίγκου και οι έφοροι του Μουσείου.

Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου, με τον κύριο Πρέσβη να εντυπωσιάζεται από τα εκθέματα και να δηλώνει έκπληκτος για το πλήθος των προσφύγων που υποδέχθηκε η Καβάλα μετά την Καταστροφή.

Για τρίτη φορά ως σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας, δεχόμαστε μια τέτοια επίσκεψη μετά το 2009, από τότε δηλαδή που κρατούν οι σχέσεις μας με την Ιαπωνική Πρεσβεία.

Ήταν καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, όταν ήρθαμε σε πρώτη επαφή και μιλήσαμε με τον τότε Πρέσβη, εξοχότατο κύριο Τακανόρι Κιταμούρα. Πρόθεσή μας, να γνωστοποιήσουμε το γεγονός της βοήθειας που παρείχαν ο πλοίαρχος και το πλήρωμα ενός γιαπωνέζικου πλοίου, του «Τόκεϊ Μαρού» στο λιμάνι της Σμύρνης, ώστε να σώσουν εκατοντάδες πρόσφυγες από τις φλόγες της καιόμενης πόλης, στην Καταστροφή του 1922, και να τους τιμήσουμε. Στην πρόσκλησή μας για τις εκδηλώσεις της 87ης επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, μας τίμησε με την παρουσία του ο Α΄ Γραμματέας της Πρεσβείας κύριος Sigeru Kikuma. Σε άπταιστα ελληνικά ανέφερε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τότε, αλλά η φράση που έκανε εντύπωση, δεν μπορούσε παρά να ήταν στην γλώσσα του. Και ήταν η αναφώνηση του πλοιάρχου: «κοκόρο ιτάι», που σημαίνει «η καρδιά μου πονάει». Βλέποντας την απόγνωση χιλιάδων κατατρεγμένων, πέταξε το πολύτιμο εμπόρευμά του στη θάλασσα και φόρτωσε 825 ψυχές για να τις σώσει.

Από τότε η σχέση μας με την Ιαπωνική Πρεσβεία στην Ελλάδα, έχει μια συνέχεια, με εκατέρωθεν επισκέψεις αφού μέχρι τώρα πολλές φορές μας προσκάλεσαν στις δεξιώσεις που οργανώνουν κάθε χρόνο στην Αθήνα για την επέτειο της ενθρόνισης του Αυτοκράτορά τους, και τις αντίστοιχες συναντήσεις μας κάθε φορά που επισκέπτονται την Καβάλα.

Ιδιαίτερα ευχάριστα ακούστηκε η πρόθεση του εξοχότατου πρέσβη, να οργανώσει στην Αθήνα το 2022, εκδήλωση στην 100η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, και υποσχέθηκε να μας καλέσει.

Τον ευχαριστούμε θερμά για την πολύ τιμητική επίσκεψη και την σημασία που προσδίδουν στο συγκεκριμένο γεγονός.