Αφιερωμένο στη μνήμη αυτών που προσπάθησαν …

2021-02-11

Επίκαιρη όσο ποτέ ... η 10η Φεβρουαρίου 2004 ήταν σημαντική για την Καβάλα. Σαν σήμερα έγινε η θεμελίωση του νέου Γενικού Νοσοκομείου στην περιοχή του Αγίου Σίλα. Είχαν περάσει δεκαετίες στις οποίες η Καβάλα και οι πολίτες της ζητούσαν την κατασκευή νέου Νοσοκομείου. Το υπάρχον στην περιοχή του Καρνάγιου δεν επαρκούσε ήδη από την αρχή της δεκαετίας του 1980, βρέθηκε η λύση για δυο δεκαετίες περίπου, του Σανατορίου και της Ορθοπεδικής στην περιοχή του Προφήτη Ηλία. Νοικιάστηκαν τα κτίρια από την Ιατρική Εταιρεία. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κατασκευάστηκε και το «γυάλινο» κτίριο στο κάτω Νοσοκομείο για να στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες.

Η ανάγκη για νέο Νοσοκομείο ήταν όμως επιτακτική ήδη από την αρχή της δεκαετίας του 1990.

Το Υπουργείο Υγείας είχε το οικόπεδο στον Άγιο Σίλα . Έπρεπε να βρεθούν τα χρήματα , η .. βούληση αλλά και να απομακρυνθούν οι .. καταπατητές από αυτό.

Μεσολάβησαν πολλά χρόνια, πολλές απόψεις, προτάσεις και διαφορετικοί χειρισμοί.

Ίσως χρειαστούν, στο μέλλον, πολλές σελίδες έντυπες ή ηλεκτρονικές για να γράψει κανείς τα διαδραματιζόμενα τις εποχές εκείνες.

Το 2001 ξεκινούσε ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή του Νοσοκομείου πρώτη πράξη, ίσως η πιο σημαντική, η αποβολή των καταπατητών του οικοπέδου του Νοσοκομείου ήταν η βασική προϋπόθεση για την χρηματοδότηση του όλου έργου από τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η αείμνηστη πρόεδρος του Νοσοκομείου Μαίρη Λεπίδα έστελνε στην διεύθυνση πολεοδομίας έγγραφο που ζητούσε την χορήγηση έγκρισης για την εκτέλεση εργασιών για την κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων κοινοποιώντας παράλληλα τις τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων που διέτασσαν την αποβολή των καταπατητών.

Οι αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καβάλας αφορούσαν τα κτίσματα και τις καταλήψεις μιας σειράς πολιτών.

Δυο μέρες αργότερα η Πολεοδομία Καβάλας, με απόφαση που υπέγραψε ο αείμνηστος πια Νομάρχης Θ. Καλλιοντζής, αποφάσιζε την έγκριση της κατεδάφισης των αυθαίρετων κτισμάτων με μηχανήματα και προσωπικό που θα διαθέσει το Νοσοκομείο Καβάλας.

Παρά τους «θεατρινισμούς» ορισμένων από τους καταπατητές η κατεδάφιση έγινε λίγο αργότερα «χωρίς να ανοίξει ρουθούνι» καθοριστική ήταν η συμβολή στην όλη διαδικασία τόσο, του τότε, Εισαγγελέα πρωτοδικών Καβάλας κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου όσο και τότε, Αστυνομικού Υποδιευθυντή κ. Στέλιου Εγγλέζου. Αυτά τα λίγα για την ιστορία...

Η αναφορά αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους αυτούς που ΔΕΝ είναι στη ζωή αλλά ο καθένας με τον δικό του τρόπο ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ για να γίνει το Νοσοκομείο Καβάλας , που τόσο χρήσιμο είναι στις ημέρες του ζούμε ΑΙΩΝΙΑ τους η ΜΝΗΜΗ.