Αεροπορικές ιστορίες στην Καβάλα και Δράμα

2020-12-09

Το 1949 δυο Αεροπορικές εταιρείες εκτελούσαν δρομολόγια προς και από την Καβάλα , από το Αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα. Ήταν η εταιρεία «Ελληνικαί Αεροπορικαί Συγκοινωνίαι Α.Ε.» και η «Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλεύσεις (ΤΑΕ)». Η πρώτη εταιρεία η «ΕΛΛ.Α.Σ.» είχε δρομολόγιο Αθήνα - Καβάλα - Αθήνα κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή. Η Τ.Α.Ε. είχε δυο γραμμές. Θεσσαλονίκη - Καβάλα 13 δρομολόγια την εβδομάδα κάθε μέρα εκτός Δευτέρας από το Αεροδρόμιο της Μίκρας με κωδικούς στις γραμμές G.K290 από Θεσσαλονίκη και GK 291 από το Αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα της Καβάλας.

Η ίδια εταιρεία εκτελούσε δρομολόγια για Αλεξανδρούπολη από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την Κομοτηνή, τον Βόλο την Τρίπολη την Κοζάνη την Ρόδο τα Χανιά το Αγρίνιο την Λάρισα.

Όλα είχαν ξεκινήσει πριν 82 χρόνια το 1938 όπου στη θέση Αμυγδαλεώνας στην Καβάλα δημιουργείται ένας χωμάτινος διάδρομος για τις ανάγκες της Στρατιωτικής Αεροπορίας. Την περίοδο 1940-41 χρησιμοποιήθηκε από την 4η Μοίρα παρατηρήσεως και από την 24η Μοίρα Διώξεως της Βασιλικής Αεροπορίας για ολιγοήμερες επιχειρήσεις.

Από δημοσιεύσεις ανακοινώσεων στον τοπικό τύπο , στη δεκαετία του 1930, προκύπτει όμως ότι πρώτες αεροπορικές συγκοινωνίες ξεκινούν από την Δράμα στην αρχή της δεκαετίας του 1930 από την Ελληνική Εταιρεία Εναέριων Συγκοινωνιών , τότε γίνονταν δρομολόγια Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Δράμα. Τα αεροπλάνα είχαν την δυνατότητα να μεταφέρουν 14 επιβάτες ενώ το πλήρωμα αποτελούνταν από δυο πιλότους και έναν ασυρματιστή

Στις 28 Μαΐου 1928 η Ελληνική Εταιρεία Εναέριων Συγκοινωνιών (πρόγονος της ΤΑΕ και της Ολυμπιακής στη συνέχεια) δημοσίευσε ανακοίνωση, στον τύπο της Καβάλας, ότι ξεκινούν δρομολόγια -ώρα αναχώρησης 15.15 - από Δράμα- Θεσσαλονίκη-Αθήνα . Τα εισιτήρια και οι κρατήσεις ..θέσεων γίνονταν από το πρακτορείο Περ. Πολυχρονίδου στην οδό Βενιζέλου 47 με αριθμό τηλεφώνου ..409.

Μετά από μερικές μέρες υπήρχε νέα ανακοίνωση ότι τα δρομολόγια ..διακόπτονται μέχρι ..νεωτέρας , χωρίς άλλη διευκρίνηση την οποία δεν βρήκαμε, αν και το αναζητήσαμε, σε επόμενα φύλλα του τοπικού τύπου της εποχής εκείνης.

Η έρευνα μας στο τύπο της Θεσσαλονίκης , όπου και εκεί υπήρξαν καταχωρήσεις για την «γραμμή» αυτή μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το εγχείρημα Αεροπορικής Σύνδεσης ήταν μικρό σε διάρκεια με αεροπλάνα της εποχής τα οποία μόνο οι ..τολμηροί εμπιστεύονταν..

Στη Δράμα υπήρχε ένας χώρος που στη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου πολέμου Γερμανοί και Βούλγαροι το χρησιμοποιήσουν ως διάδρομος προσγείωσης αεροσκαφών , αυτός χρησιμοποιήθηκε και για πτήσεις αεροσκαφών της Στρατιωτικής Αεροπορίας που μετείχε στην Μικρασιατική εκστρατεία. Από στοιχεία προκύπτει ότι στην Δράμα στάθμευε το 1920 η A' M.A. Δράμας. και τα Α/Φ τύπου BREGUET-14, DORAND AR-1, NIEUPORT.

Μετά την κατοχή και συγκεκριμένα 70 χρόνια πίσω . το 1948, ξεκίνησαν δρομολόγια από το Αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα στην Καβάλα. Οι Βούλγαροι, στην διάρκεια της κατοχής, διαβλέποντας την σημασία των αεροπορικών συνδέσεων, πραγματοποίησαν σειρά έργων στο Αεροδρόμιο, χτίζοντας κτίρια και βελτιώνοντας τον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης των αεροσκαφών.

Υπερήλικες , κάτοικοι του Αμυγδαλεώνα, θυμούνταν πριν μερικά χρόνια και μας έλεγαν ότι οι Βούλγαροι τους υποχρέωναν να εργάζονται στα έργα εκείνα.

Τα πρώτα αεροπλάνα που έκαναν δρομολόγια, προς Αθήνα, ήταν αυτά της Τ.Α.Ε. ενώ με χρήματα του Σχεδίου Μάρσαλ στρώθηκε ο αεροδιάδρομος με «Πι-ες-Πι» που ήταν σιδερένιο πλέγμα ενωμένο ανά μέτρο.

Δυστυχώς είχαμε και το πρώτο Αεροπορικό δυστύχημα το 1949 (στις 6 Ιουνίου), όταν αεροσκάφος της Τ.Α.Ε. ξεκινώντας από τον Αμυγδαλεώνα, με προορισμό το Αεροδρόμιο «Χασάνι» στην Αθήνα έπεσε στην Βοιωτία. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν τόσο οι επιβάτες όσο και τα μέλη του πληρώματος του αεροπλάνου.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Στις φωτογραφίες ο μεγάλος Ευεργέτης της Καβάλας και της Ελευθερούπολης Φρίξος Παπαχρηστίδης στο Αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα, τον υποδέχονται οι αρχές και οι κάτοικοι της Ελευθερούπολης.

Ένα Αεροπλάνο προσεγγίζει την Καβάλα με κατεύθυνση τον Αμυγδαλεώνα. Ο κινητήρας δείχνει ότι το αεροπλάνο είναι DC-3 (Dakota).

Στη φωτογραφία το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα με επίστρωση PSP. Το Marston Mat , ονομάζεται τρυπημένη (ή διάτρητη ) χαλύβδινη σανίδα (PSP) , ήταν τυποποιημένο, διάτρητο χαλύβδινο υλικό επίστρωσης που αναπτύχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Πειραματικό Σταθμό Waterways λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο , κυρίως για την ταχεία κατασκευή προσωρινών διαδρόμων και προσγείωσης.

Η ονομασία προήλθε από το Marston της Βόρειας Καρολίνας , δίπλα στο αεροδρόμιο Camp Mackall , όπου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το υλικό. (https://en.wikipedia.org/wiki/Marston_Mat).

Στη φωτογραφία τα δύο Α/Φ (Morane Saulnier και Brequet-19) με την ονομασία «Δράμα» η ονομασία γίνονταν γιατί κάθε περιοχή συμμετείχε με έρανο για την αγορά των αεροσκαφών. Τα Brequet-19, είχαν επάνω τους ονόματα πόλεων. Τα Morane Saulnier έπαψαν να χρησιμοποιούνται πριν κατασκευαστεί το Α/Δ Αμυγδαλεώνα, έτσι η φωτογραφία είναι από αλλού, με αρκετά πιθανό το Αεροδρόμιο του Σέδες, που λειτούργησε ως βάση για τους τύπους αυτούς των αεροσκαφών.

...και μια νοσταλγική αφήγηση του Κώστα Πούλια από τους Φιλίππους Καβάλας «Μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Φιλίππων πήγα για πρώτη φορά στο αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα. Ήταν για την υποδοχή, μαζί με τα όλα τα σχολεία της περιοχής, του Μητροπολίτου Φιλίππων Χρυσόστομου, αμέσως μετά την εκλογή του στη θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Ήταν ένα Αεροπλάνο DC3 της Ολυμπιακής. Εκείνο πάντως μου μας έμεινε και συζητούσαμε για μέρες στο σχολείο δεν ήταν ο Αρχιεπίσκοπος αλλά μια αεροσυνοδός της Ολυμπιακής που κατέβηκε από το αεροπλάνο και από ένα μικρό πανέρι μας έδωσε από μια καραμέλα με το σήμα της Ολυμπιακής. (Κάπου στα 1960/61)».